mlsz

2019.11.20. 10:00

Játékvezető kerestetik

Az utóbbi években egyre több játékvezető „öregszik” ki, ám helyükre mintha nem azonos arányban érkezne az utánpótlás, ezért az MLSZ intenzív toborzásba, kampányba kezdett. Arany Tamás, az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága Játékvezetői Bizottságának elnöke tájékoztatta lapunkat a feltételekről.

Káldor András

A játékvezető fontos erénye a határozottság Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Eleve sok a mérkőzés a megyei pontvadászatokban, viszont rettentően kevés a játékvezető. Sok alsóbb osztályú találkozóra egy sípmester jut, és ez vitás esetekben bizony komoly gondokat okoz. Igazán nem is szeretnek az ilyen mérkőzésekre egyedül menni a bírók, mert nem biztos, hogy bármilyen atrocitás éri őket, akkor meg tudják védeni magukat.

– Tolna megyében előfordul olyan, hogy a megyei III. osztályú mérkőzésen nincs játékvezető, és szólnak Jóska bácsinak: „gyere, fújd le!” Aztán Jóska bácsi vagy elvállalja, vagy nem. Nemcsak megyénk van nehéz helyzetben, van olyan megye, ahol a játékvezető-ellenőrök is kénytelenek voltak beszállni és levezetni egy-egy meccset – tudtuk meg Arany Tamástól.

Éppen ezért az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága Játékvezetői Bizottsága még az idén elindít egy alapfokú játékvezetői tanfolyamot, amelyre egyaránt várják a nőket – a nők aránya sajnos kicsi a megyében, mindössze hárman vannak, itt még nagyobb sanszuk van a hölgyeknek arra, hogy feljebb kerüljenek –, férfiakat, a fiúkat és a lányokat. 14 éves kor felett bárki jelentkezhet.

– Nincs felső korhatár, aki jelentkezik, az elméleti oktatást kap, valamint a tavalyi évtől kezdve az MLSZ elvárásainak eleget téve még nagyobb gyakorlati képzésen vesznek majd részt a játékvezető-jelöltek. Nyilván az a cél, hogy minél több gyakorlattal mérkőzésvezetéssel, mérkőzéselemzéssel kerüljenek ki a pályára a játékvezetők, és ne csak a tankönyvekből tanulják meg a szakmájukat. Sikeres vizsga esetén pedig akár tavasztól már működhetnek is. A képzés során hallgatóink részletes oktatásban vehetnek részt a labdarúgás elméleti szabályait illetően, a megszerzett tudást pedig a gyakorlatba is átültethetik – hangsúlyozta Arany Tamás.

A játékvezető fontos erénye a határozottság
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Közel száz játékvezető van a megyében – köztük sok a fiatal –, de a duplája lenne a megfelelő a gördülékeny munkához, ráadásul többen elérték azt a korhatárt, amikor már vissza kell vonulniuk. Azt azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy korábbi évtizedekkel ellentétben manapság már anyagilag is jobban meg vannak becsülve, és nem utolsósorban a munka mellett jó mellékkereseti lehetőséget is jelenthet. Természetesen azért ne ez legyen az elsődleges szempont, ám motiváló tényezőként feltétlenül ösztönző.

– Szeretnénk az utánpótlást biztosítani, mutatni, hogy karrierlehetőséget is kínál a játékvezetés, hiszen a jól működő játékvezetők egy-két éven belül osztályt válthatnak, a felfelé áramlásnak egyáltalán nincs akadálya. Hozzásegítjük a rátermetteket ahhoz, hogy minél magasabb osztályban dolgozhassanak – tette hozzá az összesen 185 NB I-es mérkőzésen vezetőbíróként közreműködő Arany Tamás.

A 65 órás tanfolyam november 29-én indul, jelentkezni lehet személyesen az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságán, 8000, Székesfehérvár, Honvéd u. 3/a, vagy a [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában