Az élvonaltól lefelé minden bajnokságot lezárt az MLSZ

2020.05.05. 19:47

Kiesett ugyan, de maradhat a Vidi

A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfői döntése értelmében az NB II-ben, az NB III-ban és a megyei bajnokságokban a tabellák jelenlegi állása szerint zárták le a pontvadászatokat, bajnokot és helyezéseket nem hirdetnek, de feljutók és kiesők vannak.

Ferencz Balázs, Dévai Nándor Csaba, Káldor András

A Mezőkövesd-Zsóry FC csapatát kell elsősorban üldözniük Artyem Favorovéknak (fehér) Fotó: pfla.hu

Fotó: DOME LASZLO BALAZS

Csakis az NB I-es pontvadászat és a Magyar Kupa küzdelmeit lehet megrendezni május 23-a és július 12-e között. A találkozók mindegyikét zárt kapuk mögött, szigorú egészségügyi szabályok mentén lehet lejátszani. Egy csapat két bajnoki mérkőzése között legalább három napnak kell eltelnie, ám egy Magyar Kupa-találkozó és egy NB I-es meccs között elég a két nap pihenő is. A hátralévő összecsapásokon öt játékost cserélhetnek a csapatok, de az összeállítások változtatása miatt csak háromszor lehet megszakítani majd a játékot. Ugyanakkor félidőnként kötelező lesz egy ivószünetet tartani. A tabella negyedik helyén álló Puskás Akadémia FC-nél is együtt tréningezik már a csapat, s egyértelműen a dobogót célozták meg Felcsúton.

– Nagyon vártuk már, hogy újra a szokásos keretek között, együtt tudjon készülni a csapat. Úgy látom, a játékosok nagy örömmel vetik bele magukat a munkába, hiszen nekik is az a legjobb, ha a társakkal, jó pályákon tudnak tréningezni. Természetesen kizárólag rendszeres és szigorú egészségügyi szűrővizsgálatok mellett látogathatják az edzéseket a fiúk – mondta Tóth Balázs, a Puskás Akadémia FC klubigazgatója.

– Noha vidéken enyhítettek a járványügyi rendelkezéseken, a csapat és a szakmai stáb tagjainak felhívtuk a figyelmét arra, hogy a továbbiakban is ugyanolyan fegyelmezetten és elővigyázatosan éljenek, mint eddig, hiszen mindnyájan felelősséggel tartozunk egymásért. A bajnokságban komoly céljaink vannak, hiszen a lehető legjobb helyezést szeretnénk elérni, amely esetünkben a dobogós pozíciók valamelyikét jelenti. A remélt folytatás a klub részéről körültekintő munkát és komoly odafigyelést igényel, amely egészen biztosan sok időt vesz majd igénybe – gondolok itt főképp az egészségügyi vizsgálatok megszervezésére – tette hozzá.

– Jó tempóban tudtunk dolgozni az első edzésen, lényegében egyetlen napot sem pihent a csapat, amióta kitört a koronavírus-járvány. Jó kondícióban vannak a játékosok köszönhetően annak, hogy nem álltak le. Próbáljuk betartani az összes szabályt, a játékosok másfél méter távolságban dolgoznak, valamint minden hetet tesztelésekkel kezdünk a biztonság kedvéért. A három-négy hét felkészülés bőven elég lesz, szerintem két hét után már tudna a csapat megfelelően játszani, köszönhetően annak, hogy lényegében hathetes „téli felkészülést” végeztünk. Ezután jönnek még majd a barátságos mérkőzések, ezekkel együtt jó formában várjuk a bajnokság újrakezdését – emelte ki Hornyák Zsolt a Puskás Akadémia FC vezetőedzője, akinek irányításával hétfőn újult erővel vágtak neki a munkának a felcsúti labdarúgók.

A Mezőkövesd-Zsóry FC csapatát kell elsősorban üldözniük Artyem Favorovéknak (fehér) Fotó: pfla.hu

A labdarúgó másodosztályban és harmadosztályban összesen öt Fejér megyei együttes volt érdekelt a 2019-20-as szezonban, s közülük akad olyan csapat, melyet érzékenyen érintett a koronavírus-járvány miatti „befagyasztás”. Az Aqvital FC Csákvár a Merkantil Bank Liga élmezőnyében tanyázott. Bár vasárnap még az újraindulás izgalmairól és pozitív hatásairól beszélgettünk Daru Bencével, végül az NB II-es Aqvital FC Csákvárnak is azzal kellett szembesülnie, hogy véget ért az idény. A szövetség döntése értelmében az első helyen álló MTK Budapest, valamint a második Budafok nevezhet majd a 2020/2021-es NB I-idényre.

– Megmondom őszintén, mi úgy készültünk, hogy lesz folytatás, ha a feltételek megengedik. Ugyanakkor nem mondhatom, hogy teljes mértékben meglepetésként ért, hiszen a másod- és harmadosztály összességében rengeteg mérkőzést és személyes kontaktot jelent, aminek megvannak a maga veszélyei. Ez egy új szituáció, amivel együtt kell élnünk, el kell fogadjuk, és a lehető legjobbat kell kihoznunk ebből is. Folytatni fogjuk az edzéseket az elkövetkező időszakban, de arról még nincs információm, hogy meddig tarthat ez az állapot, mikor kezdhetünk majd el ténylegesen a következő idényre készülni. Mi még úgymond a szerencsésebbek közé tartozunk, vannak riválisaink ugyanis, ahol ez a fajta edzésmunka sem megoldható jelenleg, míg nálunk szigorú biztonsági intézkedések között ugyan, de folyhat a munka.

Az NB III Nyugati csoportjában talán a MOL Fehérvár FC II együttesét érintette leginkább kínosan a bajnokság idő előtti lezárása. A 30 fordulós bajnokság 19. köre után a Vidi második csapata a 14. helyen állt, éppúgy 20 pontot gyűjtve, mint az előtte helyezkedő BKV Előre és Sárvár FC, rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a kieső pozícióba. Minden NB III-as csoportból a 14., 15., 16. helyen álló gárda esik ki. Vagyis elvileg nem nevezhetne az NB III 2020/21-es idényére a Vidi II. De… Létezik egy kitétel, mely szerint mégis maradhat a harmadosztályban: „A 2020/21-es idényben az NB III-as bajnokságra azok a csapatok nevezhetnek, amelyek a fentiek alapján nem kerülnek át másik bajnokságba, valamint a Merkantil Bank Liga záró táblázatának 18. és 19. helyén álló csapatok, a megyei I. osztályból feljutó csapatok és a 2020/21-es férfi felnőtt nagypályás NB I-es csapatok második csapatai.” – fogalmaz a hivatalos határozat. A MOL Fehérvár FC megkeresésünkre közölte, hogy a szövetséggel történt egyeztetés során azt a szóbeli információt kapták, hogy élvonalbeli együttes indíthat második csapatot az NB III-ban, vagyis a piros-kékek a harmadosztályú tagsággal bírnak a következő szezonban is.

Az NB III Közép csoportjában kiváló őszt futó, végül negyedikként záró Iváncsa KSE szerkezetében úgy tűnt, hogy minden klappol, így kifejezetten rosszkor jött a bajnokság lezárása. – Ez a negyedik hely mindenképpen egy olyan eredmény, ami erőn felülinek számít részünkről, ráadásul az eddigi eredményekből kiindulva inkább fölfelé, a dobogó irányába figyeltünk. A játékosok számára a mérkőzés a játék sava-borsa, úgyhogy mindenképpen nagyon sajnáljuk, hogy nem folytathatjuk, de mindannyian úgy véljük, hogy jobb egy lefújt bajnokság, mint egy idősebb hozzátartozónak hazavinni a betegséget. Ezért is döntöttünk úgy, hogy közös edzéseket már nem fogunk tartani, május végéig továbbra is egyénileg készülnek majd a játékosok, majd kéthetes szünetet követően június közepén kezdjük meg a felkészülést az új idényre. Addig a háttérben folyik majd a munka, igyekszünk minél hamarabb kialakítani azt a keretet – egy-egy új arccal kiegészülve –, amellyel nekivágunk az új szezonnak.

Egy hellyel az iváncsai alakulat mögött újabb megyei együttest találunk az NB III Közép csoport tabelláján, a Lőrincz Emil vezette Dunaújváros szintén egy győzelemmel és egy döntetlennel „zárta” a tavaszt, és ezzel a bajnokságot. – A bajnokság eddigi részébe beletett munkánk ezzel a határozattal elveszett ugyan, de legfontosabb az egészség, úgy vélem, döntés született. Nem vagyunk még túl a járványon, és több országban is, ahol az újrakezdés mellett döntöttek, hamar újabb problémák ütötték fel a fejüket. Azokat az óvintézkedéseket, amelyek a biztonságos folytatáshoz kellenek, az NB I-es csapatok meg tudják hozni, míg az NB II-es, NB III-as klubok kevésbé – elég csak a koronavírustesztek anyagi vonzatára gondolni. A játékosok az elmúlt időszakban otthon, egyéni edzésterv alapján készültek – amivel tudom, hogy tele van már a hócipőjük –, az pedig majd a hét folyamán dől el, hogy miként kezdünk neki a nagyobb csoportos edzéseknek.

A Nyugati csoportban vitézkedő Bicskei TC csapata a középmezőnyben, a 10. helyen zárt. A folytatásról Komjáthy Péter klubigazgató számolt be. – Az első pillanattól kezdve számoltatunk azzal a lehetőséggel, hogy nem folytatódik a bajnokság, mivel nem volt ennek realitása. Az elnökségünk ezen a héten, hétvégéig dönt arról, hogy milyen feltételek között, hogyan tudjuk folytatni az edzésmunkát. Ne felejtsük el, hogy mi nem tudjuk egy NB I-es csapat biztonsági szintjét garantálni. Nagyon alaposan végig kell gondolni, mi az amit engedhetünk ezen a téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában