öttusa

2021.03.08. 19:56

Itt lesz a világkupa-döntő

A pandémia újra közbeszólt, de ennek örülhetnek a magyar öttusasportért szorítók. A Nemzetközi Öttusa Szövetség hétfőn bejelentette, hogy a dél-koreai szigorú karanténszabályok miatt elveszi a rendezést Szöultól, s Magyarország lesz az idei világkupa-döntő házigazdája.

Ferencz Balázs

Akár Alekszejev Tamara is hazai pályán versenyezhetne

Fotó: Koncz György / Nemzeti Sport-archív

Budapest volt az idei első öttusa-viadal, a fedett pályás nemzetközi verseny otthona, majd ugyancsak a magyar főváros fogadja március 24-től a világkupa mezőnyét. A vk-sorozat keretében Kairóban és Szófiában is viaskodnak a világ legjobb pentatlonistái, s az állomásokon elért eredmények alapján a legjobb 36 női, illetve férfi versenyző küzd a világkupa-döntőn. Szöul helyett Magyarország ad esélyt utolsó előttiként a sportolóknak arra, hogy indulási jogot szerezzenek a tokiói olimpiára. Az még nem dőlt el, hogy május 13. és 16. között hol, Budapesten, vagy épp máshol feszülnek egymásnak a tusázók. Azonban minden jel arra mutat, hogy a korábban Európa-bajnokságot, junior világbajnokságot, világkupa-viadalok sokaságát rendező Székesfehérvár lesz a finálé helyszíne.

– A UIPM vezetése nevében szeretnék köszönetet mondani közeli barátainknak a magyar öttusa mozgalomban és a tágabb sport- és politikai vezetésnek is azért, hogy hihetetlen támogatást biztosítottak sportágunknak ebben a nehéz időszakban. A magyar fedett pályás versenyen járva láttam a szervezés magas színvonalát, amelyet a sportolók és az edzők is nagyra értékeltek, és jó hír globális közösségünk számára, hogy ismét Magyarország lesz a házigazdája a Világkupa-döntőnek – fogalmazott Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke.

Akár Alekszejev Tamara is hazai pályán versenyezhetne
Fotó: Koncz György / Nemzeti Sport-archív

– Óriási megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is a szervezőbizottság számára egy ilyen rangos esemény megrendezése, de élvezzük a sportvezetés, az EMMI támogatását, bizalmát, ami szükségszerű ahhoz, hogy ennyi versenyt rendezhessünk, és a nemzetközi öttusaélet számára segítő kezet biztosítsunk ebben a rendkívüli pandémiás helyzetben – vélekedett a pentathlon.hu oldalon Bretz Gyula, a Magyar Öttusa-szövetség elnöke. – Szakmai szempontból nagy lehetőség számunkra a budapesti világkupa és a világkupa-döntő megrendezése is. A helyszínnel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy előrehaladott megbeszéléseket folytatunk Székesfehérvárral, amely komoly bázisa a magyar öttusasportnak és felkészült egy ilyen rangos esemény lebonyolítására – jelentette ki az elnök.

Hazánk kétségtelenül a sportág meghatározó állomása lett ismét, mert a budapesti vk-futam, valamint a sorozat döntője mellett április 22. és 25. között a New Format tesztversenyt is Magyarország rendezheti, vagyis itt mutatkozik be a megreformált szabályrendszerű öttusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában