foci

2021.06.17. 21:55

3 másodperc katarzis – Somos Zoltán és Kaiser Tamás mesél Eb-élményeiről

Abba a kapuba rúgta a magyar válogatott Portugáliának a – meg nem adott – gólt, amely mögött álltak. A Fehérvár TV sportriporterei értékelik a labdarúgó-Eb történéseit, különös tekintettel az érzelemdús budapesti mérkőzésre.

Németh Krisztián

Nemcsak a mérkőzés jelentett óriási élményt a két televíziós szakember számára

Fotó: Balogh László / Nemzeti Sport

A címben szereplő katarzis csak a jéghegy csúcsa, de a győzelem lehetőségének érzése mellett folyamatosan dominált egy semmihez sem hasonlítható emóció. Ezt erősítik a két kolléga, és jó barát közös élményei, amelyet szurkolóként szereztek a Magyarország–Portugália mérkőzésen. A sors úgy hozta, hogy jegyük a B-középbe szólt.

– A mérkőzést megelőző közösségi élmény is sokat jelentett számomra, bárhol, bárhogy közlekedtél, olyan volt, mintha mindenki ugyanabba a jelmezes buliba tartana. Szülők, gyerekek is! – emlékezett Somos Zoltán a Fehérvár Médiacentrum szerkesztőségvezető-helyettese.

– Újszerű élmény volt ebben a nagyon intenzíven, hangosan és hozzáteszem szélsőségektől mentes szurkolásban benne lenni. Bár rengeteget jártam meccsre fiatalkoromban, de nem mentem be a nagy táborokba, ebbe a közösségbe, baromi jó volt bekapcsolódni!

Somos Zoltán
Fotó: FMC

Kaiser Tamás szerkesztő-­riporternek, a Kezdőkör című műsor másik házigazdájának régóta dédelgetett álma öltött testet.

– Már akkor is kirázott a hideg, amikor a meccs napjára gondoltam. Aztán, amikor sétáltam a Puskás Aréna felé és jöttek a válogatott mezbe öltözött szurkolók, tudatosult bennem, hogy egy nagyon mélyen lévő gyermekkori vágyam válik valóra azzal, hogy hazai környezetben világeseményen láthatom a válogatottat. A másik katartikus pillanat az a három másodperc volt, amíg azt hittük, hogy vezetünk. A győzelemhez nagy szerencse is kellett volna, meg egy jó Szoboszlai és Kalmár, vagy legalább egyikőjük. Vastagon benne volt a meccsben a 0-0. Ez a mérkőzés mutatta meg, hogy miért a labdarúgás a legnépszerűbb sportág a világon. 15 millió magyarból 14 biztos nézte, és mind a 15 millió tudja, mi lett a végeredmény és hogy nem kell szégyenkeznünk!

Kaiser Tamás
Fotó: FMC

És reménykedhetünk is még, no de mennyire? Somos Zoltán szerint nincs gyengélkedő csapat a kvartettünkben.

– A pontszerzés is bravúr lenne, főleg azért, mert Németországban kell játszani a németekkel. Kikaptak a franciáktól, ezért lépéskényszerben lesznek. Ha nem túl rossz a gólkülönbségük, akkor három ponttal akár csoportharmadikként is tovább mehetnek, tehát ha a portugáloktól is kikapnak, biztos, hogy ellenünk nagyon komolyan hajtani fognak.

Kaiser Tamás szerint „össze kell szorítani a fogakat”, ahogy kedden is.

– Meg kell harcolni mindkét meccsen! Nem tartom kizártnak egyik esetben sem a bravúrt. A franciák – akikben van rá- tartiság, Mbappét leszámítva – le fognak minket nézni. A néme­tek nem ilyenek, de tőlük nem vagyok elájulva. Benne lesz a pontszerzés a folytatásban!

Nemcsak a mérkőzés jelentett óriási élményt a két televíziós szakember számára
Fotó: Balogh László / Nemzeti Sport

Szerencsére ez az Eb is olyan számunkra, mint a 2016-os: a mieink és a többiek.

– A franciák elképesztően magabiztosak voltak, a spanyolok gyönyörűen játszottak, csak éppen gólt nem tudtak rúgni. Nem nagyon van olyan csapat, amely csalódás lett volna. A németekről majd kiderül, talán a horvátok egy kicsit kevesebbet mutattak. Jó kiindulási alap egy izgalmas Eb-hez, csak nehogy az egyenes kieséses szakaszban elkezdjen mindenki „tutista” módon játszani – zárja gondolatait Somos Zoltán. Kollégája szerint az angolok is esélyesek a végső győzelemre.

– Az angolok nagyon jók, a magyar válogatott mögött nekik szurkolok, de jók az olaszok is. A többit meglátjuk, de gyengébb a mezőny a 2016-oshoz képest. Nem kizárt, hogy az olaszok megnyerik ezt az Eb-t, vagy az angolok. A spanyolokban nem feltétlenül hiszek, és a németekben sem.

Szalait vinné az Atlético

Egybehangzó török és spanyol sajtóhírek szerint a Fener­bah­ce magyar légiósát, Szalai Attilát szerződtetné a spanyol labdarúgó-­bajnokság címvédője, az Atlético Madrid. Olyannyira komoly az Atlético érdeklődése, hogy játékosmegfigyelőt küldött a Magyarország–Portugália összecsapásra. Állítólag folyamatosak a tárgyalások a 23 éves magyar védő klubja és a Diego Simoeone vezette Atletico Madrid között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában