Hazatérhetnek

2021.05.06. 20:02

A Titánok-projekt új lehetőség előtt állhat

A 2020/21-es szezonban a győri és a fehérvári klub együttműködésének keretében a Titánok csapat a Rába-parti városba tette át székhelyét. A közös projektnek azonban vége, így az Erste Ligában induló együttes közeljövője még bizonytalan. A tervekről Gál Péter Pál, a fehérvári klub elnöke nyilatkozott.

Beke Zsombor

20210128 Dunaújváros Dunaújváros Acélbikák - (Fehérvári) Titánok Erste Liga felnőtt férfi jégkorong mérkőzése a Dunaújváros Jégcsarnokban A képen: GYENES DÁVID (32) NÉMETH KRISTÓF (34) MAZUREK DAVID JOSEPH (6) Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/MW

 

A nemrégiben véget ért szezonnak a fenntarthatóság jegyében új formában vágott neki a Fehérvári Titánok együttese, a győri klubbal kötött megállapodás értelmében a mérkőzéseket Győrben rendezték meg. A koronavírus-járvány újabb hulláma zárt kapuk mögötti sportrendezvényeket idézett elő, így a Rába-parti település szurkolóit, támogatóit nem sikerült a csapat felé bevonzani. Egyik fél számára sem úgy alakult ez a projekt, ahogy azt 1-2 évvel ezelőtt eltervezték, így a Titánok jövője kérdésessé vált az elmúlt időszakban.

– Az egész projekt valós veszélyben lehet akkor, ha nem tudjuk megoldani azt, hogy ne a Fehérvár AV19 SC véges gazdasági lehetőségeit terhelje. A közvélemény számára már kiderült az, hogy nem folytatjuk eddigi formájában a Győrrel való együttműködést. Ez sok kérdést felvetett. A győriekkel az elmúlt időszakot úgy néz ki, hogy sikerül korrekt módon lezárni – mondta Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke. – A Titánok-projekt folytatásával kapcsolatban azt szeretnénk, hogy a csapat visszatérjen Fehérvárra.

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Erre pedig egy új lehetőség teremthet alapot. A látványsportágakhoz hasonlóan a jégkorongban is a tervek szerint nyártól létrejönne a nemzeti akadémiai rendszer (például a kézilabdában már jól működik).

– Reményeink szerint a fehérvári akadémia bekerülne ebbe a rendszerbe és nemzeti akadémiává válna. Ennek a keretén belül működne a jövőben a Titánok is. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az állam a jégkorongban is szeretne egy 1-8 tagú akadémiai rendszert létrehozni. Erre minden esély megvan, a kulcskérdés az, hogy ez a döntés megvalósul-e a megadott nyári időpontban. Fontos tényező lesz az is, hogy a gazdasági lehetőségek már az elejétől fogva rendelkezésre állnak-e. Jó esélyt látok arra, hogy ez megvalósul. Így a Fehérvári Titánok továbbra is működhetne és az Erste Ligában indulhatna el. Nyilvánvalóan készülünk arra a verzióra is, hogy ha a tervezés alatt álló program valamiért csúszna. Gőzerővel dolgozunk azon az akadémiánk vezetőségével együtt, hogy megtaláljuk azokat a forrásokat, amelyekkel át tudnánk hidalni a nemzeti akadémiává válásig hátralévő időt. Jelenleg jó esélyt látok arra, hogy a Titánok nem tűnik el a fehérvári hoki palettájából.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/MW

Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és az egész fehérvári jégkorong a hazai sportág egyik fellegvára, így az új felálló rendszerbe is helye lenne. Ebben az esetben a Titánok már nem az ICE-csapat szakmai vezetéséhez tartozna, hanem az akadémia szakmai és pénzügyi keretein belül működne tovább. Az átjárás természetesen maradna továbbra is a két felnőttegyüttes között, hiszen a feljebb lépésre kiváló példa Horváth Milán is, aki végigjátszotta az évadot az osztrák központú ligában, majd most már válogatott kerettag.

A sportvezető kitért arra, hogy ugyan a győri klubbal ez a projekt véget ér, egy másikra mindkét fél nyitott lenne.

– A nemzeti akadémiai rendszer felállásával új lehetőség nyílt és ez szerettük volna megragadni. Egyébként nem zárható ki a jövőbeli együttműködés lehetősége sem a győri klub és a fehérvári akadémia között. Erre mindkét vezetőség részéről van igény, de ez már egy új folyamat lehet majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában