A rekordbajnok is kipipálva

2019.10.27. 21:37

Hatékony támadójáték és fantasztikus kapusteljesítmény kellett a sikerhez

Az osztrák jégkorongbajnokság (EBEL) 14. fordulójában revansot vett szeptemberi vereségéért a Hydro Fehérvár AV19.

Dévai N. Csaba

Reisz Áron (koronggal) góljával szerzett vezetést a Fehérvár, amit meg is őrzött a végéig Fotó: PT

A listavezető Salzburg, a tabellán harmadik Bécs és az – akkor még – ötödik Graz legyőzése után vasárnap este újabb nagyvadat cserkésztek volna be a Fehérvár jégkorongozói. A második helyen álló Klagenfurt a nyitó fordulóban sima, 5-0-s vereséget mért a fehérváriakra, és azóta sem gyűjtögették a rendes játékidőben elszenvedett vereségeket: kétszer történt ilyen velük, míg a kék-fehérekkel hétszer is.

Reisz Áron (koronggal) góljával szerzett vezetést a Fehérvár, amit meg is őrzött a végéig Fotó: PT

Ennek megfelelően vendégcsapattól szokatlan lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe, klagenfurti rohamokkal indult a találkozó. Három perc elteltével a Volán is életjelet adott, Szabó Dániel kék vonalas bombáját hárította Lars Haugen. Jó iramú, kemény mezőnyjátékot hozó jégkorongot láthattak a nézők, a hetedik percben az újabb vendégnyomásból kiszabadulva pedig Dylan Busenius kipattanóját Stipsicz Bence bombázta fölé. A 10. percen átlépve tört meg végül a jég, ráadásul a hazai publikum nagy örömére: Szita Donát, ahogy mondani szokás, szépen elküldte gyufáért védőjét, lövése pedig bár elakadt Haugenben, a kipattanóra vércseként lecsapó Reisz Áron már megszerezte a vezetést csapatának, 1-0. Maradtak támadásban a kék-fehérek, majd egy villámgyors vendégkontra után Johannes Bischofberger ziccerét kellett Michael Ouzasnak hárítania. Öt perccel a játékrész vége előtt egy kapu előtti kavarodásból veszélyeztetett a KAC, a kapuvas hangja is felcsendült, de maradt az 1-0. A túloldalon válaszcsapásként Sárpátki Tamás ért bele Harri Tikkanen lövésébe, Haugen reflexszerűen nyúlt a megpattanó korong után, és védett.

Ahogy az elsőre, úgy a második harmadra is nagy elánnal jöttek ki a vendégek, Ouzasnak előbb Andrew Kozek lövését, majd az abból származó kipattanót kellett védenie. És ahogy az első játékrészben, úgy a középsőben sem illetődött meg a nyomástól a hazai gárda, sőt, ezúttal gyorsabban jött a gól: másfél perc telt el, mikor Mikko Lehtonen vitte el a pakkot a KAC kapuja mögé, onnan centerezett, Szita Donát pedig kettőre növelte a Fehérvári Ördögök előnyét, 2-0. Erdély Csanád büntetése révén az első kiállítás a hazaiakat sújtotta, de ez végül az ő malmukra hajtotta a vizet – előbb kivédekezték a két percet, majd a közönség buzdításától valósággal eksztázisba esve kapujuk elé szegezték a rekordbajnokot Kógerék. Nem akart hűtlen lenni önmagához Ladislav Smetana játékvezető, általános megdöbbenésre Andrew Sarauert magas bottal való játékért küldte ki két percre, ezt az előnyt pedig már kihasználták a vendégek, Matthew Neal lőtt ziccerben a bal felsőbe, 2-1. A „változatosság kedvéért” Dylan Busenius is a büntetőpadra kényszerült, de Ouzas biztosan állt a lábán.

Minden lényegi kérdés nyitott maradt a záró felvonásra, nem meglepő tehát, hogy megszakítás nélkül, legnagyobb sebességre kapcsolva pörögtek a felek. Tikkanen lövése nyitotta a harmadot, amit aztán piros-fehér fölény követett. Kósza fehérvári támadások után elkapták a fonalat a klagenfurti támadók, és egészen az 52. percig kellett várni újabb hazai helyzetre, miközben a túloldalon alaposan megizzasztották Ouzast. 5:09-cel a vége előtt megtörtént a csoda, ember­előnybe került a Fehérvár, akik köszönték szépen és éltek a lehetőséggel: Haugen háromszor hatalmas bravúrral még védeni tudott, Harty lövése viszont Scott Timmins elé csorgott, ő pedig már nem hibázott, 3-1. A fiesztahangulatot Thomas Koch csillapította kissé, a kapusát lehozó Klagenfurt az ő találatával férkőzött ismét közelebb három perccel a vége előtt, 3-2. Tapintani lehetett a feszültséget a csarnokban, teljesen beszorult a Fehérvár, a közönség viszont nem véletlenül skandálta Ouzas nevét: a hazai hálóőr mindent fogott, a Raktár utcában tartva a három pontot!

JEGYZŐKÖNYV

Hydro Fehérvár AV19–EC-Klagenfurt 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3050 néző. V.: Sewell, Smteana, Gatol, Nedeljkovic

Fehérvár: Ouzas – Harty (1), T. Campbell, Yogan, Timmins 1, Kuralt – Stipsicz,

Szabó D. (1), Kóger (1), Sarauer, Erdély – Caruso, Tikkanen, Szita 1 (1), Reisz 1,

Lehtonen (1) – Busenius, Mihály Ákos, Sárpátki. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Klagenfurt: Haugen – Hansson, Fischer (1), Haudum, Koch 1, Kozek – Kernberger,

Schumming, Richter, Neal 1 (1), Petersen – Comrie, Unterweger, Ganahl,

Hundertpfund, Bischofberger – Harand, Obersteiner, M. Geier, Livik, S.

Geier. Vezetőedző: Petri Matikainen

Kapura lövések: 19-35 Kiállítások: 6, ill. 2 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában