MTI sporttörténeti fotótárlat

2021.06.16. 17:00

Pillanatképek a focimúltból

Megnyílt az MTI Nemzeti Fotótár futballtörténeti kiállítása a Mol Aréna Sóstó belső kerengőjében, ahol 52 fénykép mesél a rég- és közelmúlt sikeres pillanatairól.

Ferencz Balázs

Répászky Lipót (jobbra, szélen), Fürst-Borsos Ádám (középen) és Mészáros Attila (balra, elöl) nyitották meg a tárlatot

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A világhálón megannyi, akár épp két másodperccel korábban készül fotóra bukkanhat az ember ezer és ezer perspektívában. Azonban a magyar futball sikereit festő pillanatképeket nem lehet akárhol fellelni.

- Az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb fotóarchívuma a maga mintegy 13 millió fotónegatívjával, ám ebből mindössze 300 ezer érhető el online formában – ezt Répászky Lipót, az MTVA Archívum vezetője árulta el a Fotótár labdarúgástörténeti kiállításának megnyitóján, a Mol Aréna Sóstó külső kerengőjén. – A Fotóarchívumot 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé nyilvánították, ami őrzi, feldolgozza és digitalizálja a korábbi állományt, illetve hozzáférést biztosít a 2001 után digitálisan készült fotókhoz. A gyűjteménynek része a Magyar Televízió egykori Fotóarchívuma is, mintegy egymillió fotónegatívval. Örömünkre szolgál, hogy ebből a gazdag gyűjteményből összeállhatott az Európa-bajnokságra A magyar labdarúgás története válogatásgyűjtemény.

Fürst-Borsos Ádám, az MTVA Sajtó- és Marketing Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy a közmédia számára minden érték megmutatása fontos, különösen, ahol magyar szimbólumok is megjelennek.

Répászky Lipót (jobbra, szélen), Fürst-Borsos Ádám (középen) és Mészáros Attila (balra, elöl) nyitották meg a tárlatot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- A tablókat olyan városokban állítottuk ki, ahol a sportnak nagy hagyománya van, így esett a választás Budapest, Debrecen, Esztergom, Győr, Kaposvár, Zalaegerszeg mellett Székesfehérvárra is – jegyezte meg Fürst-Borsos Ádám.

Puskás, Czibor, Albert, Nyilasi, Nagy Antal, Király Gábor. Csak néhány név az 52 fotó szereplői közül. De természetesen fehérvári labdarúgók is feltűnnek a tárlaton.

- Köszönöm a lehetőséget Székesfehérvár nevében, hogy a kiállítás itt is elérhető – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. – A tablókon látható többek között a Videoton 1985-ös UEFA-kupadöntője, valamint a válogatottban játszó székesfehérvári játékosok Juhász Roland vagy Szoboszlai Dominik. Jobb helyszíne nem is lehet a kiállításnak, hiszen a fehérvári Eb-terasz mellett helyezték el, ahol kedden mintegy kétezren követték kivetítőn a magyar-portugál Eb-csoportmeccset.

A magyar futball sikereit az 1950-es évektől napjainkig bemutató fotótárlatot az Európa-bajnokság végéig, július 11-ig lehet látogatni, minden nap 8 órától az esti meccs végéig. A belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában