Bath mindig szerencsét hoz

2019.08.17. 10:44

Málits István bronzérmes lett a szigetországi Európa-bajnokságon

Kontinensviadalon kétszer állhatott dobogón, mindkétszer Angliában szerzett érmet a Volán Fehérvár 27 éves öttusázója, Málits István.

Horog László

A fehérvári öttusázó már a hazai rendezésű vb-re készül Fotó: VF

A sportágban csak Sityuként emlegetett öttusázó kedvenc városa alighanem Bath, lévén kétszer vett részt ott Európa-bajnokságon, s mindkétszer dobogóra léphetett. Négy éve klubtársa, Harangozó Bence társaságában ezüstérmes lett a férfi váltóban, a nemrég zárult viadalon pedig a KSI sportolója, Bereczki Richárd oldalán bronzot szerzett.

– Háromszor voltam világeseményen: 2015-ben az Eb-n, Bathban, egy évvel később Moszkvában, a világbajnokságon, valamint ezúttal az Európa-bajnokságon, szintén Angliában – kezdte Málits István, a Volán Fehérvár modern pentatlonistája. – Kétszer álltam dobogóra, ezen kívül Moszkvában 6. lettem Strobl Krisztiánnal váltóban, valamint 10. helyen zártam Alekszejev Tamarával a mix váltóban.

– Mire emlékszik a négy esztendővel ezelőtti Eb-ről?

– Hat váltó indult, nem volt jó idő, a lovaglás során végig szakadt az eső, mégsem hibáztunk, egy másodperc időtúllépés miatt kaptunk csak büntetőpontot. Vívásban Harangozó Bence plusszal zárt, én mínusz kettővel, viszont mindketten jól úsztunk. A negyedik helyről kezdtük a futást és lövészetet, „Harang” a második helyen adta át a váltót, én pedig megőriztem a pozíciót. Nem lőttem jól, de a riválisoknál jobban. Az ukránok mögött, de az olaszok előtt jöttem be a célba. Nagy volt a boldogság!

A fehérvári öttusázó már a hazai rendezésű vb-re készül
Fotó: VF

Hároméves szünet következett. Mikor tudta meg, hogy utazhat a kontinensviadalra?

– Végig a válogatott keretben voltam, a fehérvári világkupa – egyéniben a 25. helyen zártam – után mondta Martinek János szövetségi kapitány, hogy valamelyik váltóban biztosan szóhoz jutok az Eb-n. Előzőleg nem igazán sikerültek a versenyeim, Kairóban nem jutottam döntőbe, a vívás és az úszás gyengén ment, majd a hazatérés után lebetegedtem. Kiderült, valami vírust szedtem össze, ami legyengítette a szervezetemet. Ezután Prágában a vívás végét megint elszúrtam, hiába kombiztam jól, nem kerültem a fináléba. Fehérváron kiegyensúlyozottabb voltam, a felnőtt országos bajnokságon pedig egyéniben a 10. helyen zártam. Utána tudtam meg, hogy indulhatok Bath-ban Bereczki Ricsivel a férfi váltóban.

Bízott az éremben?

– Titkon reméltem, hogy összejön, ugyanis jól sikerült a felkészülés. A vívást holtversenyben nyertük a fehéroroszokkal, akkor már éreztem, dobogóra léphetünk. Jól kiegészítettük egymást, amikor egyikünk tust kapott, a másik biztatta, valamint azonnal igyekezett kijavítani a hibát. Úszásban mindketten kihoztuk magunkból a maximumot, a lovaglásnál Ricsi egyet hibázott, én hármat. A hetedik helyről vártuk a kombit, szoros volt a mezőny, az első nyolc csapat 18 másodpercen belül helyezkedett. Ricsi a 4. helyen adta át a váltót, az első lövészetem során sokat hibáztam, aztán a második lövészetből kijövet annyira lendületes voltam, arra gondoltam, akár az élre is felfuthatok. Ez végül nem sikerült, az angolok és az ukránok csatáztak az aranyért. De nem vagyok elégedetlen. Minden jel arra mutat, a szeptemberi budapesti vb-n is szóhoz jutok Bereczkivel, hatalmas élményt jelent majd világbajnokságon szerepelni hazai közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában