Papírforma győzelem

2020.12.11. 22:46

Álmoskás kezdés után, a másodikban nyert a Puskás

Az Újpest–Puskás Akadémia derbivel kezdődött el az NB I. aktuális fordulója: a 14. játéknapon a felcsútiakat fogadták a lilák. Ahogy arra számítani lehetett, nem adták könnyen a bőrüket a csapatok.

Kecskés Zoltán

A Puskás Akadémia sorozatban negyedszer verte idegenben az Újpestet Fotó: Árvai Károly/NS

Fotó: Árvai Károly

Megkezdődött a téli hajrá a labdarúgó élvonalban, hiszen egy hét alatt három fordulót bonyolítanak le, hogy aztán a 16. kör után téli pihenőre vonuljon a csapatok nagy része. Az OTP Bank Liga 14. fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén a Puskás Akadémia 18. alkalommal csapott össze az NB I.-ben a fővárosi lila-fehérekkel. A két együttes gólban gazdag történelme (3,5 gólátlag), mely során számtalan fordulat volt a jellemző, izgalmas mérkőzést vetített előre.

Az újpestiek szemszögéből igazi mumus érkezett a Megyeri útra, ugyanis Hornyák Zsolt csapata az Újpest elleni legutóbbi három idegenbeli mérkőzését egyaránt megnyerte (0-1, 1-3, 2-3). Az Újpest pályaválasztóként csak egyszer, 2018 őszén tudta legyőzni a PAFC-ot. Legutóbb augusztus végén a Pancho Arénában ütközött meg a két csapat, akkor a Puskás tartalékos összeállításban 3-2-re győzött.

A Puskás Akadémia sorozatban negyedszer verte idegenben az Újpestet
Fotó: Árvai Károly/NS

Hornyák Zsolt igencsak támadó szellemű együttest küldött pályára, ugyanis Van Nieff és Urblík helyett ezúttal Plsek és Baluta kezdett. A PAFC mestere a változtatással szeretett volna nagyobb sebességet belevinni a középpályára.

A péntek esti mérkőzés elején Knezevicsék bátor, agresszív letámadással igyekeztek zavarba hozni a lila-fehér védőket, ami szemlátomást működött is, hiszen Mance harcias labdaszerzését és beadását követően Pauljevicsnek a gólvonalról kellett kivágnia a labdát. A meglehetősen eseménytelen első félidőről mindent elmond, hogy a veszélyesebb helyzetek közül ez volt az egyetlen, amit feljegyezhettünk. A védekezését ugyan mindkét együttes remekül megszervezte, de a gyors leindítások fegyverével egyik csapat sem tudott igazán élni a pontatlansága miatt. Az első 45 perc összefoglalásaként elmondható, hogy bár ígéretesnek indult a mérkőzés, de aztán már-már unalomba fulladt. Egy-egy lövésecske, helyzetecske hazai oldalon is volt, de gól nélküli döntetlennel vonulhattak a szünetre a csapatok. Erre szokták mondani, hogy egy találat nagyon jót tenne a mérkőzésnek.

A fordulás aztán meghozta a várva várt gólt, gólokat. Hiába kezdett jobban a hazai csapat – Simon Krisztián lövését Tóth Balázs, a PAFC kapusa védte nagy bravúrral –, mégis a vendégek kerültek előnybe az 53. percben: az újpestiek hálóőre, Banai Slagveer gyenge próbálkozását még hárítani tudta, de a kipattanó Mancéé lett, aki közvetlen közelről nem hibázott: a jobb felső sarokba bombázta a labdát, 0-1. A félidő első negyedórájában kis túlzással több minden történt, mint az egész első fél­időben! A gól azonban nem fogta meg a fővárosiakat, akik mindent megtettek az egyenlítésért, mégis ismételten a Puskás Akadémia örülhetett. Ezúttal a kezdőben bizalmat kapó Jakob Plsek Knezevic nagyszerű szögletét váltotta gólra fejjel, 0-2! Majd néhány percre rá gyorsan jött a válasz: Onovo hozta vissza az újpesti reményeket, 1-2. Innentől kezdve azonban nem sok momentumuk volt a lila-fehéreknek, akik bár mindent egy lapra feltéve becsülettel mentek előre, de láthatóan erővel nem bírták, így az energia hiányzott a támadásaikból. Addig a felcsútiak többször is lezárhatták volna a mérkőzést, Slag­veer és Mance révén közel jártak a harmadik találathoz.

Végül a PAFC nem fázott rá a kihagyott helyzetekre, megérdemelten nyertek és vitték haza a pontokat a Szusza Ferenc Stadionból. Így ha ideiglenesen is, de a Hornyák-csapat fellépett a tabella második helyére.

JEGYZŐKÖNYV

Újpest FC – Puskás Akadémia FC 1-2 (0-0)

Budapest, Szusza Ferenc, zárt kapus, V.: Zierkelbach Péter (Szalai., Csatári )

Újpest: Banai – Pauljevics, Baosics, Kutrumpisz, Antonov – Csongvai

(Szakály, 86.) Onovo, Mitrovics (Perosevic, 74.) – Simon K. (Bacsa, 86.)

Junior Tallo, Beridze. Vezetőedző: Predrag Rogan.

PAFC: Tóth B. – Nagy Zs., Spandler, Meissner, Szolnoki – Knezevic (Nunes,

88.) Plsek – Kiss T., Baluta (Urblík, 80.), Slagveer – Mance (Vanecek,

90.) Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Gól: Onovo (75.), illetve Mance (53.), Plsek (70.)

Sárga lap: Beridze (72.), illetve Szolnoki (64.), Plsek (73.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában