Toldi Gábor az élvonalba vágyik

2021.02.23. 22:23

A korábbi védő a Vidi NB III.-as együttesét hagyta ott a listavezető DVSC kedvéért

Az élvonaltól nyáron búcsúzó, korábbi honi egyeduralkodó debreceni futballisták szakmai munkáját egy hete a Huszti Szabolcs–Toldi Gábor edzőpáros irányítja.

Horog László

Huszti Szabolcs (balra) és Toldi Gábor egy hete vette át a Loki irányítását Fotó: Matey István/MW

Fotó: Matey István

A korábbi 51-szeres válogatott, ballábas középpályás és fehérvári kollégája a Gyirmóttól elszenvedett hazai, 2-0-s vereség után vette át a Loki dirigálását. Huszti pályafutása tavalyi befejeztével a Vidinél helyezkedett el, szeptembertől sporttanácsadóként dolgozott, november végén szerződést bontott a piros-kékekkel. Toldi Gábor éveken át tevékenykedett a MOL Fehérvár FC harmadik vonalban érdekelt, NB III.-as gárdájánál, tavaly nyártól első számú vezetőként trenírozta a fehérvári fiatalokat. Egy hete érkezett az új, rendkívül komoly lehetőség, Huszti és Toldi az NB II.-es listavezető, a feljutásra egyértelműen esélyes hajdúságiak kispadjára ülhetett. A bemutatkozásuk remekül sikerült, 0-0-s félidő után 5-0 arányú győzelmet arattak Szegeden.

Dzsudzsák Balázs (jobbra) együttese öt gólt hintett a Szegednek a Huszti–Toldi edzőpáros debütálásán Fotó: Kovács Péter/MW

A koronázóvárosi Toldi Gábor 58 meccset vívott az élvonalban, a Vidiben mutatkozott be 18 évesen, a jobb oldali védőként számításba vett labdarúgó később játszott a Gázszer FC, majd a Pécsi MFC együttesében. Hat gólt szerzett, döntően fejjel, remekül érkezett a kapu elé a pontrúgások nyomán.

– Tudatosan készültem az edzői pályára, már játékosként is érdekelt a futball a kispad szemszögéből. Az NB I.-ben közel hatvanszor játszottam a korosztályos válogatottakban, az 1976-os korosztály tagjaként együtt szerepeltem Király Gáborral, Dárdai Pállal és Lisztes Krisztiánnal, sok szép emléket őrzök ebből az időszakból. Pécsett futballoztam, főként akkor kezdtem szakmai szemmel figyelni a labdarúgást. A korábbi válogatott labdarúgótól, Róth Antaltól nagyon sokat lehetett tanulni, hosszú éveket töltött Hollandiában, a Feyenoord Rotterdamnál, komoly tapasztalatokat szerzett, amiket meg is osztott velünk, fiatalabb játékosokkal. Olyan gyakorlatokat mutatott az edzéseken, amelyek itthon rendkívül újszerűnek számítottak.

Toldi Gábor az élvonal felé tekint Fotó: Kovács Péter/MW

Akadt kedvenc szakvezetője pályafutása során?

– Nem szeretnék kiemelni senkit, mindenkitől tanultam valamit. Az edzői pályát Sárszentmihályon kezdtem a megyei másodosztályban, játékos-edzőként, tehát még futballoztam. Akadtak élvonalat megjárt játékosaim, például Vajda Gusztáv, később Csákváron dolgoztam vezetőedzőként az NB II.-ben, Földes Gábornak irányítottam az edzéseit. Előzőleg a Főnix Gold FC-nél tevékenykedtem gyerekekkel, fél évet dolgoztam ott, 2008-ban. A Főnixtől a Vidihez kerültem az U18-as csapathoz, az 1991-es brigádot vettem át, több korosztállyal dolgoztam, valamint Csákváron, az NB II.-es csapatnál, ahol vezetőedzőként összesen öt évet töltöttem a második vonalban. Előbb a paksiak jelenlegi mestere, Bognár György mellett, aki szakmai igazgató volt a Vértesben, majd Felcsútra távozása után első számú felelős lettem. A folytatásban alkottam edzőpárost egy kollégával, majd ismét én lettem a vezetőedző. A célt elértük, bent maradtunk az NB II.-ben, aztán visszatértem a Vidi utánpótlásába. Csákváron nagyszerű időszakot töltöttem, közel fél évtizedet, Nyigri Richárddal megnyertük a megyei első osztályú bajnokságot, amire korábban nem volt példa, százszázalékos teljesítménnyel. Aztán élen végeztünk az NB III.-ban, majd jött az NB II. Bognár Györggyel. Közben a Vidinél is számítottak a munkámra, döntően az U19-es gárdánál. Szakmailag mindig képeztem magam, az MLSZ által szervezett képzéseken erőnléti edzői és pro licences képesítést is szereztem. Utóbbi papírt az utoljára, 2018-ban indított tanfolyamon szereztem meg többek között Kuttor Attila, Szabics Imre és a Chelsea-nél pályaedzőként dolgozó Lőw Zsolt társasá­gában.

Nyilván vannak olyan ambíciói, hogy az élvonalban dolgozik első számú dirigensként.

– Aki edzősködni kezd, természetesen dédelget ilyen álmokat, én sem vagyok ezzel másként. A Mol Fehérvár NB III.-as csapatánál jól éreztem magam, stabilan a középmezőnyben helyezkedtünk, ami komoly eredmény volt a korábbi éveket követően.

Huszti Szabolcs (balra) és Toldi Gábor egy hete vette át a Loki irányítását Fotó: Matey István/MW

Aztán jött az NB I.-be azonnal visszatérni igyekvő DVSC ajánlata.

– Hirtelen történt minden. Juhász Roland és Huszti Szabolcs tavaly nyáron búcsúzott a futballtól, majd elhelyezkedtek a Fehérvár FC kötelékében, edzéseket néztek, többször beszélgettünk. Husztival különösen sokat, harmonikus munkakapcsolat alakult ki közöttünk, gyorsan kiderült, azonos elveket vallunk a futballról, egyformán gondolkodunk. Érkezett a Debrecen rendkívül megtisztelő ajánlata, amire azonnal igent mondtunk. A Vidi nem gördített akadályt a távozásom elé, nagyon komoly lehetőséget kaptam, ha minden a terveink szerint alakul, nyártól a DVSC a legmagasabb osztályban szerepelhet, amire meg is van minden esélyünk. Korábban rendkívül sikeres, nagy múltú, profi klubhoz kerültem, gyönyörű stadionnal, jól érzem magam a cívisvárosban.

Álmodni sem lehet jobb bemutatkozásról, Szegeden kiütéses győzelmet arattak.

– Kedden mutatkoztunk be a csapat előtt, szerdától szombatig nem sok idő állt rendelkezésre. A hazaiak küzdöttek, a második játékrészben eldöntöttük a meccset. Lesz feladat a közeljövőben, szerdán a Siófokot fogadjuk a Magyar Kupában, hétvégén pedig a Vasassal találkozunk, bajnokin. Komoly rangadó lesz, a két nagy múltú, NB I.-be készülő gárda összecsapása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában