Már az egyenesben vannak

2021.03.04. 18:55

Az ARAK nehéz helyzetből lábalt ki, az eredményesség is megmaradt

A koronavírus felborította a felkészülést és a versenyprogramot, krízishelyzetbe került a klub, szünetelteti a dobó szakágat, szűkült az edzői garnitúra. Az elmúlt egy esztendő próbára tette az ARAK-ot, de az atléták továbbra is hozzák az eredményeket.

Ferencz Balázs

Szerencsére nem néptelenedett el a Regionális Atlétikai Központ a Bregyóban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Köszönjük szépen, minden rendben van, kiegyenesedtünk – szögezte le rögtön Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub elnöke. Vagyis a sztori úgy tűnik happy end-es, de az elmúlt egy évben volt olyan pillanat, mikor kilátástalanná vált a nagymúltú egyesület jövője. Pedig, ahogy az elnöki iroda fala is tanúskodik róla, a kis fehérvári egyesület olimpikonokat nevelt, a fotókon futó Tölgyesi Balázs és Korányi Balázs még mindig példakép lehet a fiatalok előtt.

Mi más is szórhatta volna akadályokkal tele az ARAK útját, mint a koronavírus.

– Amikor látható volt, hogy leáll a gazdaság, különböző korlátozó intézkedések születtek az élet minden területén, lélekben mi is készültünk rá, hogy bennünket sem kerül el. A programot sűrítve öt hónap helyett két hónap alatt kellett lezavarni a bajnokságokat augusztusban és szeptemberben. Ez a felkészülésben is okozott zavarokat, de mivel minden rivális egyesület küzdött a problémával, nem érintett minket hátrányosan – fogalmazott Hirt Károly. – Az anyagi természetű következményt azonban megéreztük. A klubunk működése erősen az önkormányzati támogatástól függ, s arra készültünk, hogy a helyzet kihatással lesz a már megkötött, 2020-as támogatási szerződésünkre. Azonban nem érkezett semmi értesítés az idő előrehaladtával, így naivan abban a hiszemben éltünk július elejéig, hogy nem csökkenti az önkormányzat a pénzösszeget, hiszen komoly létszámmal, eredményességgel, célokkal dolgoztunk az elmúlt években. Akkor szembesültünk azzal, hogy működési támogatást megfelezte az önkormányzat. Nagyon rosszul esett, de tudomásul kellett vennünk, hogy a második félévben folyósítandó támogatást már nem kaptuk meg.

Szerencsére nem néptelenedett el a Regionális Atlétikai Központ a Bregyóban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindez a versenyidőszak előtt érzékenyen érintette a klubot, de célként tűzték ki a nehéz helyzetben is, hogy tegyenek mindent annak érdekében, hogy a szakmai munkát és a sportolók versenyeztetését semmi ne akadályozza. Székesfehérvár önkormányzata ígéretet tett rá, ha teheti, október végén kompenzációban részesíti az ARAK-ot, aminek aztán eleget is tett. Miután bevételt nem tudott azonnal növelni az egyesület, a költségeket csökkentette.

– A főállású kollégák fizetését felére, a sportolók bérét 30, a mellékállású kollégákét 15 százalékkal csökkentettük négy hónapra. Így esély nyílt arra, hogy megmaradjon a likviditás. Ahhoz, hogy ezt elfogadják a kollégák nagyfokú lojalitás, bizalom, türelem volt szükséges felőlük. A bevételeket is próbáltunk növelni, új pályázatot írtunk, megkerestük a szövetséget és plusz támogatást kaptunk. Jeleztük az állam felé is, hogy komoly problémával küzdünk. A szerződésmódosításokat minden kolléga aláírta, s abban a hiszemben álltunk neki ennek a négy hónapnak, hogy együtt át fogjuk vészelni. Azonban a közelmúltban érkezett kollégák, Molnár Ferenc az összetett szakág edzője, valamint a dobó szakág trénerei, Lévai Dóra és Molnár Dániel jelezték, hogy nem akarnak tovább maradni ebben a helyzetben. Molnár Ferenc elment tanítani, a dobók pedig a teljes edzői karrierjüket kívánták befejezni október végén – mesélte az elnök.

Utóbbi volt komoly érvágás a klubnak, hiszen a dobók munkája speciális hozzáállást, adottságot, képzést és mentalitást igényel. Magyarországon kevés a képzett dobó edző, s hiába keresett új trénert az ARAK, nem talált. Három lehetőség maradt: más szakágakhoz irányítják a gyereket, ahol dobni nem fognak; másik egyesületbe igazolnak az atléták; vagy befejezik a sportolást.

– Szülői kezdeményezésre körvonalazódott, hogy a sportolók, akikért nagyon sokat tettünk, és továbbra szurkolunk eredményességüknek, maradnak Fehérváron, s az edzők is folytatják velük a munkát egy másik egyesületben, a Feketehegy-Szárazrét Szabadidő és Sport Egyesületben. Nem volt más választásunk, minthogy elengedjük őket. Szüneteltetnünk kell a szakág működését, mert nem találtunk megfelelő dobó edzőt. A szombathelyi Dobó SE vezetőedzője, a MASZ alelnöke Németh Zsolt sem tudott ajánlani senkit – tette hozzá Hirt Károly.

Nem csupán az edzői gárda, de a felnőtt versenyzők létszáma is megcsappant. A rúdugró Siskó Zsófia 2020 áprilisában befejezte pályafutását, a kalapácsvető Pásztor Bence pedig ősszel visszaigazolt Veszprémbe. A kiváló sprinter, Takács Boglárka azonban maradt, levelező tagozaton folytatja felsőfokú tanulmányait, mint ahogy a gátfutó Mátó Sára is. Három fizetett sportolója van jelenleg az ARAK-nak, az említett két hölgy mellett a sprinter Szabó Dániel.

A minden korosztályban eredményes klub pedig azon munkálkodik, hogy a későbbiekben tovább fejlődjön.

– Az elmúlt év tanulsága az volt, hogy ha a régi, lojális kollégákkal összefogunk, mindenre találunk megoldást, s ez nagyon jó érzés. Mint ahogy az is, hogy október végére kiderült, hogy eredményre vezettek az intézkedéseink. November elsejétől vissza tudtuk állítani a fizetéseket, az önkormányzat póttámogatásban részesített bennünket, nyertünk a „Hiszek Benned” program pályázatán, s jelentős állami támogatást kaptunk. A szülők felől is jelentős felajánlás érkezett. Tudjuk, hogy a 2021-es év is járványfüggő lesz, de elértük, hogy ennek az évnek a költségvetése biztosított. Lehet azon gondolkodnunk, hogy miként tudjuk elkezdeni a kárenyhítő munkát, amivel a 2019-es szintre érhetünk. Szakemberhiánnyal és finanszírozási akadállyal küzdünk. Megfontoltan kell cselekednünk. Kevesebb edzővel, de közel azonos létszámmal és szakmai tartalommal tudunk dolgozni. Mindemellett konkrét elképzelésink is vannak, hogy kikkel és mikortól fogunk előrelépni.

Miután az atlétika nem tao-támogatott sportág, sokkal nehezebb a szponzorok bevonása. Az ARAK másképp, szakmai alapokon kívánja biztosabbra betonozni jövőjét. A mindenkori utánpótlásban bízik, mert a fiatalok fejlődése folyamatos, s az ARAK sportolói rendre megjelennek a nemzetközi hadszíntéren is.

– Amennyiben a labdarúgás, kosárlabda, kézilabda mellett az atlétika is nemzeti akadémiai státuszt kap, akkor teljes joggal pályázhatunk a címre,kiemelt, állami támogatású nemzeti akadémiaként szeretnénk majd működni. Fontos lenne az önkormányzat, a sportág, a szövetség és a klub számára is, mert stabil háttérrel tudnánk dolgozni – tekintett ki irodája ablakán a jövőt firtató tekintettel Hirt Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában