arak

2020.05.04. 21:19

10 méteres távolságot tartva tréningeznek az atléták

Április végén kinyitotta kapuit a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központ a királyok városában, ahol eddig egyénileg, a távolságtartásra vonatkozó előírásokat betartva folytak az edzések. Tölgyesi Előd, az Alba Regia Atlétikai Klub szakosztályvezetője lapunk felkeresésére elmondta, bár bíztak benne, hogy hétfőtől elkezdhetik a kiscsoportos foglalkozásokat, de a város vezetése hétfő délután írásban megerősítette, hogy nincs enyhítés a sportlétesítmény használatával kapcsolatban.

Kecskés Zoltán

10 méteres távolságot tartva tréningeznek az atléták Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Ettől függetlenül az ARAK vezetése azon munkálkodik, hogy a május 18-a utáni esetleges feloldást követően kész tervük legyen az atlétikai sportélet minél intenzívebb újraindítására. A cél az, hogy az előírásokat betartva már az otthonukat elhagyva készüljenek az ARAK Utánpótlás Akadémia növendékei. A versenyszezon beindulása azonban továbbra is messzinek tűnik. Erre legközelebb a Magyar Atlétikai Szövetség tervezete szerint az augusztus 8-i hétvégén kerülhet sor, a 125. országos bajnokság alkalmával.

Május 4-től a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések országosan módosultak, hogyan érinti ez a sportolókat?

– Az elmúlt másfél hétben a létesítmény megnyitásával az ARAK-osok elővigyázatosságból az edzéseket elszeparáltan, egyénileg végezték 400 méteres futópályán, a lehető legszigorúbb szabályozást betartva. Bár a kormányrendeletben megengedik a sportegyesület által szervezett edzéseket, ezt a városvezetés helyi intézkedései felülírják, így maradnak az egyéni edzések a biztonságos, azaz a 10 méteres védőtávolságot megtartva. A konditermet, a futófolyosót és az öltözőt továbbra sem használhatjuk. A terv mindenféleképpen az, hogy amennyiben erre majd mód és lehetőség lesz, akkor a különböző szakágak összehangolásával a kiscsoportos tréningeket beindítsuk. Ez a sprint- és gátfutóknál vagy éppen a dobóknál például gond nélkül kivitelezhető, de akadnak olyan sporttevékenységek, ahol már kevésbé. Mindannyiunk és a sportolóink érdeke is, hogy a következő hetekben előálljunk a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb megoldással a közös edzésekre vonatkozóan.

10 méteres távolságot tartva tréningeznek az atléták Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mi a helyzet a versenyekkel, mik a legfrissebb hírek?

– Az elmúlt pár hétben bejelentették, hogy sem a 18 éven aluliak Európa-bajnokságát, sem a felnőttekét nem rendezik meg a kialakult helyzet miatt. Kissé kiürült a versenynaptár, de a világversenyeket leszámítva akad még lehetőségünk versenyezni. Legközelebb az augusztus 8–9. között megrendezendő országos bajnokság van terítéken. Szeretnénk erre minél jobban felkészülni. Bár a kormányrendelet szerint augusztus 15-ig biztosan nem engedélyeznek 500 fősnél nagyobb rendezvényt, így felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a kétnapos tornát. Az illetékesek dolga ezt eldönteni, a mi feladatunk pedig az, hogy készen álljunk.

Hogy vannak az ARAK kiemelkedő sportolói, élversenyzői?

– Szerencsére mindannyian egészségesek, és az elmúlt hat hétben egyénileg készültek, napi szinten konzultálva az edzőikkel. A rendelkezésre álló lehetőségekből igyekeztek kihozni a maximumot: az online edzések mellett volt erdei futás, garázskondi, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezésre, pihenésre, nyújtásra is szakítottak időt. A fókuszban a fizikai állapot szinten tartása szerepelt. Majd az augusztusi és szeptemberi versenyek megmutatják az elvégzett munka eredményét – zárta gondolatait Tölgyesi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában