A válogatott rövidesen megkezdi az edzéseket

2020.07.02. 20:25

Indul a minifutballszezon, egyre fejlődik a bajnokság

A koronázóvárosi központú Országos Minifutball Szövetségben nyáron is zajlik a munka. A válogatott rövidesen megkezdi a tréningeket.

Horog László

A minifutball-válogatott a legnagyobb sikerét 2017-ben, a brnói Eb-n érte el a bronzéremmel F.: archív, HL

A hazai szövetség elnöke, ­Tibor Dávid örömmel jegyzi meg, végre elindult a szezon, múlt hétvégén, Hajdúszoboszlón komoly tornát rendeztek, amelyen az utóbbi évek legsikeresebb hazai klubcsapata, a tavaly ősszel a Riminiben rendezett Bajnokok Ligájában is diadalmaskodó Mad Dogs végzett az élen.

– Ez volt a járványhelyzet miatt bevezetett szigorítások enyhítése, tehát a nyitás óta az első, nagyobb volumenű kispályás rendezvény, 36 csapattal. Komoly fejlemény, hogy végre tétmeccseket vívhattak a legjobb hazai együttesek.

Tibor Dávid évek óta vezeti a hazai szövetséget, két éven át az európai szövetség első embereként is tevékenykedett, 2017-től 2019-ig, azonban az üzleti életben akadt újabb teendői miatt, időhiányra hivatkozva lemondott az EMF elnöki posztjától. A hazai kispályás labdarúgást továbbra is irányítja.

A szövetségi edző, Nagy Lajos várja a válogatott meccseit F.: archív HL

– Legfőbb feladatunk, hogy az országos bajnoki rendszert tovább erősítsük. Budapest után például Debrecen már bekapcsolódott a vérkeringésbe, nagy öröm, hogy rövidesen Fehérváron is indítunk minifoci-rendszerű felnőtt- és öregfiúk-bajnokságot. Konkrét időpontok még nincsenek, az eldőlt, hogy ősztől, a terveink szerint szeptembertől pattog a labda a Fecskeparton található kispályás bázison, a Gombócleső utcában. Már­cius közepén állt le a kispályás szezon, előzőleg mindössze egyetlen eseményre került sor a fővárosban, a TOPLiga első eseményét hoztuk tető alá, a következő erőpróbák elmaradtak, a Szuperliga fordulói sem kerültek lebonyolításra.

A járványhelyzet miatt honi viadalokban a közeljövőben nem gondolkodnak, ám a nemzetközi szövetség vezérkarától kapott tájékoztatás szerint eldőlt, hogy a BL küzdelmeit szeptember első hétvégéjén, szeptember 3-tól 6-ig ugyanúgy az olasz tengerparti város, Rimini rendezi, ahogy egy évvel ezelőtt is.

– Tavaly, kora ősszel az olaszok két erőpróbát rendeztek egymás után, Riminiben a legjobbak, egy héttel később Lignanóban pedig a kontinentális második vonal együttesei harcoltak, utóbbi helyszínen az EMF Euro Cup küzdelmeire került sor. Ezúttal nem bonyolítanak két seregszemlét, összevonják, egyetlen rendezvényt szerveznek Riminiben, minden bizonnyal Európa Liga néven. Egy éve három fehérvári futballista, Bognár Bence, Büki Baltazár és Wittner Máté volt tagja a Mad Dogsnak, csapatuk ezúttal is jó eséllyel pályázik az előkelő helyezésre Itáliában. Terveink szerint öt-hat felnőtt-, valamint egy hazai öregfiúk-együttes nevez a küzdelmekre.

A szövetségi edző, a gárdát négy éve dirigáló Nagy Lajos elmondta, a válogatott július közepén kezdi a felkészülést, négy edzőmeccset biztosan játszanak, a szlovákok és a szerbek lesznek az ellenfelek. Az utóbbi években előkészületi meccseken és a világversenyeken rendre találkoztunk velük, mindig szoros meccset vívtak a nemzeti együttesek.

A minifutball-válogatott a legnagyobb sikerét 2017-ben, a brnói Eb-n érte el a bronzéremmel F.: archív, HL

– A szlovákokkal barátságos mérkőzéseket vívunk az aktuális nagy torna előtt, a szerbekkel pedig rendre összefutunk az év fő eseményén, váltakozó sikerrel zárulnak a derbik. A korábbi esztendők során mindig akadtak fehérváriak, illetve Fejér megyeiek a keretben, a csapat nagy öregje, Horváth Zsolt a tavaly őszi, Ausztráliában rendezett világbajnokság után visszavonult. Minden bizonnyal a Mad Dogsban szereplő, korábbi videotonosok, Büki és Bognár mellett a kapus, Wittner Máté is szóhoz jut a válogatottban. Az Eb-ig négy hónapunk van, ez elégséges a felkészülésre, időben vagyunk.

Ami újdonság, hogy az Európa-bajnokságot a korábbi, szabadtéri helyszínek – például 2016 augusztusában Székesfehérvár belvárosa – után fedett pályán, Kassán, az impozáns, A csoportos hoki-vb-nek is otthont adó, 8500 fő befogadására alkalmas jégcsarnokban rendezik, november 7-től 14-ig. Az időpontnak nincs köze a pandémiához, a felvidéki városban ekkor szabad a multifunkciós csarnok. A vb-re jövő nyáron, Kijevben kerül sor. Ők két éve Eb-t rendeztek. Az utolsó nagy eseményen, a Perthben bonyolított októberi vb-n a mieink a 4. helyen zártak, az elődöntőben 2-1-re kikaptak a braziloktól, a bronzmeccsen pedig szétlövésben a románoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában