Az FK Zeta már többször szerepelt az európai porondon

2019.06.18. 16:10

Montenegrói ellenfél került a Vidi útjába

Az UEFA megtartotta az Európa-liga 1. selejtezőkörének sorsolását. A sorozatot már MOL Fehérvár FC néven kezdő Vidi az FK Zeta Golubovci ellen küzd a továbbjutásért, előbb július 11-én a MOL Aréna Sóstóban, majd 18-án Podgoricában.

Ferencz Balázs

Most sem lehet más célja a Vidinek, mint hogy El-emblémával díszített stadionokban küzdjön Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A kedd délelőtti sorsolás előtt egy nappal eldőlt, hogy nem kell mind a 47 lehetséges ellenfél listáját vizslatni, az UEFA szűkítette a riválisok körét. Tette ezt úgy, hogy több, 10 csapatos csoportot alkotott, öt kiemelt együttessel – akik értelemszerűen nem kerülhettek össze –, s öt nem kiemelt, vagyis papíron hátrébb rangsorolt csapattal. Az erőviszonyokat azon koefficiens számok alapján alakították ki, melyeket az elmúlt évek során nemzetközi porondon elért eredményeik adják. A most 9 ponttal álló MOL Vidi (július elsejétől MOL Fehérvár) FC a máltai Hibernians, a szlovákiai Ruzomberok, az északmacedón Akademija Pandev, a moldáv Speranta Nisporeni vagy a montenegrói FK Zeta csapatai közül kaphatott ellenfelet az Európa-liga első selejtezőkörében.

A 15.30-as El-sorsolás előtt azonban a Bajnokok Ligája selejtezőjének párosítását készítette el az UEFA. A Ferencváros azt a bolgár Ludogorecet kapta, mely együttest a Vidi 2018-ban búcsúztatott a sorozatban.

Az Európa-liga sorsolásakor előbb a DVSC az albán Kukesi-t, majd a Bp. Honvéd a litván Zalgiris Vilniust kapta ellenfélül. A sorozatban már MOL Fehérvár FC néven szereplő Vidi ellenfele a montenegrói FK Zeta Golubovci lesz.

Most sem lehet más célja a Vidinek, mint hogy El-emblémával díszített stadionokban küzdjön
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az FK Zeta az alig 3000 fős Golubovci csapata, de a fővároshoz, Podgoricához közeli település már sok díjat bezsebelt hazájában, s a nemzetközi porondon sem ismeretlen. Kilencedszer harcolták ki az európai kupaszereplést, de még sohasem jutottak el a csoportkörig. A 2012-13-as menetelésük nyúlt a leghosszabbra, a playoff körben véreztek el, akkor a holland PSV 9-0-s összesítéssel búcsúztatta őket. Montenegróban egy bajnoki címet és két ezüstérmet szereztek, valamint most egy bronzot. Keretük összértéke a transfermarkt.de portál szerint 2,46 millió euró, a Zetában véd a moldáv válogatott kezdőkapusa, Namasco is.

A párharc első összecsapását az UEFA határozata alapján felcserélt pályaválasztói joggal Székesfehérváron vívják július 11-én 20 órakor. A visszavágóra július 18-án kerül sor Podgoricában.

– A klub egyike volt azoknak a montenegrói együtteseknek, amelyek a jugoszláv, illetve a szerb-montenegrói élvonalban is szerepeltek. Sok olyan játékost neveltek ki, akik később nemzetközi szinten is bizonyítani tudtak – beszélt benyomásairól a Vidi vezetőedzője, Marko Nikolics. –. Ami biztos, hogy egy hihetetlenül jó mentalitású csapatról van szó, igazi harcos gárda. Egyelőre még várjuk a híreket azzal kapcsolatban, hogy hol és mikor lesz az első mérkőzés, valamint hogy Podgoricában, vagy az ő stadionjukban lépünk majd pályára, mert azért van különbség a két helyszín között. Mindenesetre óvatosan kell állnunk ehhez a két találkozóhoz, mert nagyon kellemetlen ellenféllel kerültünk szembe, előhúzhatnak új, fiatal játékosokat is bármikor. Nagyon profi n kell hozzáállnunk a párharchoz, de a célunk természetesen a továbbjutás. Tudom, hogy a Vidi számára korábban már alakult kellemetlenül egy montenegrói mérkőzés, akkor a Mladost volt az ellenfél – most véleményem szerint egy erősebb, nagyobb tradícióval rendelkező klubbal állunk majd szemben, de természetesen már az első mérkőzésen szeretnénk jó eredményt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában