ahol 1952-ben 16 aranyérmet szerzett a magyar olimpiai csapat

2019.09.17. 23:15

Összmagyar nemzeti zarándokhelyet terveznek kialakítani Helsinkiben

„Oldd le a sarudat a lábadról, mert szent föld az a hely, ahol állasz” – idézett Mózes könyvéből Kű Lajos, amikor arról mesélt, hogy Finnország fővárosában zarándokhelyet alakítanak ki az épülő Olimpiai Stadion területén.

Ferencz Balázs

Kű Lajos (jobbra) Urkuti György nagykövet vendégeként F.: Kű család

1952-ben 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzmedállal az éremtáblázat harmadik helyén végzett Magyarország a helsinki olimpián. A labdarúgó-válogatott, Papp Lász­ló, Csermák József, Keleti Ágnes, Székely Éva – csak néhány név, akik a magyar sporttörténet legeredményesebb olimpiai szereplésének részesei voltak. Az Aranycsapat Alapítvány elnöke, a nem mellesleg olimpiai ezüstérmes labdarúgó Kű Lajos fejéből pattant ki az ötlet: összmagyar nemzeti zarándokhellyel kell tisztelegni a hősök előtt.

Kű Lajos (jobbra) Urkuti György nagykövet vendégeként F.: Kű család

Helsinkiben tartott előadás-­sorozatot a magyar sportot szívügyeként figyelő, a múlt emlékeit pedig rendületlenül ápoló korábbi BEK-döntős Kű, aki ha már ott volt, egyeztetett a finnországi magyar nagykövettel, Urkuti Györggyel, s tárgyalásuk eredményeképp nem marad hírvivő nélkül a dicső szereplés, melynek akkor a világ a csodájára járt. A helsinki Olimpiai Stadiont átépítették, s decemberben adják át. Az össz­magyar zarándokhely kialakítását májusra tervezik az új aréna területén. Az ünnepélyes avatón nem csak a sport, a kultúra is helyet kap, a program már tervezés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában