Koronavírus Fejérben

2020.03.18. 18:01

Az ARAK elnöke a bezártságtól félti a sportoló fiatalokat

A csarnokokban süket sötétség honol. A futballpályákon zavartalanul napfürdőzik a gyep, a jégcsarnokokban jég helyett már csak száradó pocsolyák tükrözik az üres lelátókat, az uszodák víztükrét nem törik meg a karcsapások. Azonban az atlétikapályán továbbra is zajlik az élet.

Ferencz Balázs

A szakosztályvezető, Tölgyesi Előd is csak néhány atlétának tart edzést egyszerre Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem szól, sajnos nem szólhat mostanában másról a sport sem, mint a koronavírus-járványról. Szinte minden sportág minden korosztályának versenyeit lefújták, a bajnokságokat felfüggesztették, vagy törölték az egész világon. A nagy pontvadászatok közül a végsőkig kitartó orosz labdarúgó-bajnokság, valamint a KHL jégkorongliga is szünetel, már csupán Dél-Amerikában futnak a versenysorozatok. Apropó futás. A Regionális Atlétikai Központban, a Bregyó szívében nem állt le az élet. Az Alba Regia Atlétikai Klub sportolói – miután letudták a számukra számos éremmel zárult fedettpályás szezont – rengeteg óvintézkedés közepette, de készülnek a szabadtéri idényre. Már ha egyáltalán lesz verseny 2020-ban.

– Amíg nincs más lehetőség, csúsztatott időpontokban, szigorúan szabadtéren, maximum 10 fős csoportokban tréningezhetnek az atléták – tájékoztatott Hirt Károly, az ARAK elnöke. – Az öltözőket, irodákat, a futófolyosót és a konditermet sem használjuk. A 13 éves kor feletti fiatalok közül az edzők által kiválasztott versenyzők készülhetnek a Bregyóban, a többiek egyéni edzésterv szerint, lakókörnyezetükben sportolnak. A 13 év alattiaknak edzésszünetet rendeltünk el. A további intézkedésekre természetesen reagálni fogunk. Az a célunk, hogy a tanítványainkat a lehető legjobb állapotban tudjuk tartani, amíg lehet.

Most még nem tudni, hogy a honi, vagy a nemzetközi atlétikai viadalok közül mi az, amit halasztanak, vagy éppen törölnek. De Hirt Károly szerint nem ez a legnagyobb probléma, hanem a korlátozások fiatalokra gyakorolt mentális hatásai.

– Ha velünk együtt tudnák a sportolók, hogy mi az az időszak, ameddig a korlátozott mozgáslehetőség fennáll, akkor könnyebben át lehetne vészelni. Ez a bizonytalanság, hogy a célok az ismeretlen messzeségbe tűntek el, nagyon nagy probléma – fogalmazott a sportvezető. – A fiatalok mozgásigénye hihetetlenül nagy. Ugyanakkor én úgy vélem, hogy kezdetektől fogva rossz intézkedéseket hoztak világszerte. Nem az egészséges és a kevésbé veszélyeztetett korban lévő embereket kellett volna karanténba tenni, hanem az időseket, mert ők sokkal jobban viselik a bezártságot is. Mentálisan nagyon nagy károkat fog okozni a bezártság. Az a deviancia, ami most is jelentkezik a fiataloknál, tovább fokozódik majd. Mi azt gondoljuk, hogy mentálisan és biológiailag is egészségesek vagyunk, de saját hatáskörben számunkra sokkal biztonságosabb környezetet tudtunk volna teremteni a Bregyóban. De a kormány és az önkormányzat által elrendelt szabályokat be fogjuk tartani.

A szakosztályvezető, Tölgyesi Előd is csak néhány atlétának tart edzést egyszerre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem csupán az ARAK sportolói róják a köröket vagy éppen emelgetik a súlyokat a Bregyóban. A 400 méteres rekortán az éppen pályán lévő tíz atlétáé, azonban a lakosság által is használt külső futópálya délutánonként benépesül, sőt, a kosár- és műfüves labdarúgópályán más egyesületek sportolói is edzenek. Erre utalt az ARAK elnöke, mikor a biztonságosabb környezetet említette.

– Két lehetőség volt számunkra: vagy korlátozottan, szabadtéren tartunk foglalkozásokat, vagy azt mondjuk, hogy senki ne jöjjön. Az egész város hozzánk hasonlóan gondolkodó és érthető módon átmeneti megoldásokat kereső edzői a Bregyóba hozzák sportolóikat, s itt jelenik meg az a közösség, mely nem kontrollált. Nem tudjuk, hogy a mellékhelyiségeket használók, vagy a futópálya kerítésén nyújtógyakorlatokat végzők milyen mértékben szennyezik vírusokkal a kontrollált környezetünket. Ameddig a kijárási tilalmat be nem vezetik, sokan élni fognak a mozgás lehetőségével – tegyék, hiszen mozogni kell –, a versenypályát mi igyekszünk megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában