Frissen Fejérből

2021.08.29. 14:22

Sean Simpson egy győzelemmel és két vereséggel zárta a rigai olimpiai selejtezőtornát

A lettországi olimpiai selejtezőtorna utolsó napján már tét nélkül lépett jégre a magyar férfi jégkorong-válogatott, az ellenfél a szintén nullapontos Olaszország volt.

Beke Zsombor

Bartalis István (28) és Mihály Ákos (44) végig jól játszott, kettejük összjátékából gól is született

Fotó: Madarász Milán/MJSZ

Ugyan a 2022-es pekingi olimpiára már nem juthatott ki a Sean Simpson együttese, de ennek ellenére nem lehetett tét nélkülinek nevezni az olaszok elleni összecsapást. A magyar gárda a pénteki megsemmisítő 0-9-es vereség után a becsületéért és a kilátogató magyar szurkolók kiszolgálásáért lépett jégre Rigában. Olaszország sem brillírozott a tornán, hiszen a mieinkhez hasonlóan ők is elveszítették mindegyik mérkőzésüket. Magyarország keretében ismét ott szerepelt kilenc fehérvári játékos, sérülés miatt Hetényi Zoltán és Scott Macauley nem állt a szakmai stáb rendelkezésére. Az ellenfél névsorában 92-es mezben ott volt a Hydro Fehérvár AV 19 támadója, Alex Petan is. A vasárnap kora délutáni találkozó óvatos játékkel kezdődött mindkét oldalon, négy perc alatt egy Szirányi lövést és egy Rajna védést jegyezhettünk fel. A első emberelőnyt Stipsicz kiállítása után az olaszok kapták, de a védelem állta a sarat.

Helyzet nélkül, egy-két keményebb bodicsekkel csordogált a mérkőzés, közben a lett és a magyar szurkolók közösen szurkoltak a piros mezben játszó Magyarországnak. A harmad derekához érve enyhe mezőnyfölénybe kerültek a taljánok, ennek ellenére emberhátrányban Nagy Krisztián ki tudott lépni, de ziccerét hárította Bernard. Az utolsó percben beszorultak a mieink, de Rajna lehúzta a rolót, majd Horváth szenvedett el egy csúnya ütközést a palánk mellett. A második játékrész éppen ezért magyar emberelőnnyel kezdődött, de Háriék nem igazán tudtak nagy helyzetet kialakítani. Nagyobb iramban és több feszültséggel folytatódott a mérkőzés, Sofront küldték ki a játékvezetők két percre, majd Petan lövésénél kellett nagyon védenie Rajnának. A kiállítás lejárta után sem fogyott el az olaszok lendülete, Larkon próbálkozását könyökkel hárította az UTE kapusa. Öt minutummal a harmad vége előtt hatalmas lehetőség adódott a mieink előtt, de Garát éles szögből leadott lövése nem talált utat a kapuba. Fölénybe került a magyar válogatott, Szabó és Terbócs próbálkozása is kimaradt, de Petan kiállítása után fórban támadhattak a mieink. Gyorsan megszületett a torna első magyar előnyös gólja, Nagy Gergő mattolta Bernardot, 1-0. A játékrész utolsó percében kissé elszabadultak az indulatok, Erdélyt lökték fel a védők, majd Sofron és Petan akaszkodott össze, két páros büntetés lett a keménykedés vége.

Bartalis István (28) és Mihály Ákos (44) végig jól játszott, kettejük összjátékából gól is született
Fotó: Madarász Milán/MJSZ

A záró húsz percet lendületesen kezdték a csapatok, mindegyik kapu előtt adódott gólszerzési lehetőség, de Mihály, illetve a túloldalon Larkin sem járt sikerrel. A folytatásban egy eladott koronggal indulhatott meg Olaszország, de Rajna bravúrosan védte Morini lövését. Az olaszok egyre feszültebbek voltak, hiszen immáron nyolc harmad óta nem lőttek gólt. Nem úgy a magyar válogatott, amely 12 perccel a vége előtt megszerezte a második gólját. Két fehérvári játszott össze, Bartalis a kapu mögül tálalt Mihály elé, aki közelről nem hibázott, 2-0. Záporoztak a helyzetek itt is, ott is, majd szép olasz összjáték után Morini talált be 2-1. Bő két perccel a vége előtt Szabó Dániel kiállítása miatt nehéz helyzetbe kerültek a mieink, az olaszok a kapust is levitték, de az önfeláldozó blokkoknak köszönhetően Magyarország megnyerte a találkozót. Sean Simpson gárdája egy győzelemmel és két vereséggel zárta rigai olimpiai selejtezőtornát. A pekingi olimpiára a lett­országi csoportból a Franciaországot is legyőző házigazda jutott ki.

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország – Olaszország 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Riga, 300 néző. V: Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák),

Waldejer (norvég).

Magyarország: Rajna – Pozsgai, Horváth M. – Szirányi B., Garát –

Stipsicz (1), Szabó Dániel – Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron

(1) – Mihály Á. 1, Bartalis (1), Magosi B. – Papp K., Nagy G. 1, Terbócs

– Nagy K., Vas J., Benk. Szövetségi kapitány: Sean Simpson.

Olaszország: Bernard – Larkin, Trivellato – Glira, Spornberger – Miglioranzi,

Marchetti – Gios – Miceli, Petan, Frank – Morini, S. Kostner, Frigo

– Giliati, Traversa, Alberga – D. Kostner, Deluca, Magnabosco – Hochkofler.

Szövetségi kapitány: Greg Ireland.

Gól: Nagy G. (39.), Mihály (48.), ill. Morini (54.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában