Fal épül a gigaklubok és a kicsik közé

2021.03.19. 11:30

A Vidi az Európa-ligában indul? Tévedés!

Hiába végez a labdarúgó NB I dobogóján a Puskás Akadémia és a Vidi, és az sem fog többet nyomni a latban, hogy utóbbi megnyeri a Mol Magyar Kupát. A felsorolt eredmények a 2021–2022-es szezonban már csak az új, harmadik számú kupasorozatra jelentenek belépőt.

Németh Krisztián

Mi a jobb? Vidi–Chelsea „szökőévente” vagy Vidi–Pjunyik Jereván „évente”?

Fotó: Szabó Miklós/MW/archív

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) reformja, avagy a topklubok egyeduralmát, a csúcsbiznisz dominanciáját elősegítő intézkedések új szintre lépnek. A Bajnokok Ligája a szűk elit fellegvára marad, ám továbbra is nyitott lesz valamennyi tagország bajnokai számára – amennyiben átverekszik magukat a selejtezők erdején. A hazai bajnoki cím várományosa, a Ferencváros az első selejtezőkörben kezd. Ha eljut a playoffig, és ott búcsúra kényszerül, behullik az Európa-liga csoportkörébe.

De!

Magyar klub számára egy ideig ez lesz az egyetlen esély közel férkőzni az elithez. Még a sokak által lesajnált második számú sorozat, az Európa-liga kapui is bezárulnak a magyar bajnokság második és harmadik helyezettje, valamint a magyar kupa győztese előtt.

Az UEFA a tagországok úgynevezett koefficiense alapján ezúttal is felállított egy rangsort, és a 15. helytől (a csehektől) lefelé (mi a 33. pozícióban szerénykedünk az 55 tagországot számláló listán) csak az új sorozat, a Konferencia-liga kapuja áll majd nyitva.

Mi a jobb? Vidi–Chelsea „szökőévente” vagy Vidi–Pjunyik Jereván „évente”?
Fotó: Szabó Miklós/MW/archív

A 8×4 csapatos csoportkörbe 17 együttes a selejtezőkből kvalifikálhat, 5 az úgynevezett bajnoki ágról, a BL- és az El-selejtezőkből idepottyanva, további 10 pedig az El-playoffból bezuhan a sorozat csoportkörébe.

Cseppet sem olyan egyszerű, mint az a tény, hogy a négy topligából (La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A) továbbra is négy csapat lesz ott a Bajnokok Ligája főtábláján.

Kétségkívül messze van tőlük az OTP Bank Liga.

Legalább olyan messze, mint amennyire elveszítenek minden esélyt a mindenkori magyar dobogósok és kupagyőztesek arra, hogy nagy csapattal játszanak. Persze akár az angol vagy spanyol hatodik vagy éppen a holland harmadik is szembejöhet a Konferencia-ligában, de alapvetően falat húznak a nagyok és a kicsik közé.

– A nagyok a terített asztalnál esznek az étteremben, mi pedig a bárpultnál állva eszegetjük, ami jut – így festette fel lapunknak a kialakuló különbséget Szabados Gábor sportközgazdász. A Velencén élő szakember szerint nemcsak hátrányai, előnyei is lesznek az új helyzetnek!

Szabados Gábor sportközgazdász

– A BL-t egyre inkább a topligák érdekeinek megfelelően szabják át. Ez pont az ellentéte annak, ami még Michel Platini idejében elindult. Nekünk jó, ha magyar csapatot látunk a főtáblán, de a legnagyobb piacot a topligás együttesek jelentik. A BL átalakítása érdekében lefelé nyomtak csapatokat az Európa-ligába, de már az is túlzsúfolttá vált volna. Az elv az El-ben is az, hogy minél inkább az elit maradjon fenn. A kisebb országokat leviszik a Konferencia-ligába. Az új helyzet hátránya, hogy nem fognak a magyar klubok sztárcsapatokkal találkozni. Hozzáteszem, ez azért az Európa-ligában sem fordult elő túl sűrűn! Ugyanakkor sokkal versenyképesebbek lesznek a Konferencia-ligában a magyar klubok! Nagyjából a hozzánk hasonló erősségű ellenfelekkel fogunk játszani. Reális elvárás, hogy csoportkörbe kerüljünk, sőt akár az is, hogy továbbjussunk és tavasszal több fordulót menjünk. Ez eddig elképzelhetetlen volt! Az mindenképp előnyükre válhat a magyar csapatoknak, hogy több mérkőzést játszanak a nemzetközi kupaporondon. Több bevétellel is jár egy Konferencia-ligás csoportkör, mint például egy El-selejtezős menetelés. Nem tartok attól, hogy az új rendszer kárára lesz a magyar futballnak – hangsúlyozta Szabados Gábor.

Még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy mennyire lesznek sikeresek a magyar klubok a nemzetközi porondon, ugyanis a tagországok a rangsorban előrébb léphetnek. Már „csak” tizennyolc pozíció, és alanyi jogon jár az El-selejtező a kupagyőztesünknek…

A Konferencia-liga nyertesének pedig egyébként alanyi jogon az Európa-liga-csoportkör.

Sokak számára óriási élményt jelentett, amikor 2019-ben a Vidi a Chelsea-vel vívott az Európa-ligában. Hasonló impulzushoz a Bajnokok Ligájába kell beférkőzni. Egyébként meg marad az, ami az édentől keletre van.

A Konferencia-ligának nem véletlenül az albán főváros, Tirana ad majd otthont…

Disztl Péter

Disztl Péter: a régi a legjobb

– Egyelőre csak ízlelgetem az új lebonyolítást, keveset tudok róla. Korábban is azt mondtam, hogy a legjobb módszer az, ami régen volt: a bajnok a BEK-ben, a kupagyőztes a KEK-ben, a helyezettek pedig az UEFA-kupában indulnak, és egyenes kieséses rendszerben dől el, ki a legjobb. Hogy lehet az, hogy a BL-t egy olyan csapat nyeri, amelyik nem bajnok a hazájában, az Európa-ligát pedig egy olyan, amelyik a BL-ből esett ki? Az új rendszer még jobban elszakítja a nagyokat a kicsiktől! Ezen az alapon mi hogyan játszhattunk volna a Manchester Uniteddel vagy a Real Madriddal?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában