Frissen Fejérből

2021.04.10. 10:00

Az érdiek szakmai vezetője lett az egykori Volán-játékos, Hegyi Ádám

A Volánban lett élsportoló, bemutatkozott az EBEL-ben, majd szerepelt Dunaújvárosban és a Ferencvárosban. Két éve a Kárpáti Farkasok szakmai vezetője. Elégedett az eredményekkel, a fejlődéssel.

Horog László

27 évesen búcsúzott a hokitól, két éve irányítja a Kárpáti Farkasok szakmai munkáját

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Teljesen természetes volt, hogy öccsével együtt hokizni kezdett, ugyanis édesapja is ezt a sportot űzte, a védő, Hegyi Zoltán volt a Volán első felnőttválogatottja, 1987-ben mutatkozott be címeres mezben. Két fia is a jeges sportágat választotta, a kisebb, Barnabás később futballozott a Vidi utánpótlásában, majd ökölvívó lett. Pár éve a profik táborába lépett, nemrég tért vissza az amatőrök közé.

Bátyja, Hegyi Ádám négyévesen kezdte a hokit a Raktár utcában, itt nőtt fel, járta végig a szamárlétrát, a felnőttek között a hazai bajnokságban érdekelt Titánokban kezdte, később kerettag lett az EBEL-ben szereplő első csapatban, több szezonban lépett jégre, a 2008–2009-as idényt végigjátszotta. Előzőleg utánpótlás-korosztályban hokizott a finnországi Hamenlinnában, Németországban, a Bad Neuheim együttesében, később itthon, aztán Ausztriában, a második vonalbeli Bregenzerwald gárdájában.

27 évesen búcsúzott a hokitól, két éve irányítja a Kárpáti Farkasok szakmai munkáját
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Természetesen hatalmas élmény volt az osztrák bázisú bajnokságban, az EBEL-ben szerepelni, azonban nem kaptam annyi lehetőséget, amit szerettem volna, persze ezzel ugyanígy voltak a hozzám hasonlóan húszéves csapattársaim is. Csatárként szerepeltem a negyedik sorban, akkoriban nagyon erős volt a Volán, érkeztek Ladányi Balázsék, nagyon nehéz volt bekerülni, Dunaújvárosba szerződtem, két évet szerepeltem ott, később ugyanennyit a Fradiban és Újpesten is. Pályafutását öt éve, Fehérváron fejezte be, 27 évesen. A Titánokban szerepelt, a jelenleg a kanadai válogatottnál videóelemzőként tevékenykedő Tyler Dietrich hívására visszatért Fehérvárra, ahol immár védőként számítottak rá a farm­csapatban.

– Elmozdult egy deréktáji csigolyám, nyomta az ideget, a 4-es és 5-ös csigolyát csak komoly műtéttel lehetett volna rögzíteni. A fehérvári kórház főorvosa, Lencsés Tamás vizsgált meg, azt mondta, két lehetőségem van, az azonnali műtét, vagy befejezem a pályafutásomat. Nem akartam kés alá feküdni, inkább fájó szívvel elbúcsúztam az élsporttól. A fehérvári hokiban lassan 45 éve tevékenykedő Ocskay Gábor is ugyanilyen gondokkal küzdött, ő 23 évesen fejezte be játékos-pályafutását. A fájdalom ma is kísért a derekamban, hol jobb, hol rosszabb, de nem szeretnék operációt. Ha nincs ez a problémám, szerintem most is hokiznék. Háromszor szerepeltem a válogatottban, a karrierem sajnos gyorsan véget ért játékosként. Az élsporttól 2016-ban búcsúzott, Kóger István segítője lett a Titánoknál, két idényen keresztül dolgozott a fiatalokkal. Közben dolgozott az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián, Kiss Dávid – a felnőttek jelenlegi másod­edzője – mellett, az U20-as brigádnál. Két és fél éve, 2019 januárjában kezdte a munkát Érden.

– Megkeresett a nagy terveket szövögető tulajdonos, Balázs Attila, aki rám bízta a szakmai munka irányítását. Fehérváron élek a családommal, a távolság nem jelentős, fél óra az autópályán. A körülmények nagyszerűek, 12 hónapon át van jégfelület, tehát egész évben tréningezhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nyolcéves gyereket egész évben edzetjük, ugyanis 16 éves korára kiégne, de az fontos, hogy a szárazedzések mellett sok időt tölthetünk a palánkon belül. Jól felszerelt konditermünk van, továbbá bővülünk sportszállóval, kollégiummal, metodikai központtal. Tervezik egy újabb jégpálya építését, ami alkalmas lehet 2500 néző befogadására, tehát a későbbi cél felnőtt, élvonalban szereplő együttes kialakítása. Amikor megegyeztünk, az elnök kérdezte, egy jégfelület mennyi gyereket bír el, én azt mondtam 200-at, most már 202 igazolt sportolónál tartunk, tehát lassan indokolt lehet a további fejlesztés. Szakmai vezetőként dolgozom, valamint most vezetőedző az U10-es csapatnál, mindig dirigálok korosztályos együttest is. Ez kimondottan jó generáció, viszem tovább őket a későbbiekben is. A gyerekeink érdiek, illetve környékbeliek. Amikor kezdtük a munkát, tódultak és jönnek most is a kölykök, nem csak a városból, az agglomerációból, Sóskútról, Tárnokról, Budaörsről, Biatorbágyról. Mielőtt ide szerződtem, kikértem a véleményét Fekti Istvánnak, a fehérvári akadémia igazgatójának, aki biztatott, mondta, érdemes belevágnom. Jól döntöttem. Vannak fehérvári kollégáim, Dósa Dávid, akivel együtt hokiztam a Volán utánpótlásában, valamint az egykori nagyszerű válogatott szélső, Csibi József, aki nagyszerűen dolgozik, remekül ért a gyerekek nyelvén. Én az ő hokiján nőttem fel, a legendás Palkovics, Ocskay, Csibi csatársoron. Összesen 8 edzőnk van, köztük finn kapus­edző, hárman pedig rövidesen csatlakoznak még a stábhoz.

Hegyi egy évtizeddel ezelőtt az EBEL-ben
Fotó: albavolanhockey.hu

A 8-as korosztály már versenyez, aztán az U10-is, az U12-ben három csapatot működtetnek idén, jövőre négyet, valamint a 10 éven aluliak jövőre két csapattal neveznek a küzdelmekre. Az U14-es gárda is annyi gyerekkel rendelkezik, hogy a következő szezonban két gárdát szerepeltetnek. – Ellenben U16-os U18-as csapatunk egyelőre nincs, de rövidesen lesz, a gyerekeink belenőnek ebbe a korosztályba, valamint igazolunk játékosokat is, akik másutt elégedetlenek a helyzetükkel, a kevés játéklehetőséggel. Tehát a nevelés mellett tervezünk igazolásokat is. Amikor kezdtük a munkát, toborzókat tartottunk, fogadtunk bárkit, ez napjainkra megváltozott, sok tehetséggel rendelkezünk, csak az ügyesek maradhatnak. Az U12-es korosztály szerepelt idén a legjobban, bajnoki küzdelmeket nekik még nem rendeznek, a Magyar Kupában az 5. helyen végeztünk, ami komoly eredmény. Jól érzem itt magam, nem kizárt, hogy eljön az idő, amikor felnőttcsapatot vezethetek az élvonalban, de tudom, ehhez még sokat tanulnom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában