Felértékelődnek a felnőtt-ob-k

2020.04.25. 15:00

Elmarad az atléták Európa-bajnoksága

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség csütörtöki közlése szerint elhalasztják az idei párizsi Európa-bajnokságot, de mivel annyira sűrű a versenyprogram, hogy nincs mikor pótolni, így a kontinensviadal elmarad.

Ferencz Balázs

Pásztor Bence korábban már teljesítette az Eb-szintet Fotó: Nagy N.

Fotó: Nagy Norbert

Mint ahogy a világ számos sportrendezvénye, a 2020-as atlétikai Európa-bajnokság is a koronavírus-járvány miatt marad el. A párizsi kontinensviadalt augusztus 25. és 30. között rendezték volna a francia fővárosban, ott, ahol utoljára 1938-ban versengett az Eb mezőnye. Az ARAK atlétái a héten néhány fős csoportokban újra megkezdték az edzéseket a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban, s többüknek épp a felnőtt-Európa-bajnokság lett volna a fő versenye 2020-ban. A sprinter Szabó Dániel, az ugyancsak vágtázó Takács Boglárka, a rúdugró Siskó Zsófia is eséllyel pályázott az indulásra, míg a gátfutó Mátó Sára szinttel rendelkezett, éppúgy, mint a kalapácsvető Pásztor Bence és Hudi Ákos.

Az országos bajnokságon kell csúcsformát hozni

- Pásztor Bence, Hudi Ákos és Mátó Sára számára az olimpia halasztásával egyértelműen az Eb lett volna az idei legfontosabb megmérettetés. Szabó Dániel már futott Eb-n, de mivel emelték a szintet, neki még teljesítenie kellett volna a kiküldetési limitet, ugyanúgy, mint Siskó Zsófiának. Takács Boglárka a 4×100- as váltóban lett volna érdekelt. Számára a junior-vb lett volna a fő verseny Nairobiban, de azt is halasztották. A magyar kalapácsvetőknél nagy verseny lett volna a három induló helyre – fogalmazott Tölgyesi Előd, az ARAK Up. Akadémia szakosztályvezetője.

Pásztor Bence korábban már teljesítette az Eb-szintet Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

A nemzetközi viadalok híján komoly feladat hárul a klubedzőkre: miként motiválják versenyzőiket?

- Jelen állás szerint országos bajnokság lesz idén. A versenyzők szeretnék megmérettetni magukat, s tudják, hogy az ob-n küzdhetnek a rekordokért, vagy éppen kvalifikálhatják magukat későbbi versenyekre, kivéve persze az olimpiát, melyre november 30-ig nem lehet szintet teljesíteni. Verseny tehát lesz, így maradt cél az évben. A másik fontos dolog, hogy az ARAKos versenyzők fiatalok még, ez az Eb első vagy második megmérettetésük lett volna a felnőttek között, azaz „csak” egy lépcsőfok a pályafutásukban. Arra kell koncentrálni, hogy haladjanak tovább az úton, hiszen 2022-ben Münchenben lesz Eb, 2023-ban pedig Budapest adhat otthont a világbajnokságnak. Kellemetlen most a szánk íze a törlés miatt, viszont a hazai ob-t követően jövőre bőven lesz lehetőségük megméretni magukat az ARAK atlétáinak – vélekedett Tölgyesi Előd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában