Frissen Fejérből

2021.07.28. 08:00

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia a magyar hokit is húzná magával

Már mint nemzeti akadémia készül az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia az új szezon rajtjára. A bejelentés óta eltelt időszakról és változásokról az akadémia sportigazgatója, Kovács Csaba nyilatkozott lapunknak.

Beke Zsombor

A Titánok magját a tavalyi juniorcsapat adja majd a következő idényben

Fotó: OGJA/Szűcs A.

Több mint egy hónapja vált hivatalossá, hogy az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és vele együtt a sportág is bekerül a hazai – már több látványsport esetében működő – akadémiai rendszerbe. Azóta egyre jobban körvonalazódnak a szakmai elvárások, a rendszer tervezett módszertani központja pedig Fehérváron lesz.

– Az első félévben a feladatunk Fekti István ügyvezető igazgatóval, hogy a szervezeti rendszert kezdjük el felépíteni, struktúrában, valamint jogilag is. Meg kell keresnünk azokat a szakembereket, akikkel adott esetben már időközben is kiegészíthetjük a szakmai stábot, illetve előkészítjük már a teljes jövő évet – nyilatkozta lapunknak Kovács Csaba, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatója. – A szakember-játékos arányon is szeretnénk javítani, itt elsősorban arra gondolok, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni egy-egy korosztály erőnléti, vagy akár egyéni képzésére. Az akadémiához csatlakozik majd egy mentoredző is, de a kinevezésével kapcsolatban nem egyszerű a helyzetünk, mivel közel van a szezonrajt, így sokan szerződéssel rendelkeznek már. Olyan szakemberben gondolkozunk Székesfehérváron, aki itt van velünk állandóan, úgy gondoljuk, hogy így tudjuk szakmailag biztosítani a játékosok fejlődését. A mentoredzőtől azt is elvárjuk, hogy adott esetben a szervezeti felépítésünkben is segítséget nyújtson, illetve a saját edzőink továbbképzésében is részt vegyen.

A Titánok magját a tavalyi juniorcsapat adja majd a következő idényben
Fotó: OGJA/Szűcs A.

Az átalakulás következtében a cél, hogy a fehérvári műhely fejlődni tudjon, de nem csak helyi szinten, hanem az új rendszerben az egész magyar jégkorong is előre lépjen.

– Fontos, hogy ebből a lehetőségből ne csak rövid távon profitáljunk, hanem hosszú távon is. Szeretnénk a magyar szakembereket is tovább képezni, biztosan lesz olyan külföldi edző, akinek tudásából a hazai kollégái is profitálhatnak. Ki kell emelni az egész rendszer lényegét, hogy a helyi és hazai jégkorong hátországa is erősödjön, ezáltal pedig az egész magyar hokit magunkkal tudjuk húzni.

A nemzeti akadémia felállásával biztossá vált, hogy a Titánok csapata is megmenekült, a gárda ott lesz az Erste Liga következő idényében.

– Fontos volt a fiatal csapat megmentése, a projekt az egész magyar jégkorong szempontjából is lényeges, hiszen a hazai klubokban több, korábban a Titánokban bemutatkozó jégkorongozó játszik. Alapvető előírás a minisztérium részéről, hogy az együttes 75%-át U21-es játékosnak kell adnia. Ezt a fiatal magot szeretnénk megerősíteni tapasztaltabb játékosokkal, illetve fiatal légiós(ok)sal. Az ifjak megmutathatják magukat a felnőtt mezőnynek, sőt, reményeink szerint többen az ICEHL-csapat figyelmét is felhívják magukra. Nincs eredménykényszer, a lényeg, hogy a játékosok augusztustól márciusig felfelé ívelő pályát mutassanak és fejlődjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában