Öttusa

2021.02.11. 19:57

Visszavonult a Volán junior világbajnoka

Bejelentette visszavonulását a Volán öttusázóinak junior világbajnoka, Kalincsák Eszter. Az utóbbi időszakban állandóan sérüléssel bajlódott.

Horog László

Kalincsák Eszter (balra) és Zs. Tóth Anna aranyat nyert 2017-ben, a fehérvári junior vb-n

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Öt éve a legnagyobb hazai tehetségek között tartották számon, amit később igazolt is, a 2017-es, fehérvári rendezésű junior vb-n váltóban és mix váltóban is dobogóra állhatott, a felnőttek mezőnyében több világkupa-viadalon szerepelt. Fájó szívvel döntött a búcsú mellett.

– Az öttusát vagyis kéttusát az ovis úszásról áttérve kezdtem meg 6-7 évesen és hatalmas szerelem lett belőle. Nevelőedzőmnek Hegedűs Sándort és Kulcsár Antalt tekintem, hiszen megadták nekem a kellő támogatást, utóbbi indított el a nemzetközi versenyek felé, az útra aztán Komlódy Zsolttal léptem rá, amikor a családdal Fehérvárra költöztünk az öttusa miatt Bakonycsernyéről. Junior korosztálytól már a Volán Fehérvár színeiben versenyeztem, sokan segítették a munkámat. Többek között Vitéz László, Demeter József, Korponai István, Szloboda József, Sós Attila, Varga Domokos, Papanitz Zoltán, Vörös Zsuzsanna.

Kalincsák Eszter (balra) és Zs. Tóth Anna aranyat nyert 2017-ben, a fehérvári junior vb-n
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az első utánpótlás sikerét 2014-ben érte el Barcelonában, egyéniben 5. hely zárt, ugyanitt női váltóban 3. lett Barta Lucával. A 2017-es volt a legjobb éve, többször szerepelt vk-viadalon, Los Angelesben, Kecskeméten, Drzonkówban, majd a döntőn is rajhoz állt Vilniusban. A felnőtt erőpróbák mellett junior korosztályban versenyzett, a székesfehérvári korosztályos vb-n Zs. Tóth Annával aranyat, Regős Gergellyel pedig ezüstérmet szerzett váltóban.

– Ezután kezdődött a nehezebb időszaka az életemnek, október és január között négy alkalommal műtötték a lábamat. 2018-ban sikerült a junior Eb-re kvalifikálni magam, csapat aranyat szereztem Gulyás Michellel és Guzi Blankával. Később, július közepén a felnőtt Európa-bajnokságón indulhattam – anyukám születésnapján – váltóban, Gulyás Michellel. Itt már küzdöttem a visszatérő térdfájdalommal, az Eb után két nappal már Siófokon feküdtem a kórházban, nagyon komoly műtét várt rám. A nagy terheléstől sajnos a térdkalácsomban több helyen szakadt a porc és nagy mértékű kopás a keletkezett. Hosszú és fájdalmas rehabilitáció után kezdhettem ismét az edzéseket. Éreztem, hogy a testem nem bírja ezt a terhelést, viszont mivel az olimpia volt az álmom, a szívemmel nem akartam a dolgokról tudomást venni, de az eszemmel pontosan tudtam, az egészségem miatt el kell köszönnöm az első szerelmemtől, az öttusától. A civil életben édesanyám nyomdokaiba léptem és egy banknál kezdtem dolgozni, hirtelen jött lehetőség, élvezem a munkámat. A mostani szellemi terhelés merőben más, mint az eddigi, fizikai. Hivatalos búcsúztatásom még nem volt a Volánnál, hiszen teljesen nem köszöntem el a sporttól, amikor lehetőségem lesz rá, megyek a Börgöndi útra, ugyanis hiányoznak az edzőtársak. Klubtársammal, Harangozó Bencével két éve alkotunk párt, természetesen kilátogatok majd a versenyeire, szurkolok neki és korábbi társaimnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában