Erőt adó érem

2021.01.15. 11:00

Karnyújtásnyira a tokiói olimpia

A magyar női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki szereplése, valamint a Dunaújváros kupacímvédése volt számára a 2020-as év fénypontjai, mondta Gurisatti Gréta, aki jelenleg minden idegszálával a olimpiai kvalifikációs tornára készül, és el sem tudja képzelni, hogy lemaradjon a nemzeti együttes az olimpiáról. Mint mondta, ezekért a nagy téttel bíró összecsapásokért kezdett anno vízilabdázni: „Bármi áron, de győznünk kell!”

Kecskés Zoltán

Gurisatti Gréta (balra) szerint nagy harc lesz a kvótáért, de hiszi, hogy ők maradnak állva

Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

A csapat hetek óta napi két vízi edzéssel, erőnléti edzésekkel és mentális felkészítéssel készült a trieszti megméretésre, ám a célegyenesbe fordulva már a gyorsításon, a taktika finomhangolásán van a hangsúly. Cél a csúcsformába kerülés. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a keret tagjainak a január 23-a piros betűvel szerepel a naptárában, ahol egyetlen mérkőzésen, az elődöntőn múlik a kvótaszerzés. Gyakorlatilag mindegy, hogy előtte a csoportmeccseken vagy utána a döntőben mi történik.

Női olimpiai selejtező, Trieszt – 2021. január 19–24.

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia

B csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán

– Igyekeztem feltöltődni a karácsonyi pihenő alatt, ugyanis az új év elejétől már buborékban élünk, nehogy gond legyen a kvalifikációs torna előtt. Három hete vagyunk összezárva, csak magunkra figyelünk, de nem érezzük mentálisan megterhelőnek. Természetesen hoztunk magunkkal társasjátékokat, hogy ne unjuk meg egymást – mondta nevetve Gurisatti Gréta, Dunaújváros Európa-bajnoki bronzérmes pólósa, aki ugyanakkor hozzátette, nincs idejük unatkozni, hiszen mindenki egy magasztos célért dolgozik. – Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt az Európa-bajnokság volt nagyon fontos nekünk, ezúttal a nyári játékok élveznek prioritást. Öröm ránézni a lányokra, mindenki motivált, és ahogy közeledünk az ominózus meccshez, amit a hollandok vagy az olaszok ellen vívunk feltehetően, mi egyre felszabadultabbak vagyunk: Ide nekünk az oroszlánt is! Sokat fejlődtünk az elmúlt pár évben, így bárkit meg tudunk verni! Igenis helyünk van az olimpián és az egész csapat így áll hozzá a tornához, hogy ne csak piros betűs, de ünnep is legyen a kvótaszerzés az egész magyar sport számára.

A válogatott eredetileg a női vízilabda trónján ülő amerikaiakkal készült volna, de a járvány miatt visszamondták, így a KSI és az UVSE fiú serdülőcsapata volt az edzőpartnerük.

Gurisatti Gréta (balra) szerint nagy harc lesz a kvótáért, de hiszi, hogy ők maradnak állva
Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

– Sajnáljuk, hogy nem tudtak eljönni, hiszen az elmúlt években nagyon magasra tették a lécet a női vízilabdában. Ugyanakkor a fiúk is remekül megállták a helyüket, egy igen komoly edzéssel ért fel az ellenük való játék. Érdekes volt megélni ezeket a mérkőzéseket, mennyivel másabb, mint a női együttesekkel szemben. Bár mi játéktudásban és reakcióidőben jobbak voltunk, de ők a fizikai erejüket kihasználva gyorsabbak, illetve az egy-egy elleni párharcoknál erősebbek voltak. Sokkal több energiára volt szükségünk egy egyszerű faulthoz is. De szerintem mindez az előnyünkre válhat majd a tornán. Ezúton is köszönjük nekik, hogy velük készülhettünk fel.

A válogatott vasárnap busszal megy Triesztbe, ahova 13+2 játékost nevezhet a szövetségi kapitány. A lányokat szombaton tesztelik, és ennek az eredménye után jelöli ki Bíró Attila a 17-es keretéből az utazókat. A szakmai stáb reméli, hogy semmilyen eredmény nem befolyásolja a kvalifikációt, és a medencében elért teljesítmények döntenek majd.

Kedden 14:00-kor Izrael ellen kezdünk, majd Kazahsztán (szerda, 16:00) és Görögország (csütörtök, 14:00) következik. A csoportmérkőzések után a negyeddöntőben várhatóan Franciaország vagy Szlovákia jöhet velünk szembe, ami után következhet a 23-ai ki-ki elődöntő a tokiói repülőjegyért Olaszország vagy Hollandia legjobbjai ellen.

A női válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában