az aranycsapat játékosai

2020.07.28. 21:51

Tatabányai legendák Móron

A Fejér megyei településen, az egyik pincészetben jártak a Tatabányai Bányász egykori aranycsapatának játékosai.

Horog László

Nagyszerű hangulatú, nosztalgiázós délutánt töltöttek Móron a Tatabányai Bányász korábbi sikercsapatának tagjai

Fotó: Horog László

Remek hangulatú délutánt és estét töltöttek a magyar futballban évtizedeken át meghatározónak számító bányászváros játékosai Fejérben, a két önkormányzati képviselő, Arany Tamás és Gintner András jóvoltából. Az ötletgazda a korábbi sípmester, az FMLSZ játékvezetői bizottságának vezetője volt, meghívására érkeztek az egykori kedvencek a borok városába.

„Mennyi NB I.-es meccs van most itt tulajdonképpen?” – kérdezte Csapó Károly, aki az 1978-as világbajnokságon nemzeti együttesünk első gólját szerezte, a mieink ezzel vezettek 1-0-ra a későbbi világbajnok argentinok ellen, más kérdés, hogy a folytatásban a dél-amerikaiak jelentős bírói segédlettel fordítottak. Csapó a vb leggyorsabb góljának szerzőjeként különdíjat kapott a FIFA-tól. Ott volt, de csak a kispadon ült az 1982-es, spanyolországi vb-n, majd négy évet Franciaországban töltött, a Toulouse és a Gre­noble együttesében. Az irányító kétszeres hazai ezüst- és bronzérmes, összesen 314 bajnokin húzta fel a tatabányai szerelést, az UEFA-kupa első fordulójában, 1981-ben győztes szabadrúgásgólt lőtt a Real Madridnak, amit ma is emlegetnek a drukkerek. Amint kiderült, összesen mintegy 2100 élvonalbeli fellépés tette tiszteletét Móron, Csapó bólintott.

Nagyszerű hangulatú, nosztalgiázós délutánt töltöttek Móron a Tatabányai Bányász korábbi sikercsapatának tagjai
Fotó: Horog László

Kiss Imre kapust tizenegyesölőként tartották számon, az egyszeres válogatott jobbhátvéd, Szabó György hosszú éveken át volt hazai csúcstartó, 510 NB I.-es fellépéssel, 1965-től, zsinórban 18 éven át erősítette a Bányászt. Aztán megelőzték, a kapus Végh Zoltán 570, a játékmester Illés Béla 560, a védő Kuttor Attila 540 szereplést számlál. Szabó élbolyban történő helyezkedését nem fenyegeti veszély, lévén a mögötte következő húsz labdarúgó közül néhányan már nincsenek az élők sorában, akik köztünk vannak, már befejezték karrierjüket. A középhátvéd, Lakatos Károly 407 meccset vívott az NB I.-ben, az egyszeres válogatott csatár, Plotár Gyula – a kapusok által rettegett Kip­rich, Plotár, Vincze csatártrió tagja – legszebb éveit szintén Komárom-Esztergom megyében töltötte, de megfordult Görögországban, az Arisz Szalonikiben is. Örömmel mesélt a régi időkről, ám a Hollandiában is komoly sikereket elérő, a mai napig elképesztő tiszteletnek örvendő Kiprich József félbeszakította: „Gyuszikám, akkoriban még voltak csatárok.” A 70-szeres válogatott Kipu a Feyenoorddal bajnoki címet és kupát nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában