Sitkuék még egyeduralkodók

2019.05.14. 21:37

13 évvel ezelőtt nyerte első, és eddigi egyetlen Magyar Kupáját a Vidi

2006. május 17. Sporttörténeti dátum, az FC Fehérvár néven szereplő Vidi a fehérvári futball történetében először hódította el a Magyar Kupa díszes serlegét. Azóta nem sikerült megismételni a hőstettet, a MOL Vidi FC május 25-én a Budapest Honvéd ellen próbálkozhat újra.

Ferencz Balázs

Sitku Illés (jobbra) diadalittas örömében osztozik Debreczeni Tibor (b) masszőr, Németh Zoltán (b2) pályaedző, és Schwarcz Zoltán (b3) az Üllői úti stadion gyepén Fotó: FMH-archív/Fási László

2006-ban, közel hatezer fehérvári szurkoló előtt csapott össze az Üllői úti stadionban az FC Fehérvár és a Vasas. A tét a Magyar Kupa volt. A Csertői Aurél vezette fehérváriak a Sebők – Csizmadia, Kuttor, Koller, Ifj. Horváth G. (Vincze Z., 75.) – Dvéri (Horváth F, 107.), Schwarcz, Bozic, Alumona (Dajic, 79.) – Lattenstein, Sitku alkotta csapattal, büntetőpárbajban harcolták ki a kupagyőzelmet. A Vasas szerzett vezetést Waltner révén, majd Sitku Illés egyenlített a második félidő legelején.

– Nem lehet elfelejteni azt a találatot, pályafutásom meghatározó gólja volt – mosolygott a Székesfehérvárra Debrecenből szerződött Sitku Illés. – Dvéri Zsolt került a földre a felezővonal közelében, Kuttor Attila gyorsan elvégezte a szabadrúgást, a 16-os környékén keresztbe mozogtam, átvettem a labdát, s 13 méterről jobbal el tudtam lőni a lábak között, a kapu jobb oldalába. Nagyon nagy volt az öröm, mert nem volt vége a párharcnak a Vasassal, rádöbbenhettünk, hogy nincs veszve semmi.

Sitku Illés (jobbra) diadalittas örömében osztozik Debreczeni Tibor (b) masszőr, Németh Zoltán (b2)
pályaedző, és Schwarcz Zoltán (b3) az Üllői úti stadion gyepén Fotó: FMH-archív/Fási László

Minderre erősített rá, hogy alig telt el 11 perc, mikor egy szöglet nyomán Schwarcz Zoltán az ötös sarkától fejelte át a labdát a bal sarokba, s már a fehérváriak vezettek. A hajrában Balog Zsolt egyenlített, s mivel a hosszabbítás nem hozott újabb találatot, a tizenegyespárbaj döntött. Sitku, Koller, Horváth Gábor, Csizmadia, Kuttor, és Bozic is magabiztos ítélet-végrehajtó volt, míg az eltiltását épp a kupadöntőn töltő Daniel Tudort helyettesítő Sebők Zsolt két tizenegyest is megfogott. Utoljára Molnár Zoltánét.

– Amikor Sebi kifogta az utolsót, örömmámorban törtünk ki. Fehérváron, a stadionnál várt egy busz minket, azzal mentünk a Városháza elé, ahol együtt ünnepeltünk a szurkolókkal. Fantasztikus érzés volt egy történelmi pillanat részesének lenni, hiszen mi voltunk az elsők, akik elhoztuk a kupát Székesfehérvárra – emlékezett vissza Sitku, aki hiába futballozott aztán az Újpestben, Tatabányán, vagy Dunaújvárosban, s hiába rúgja a labdát még 41 esztendősen is az NB II-es Dorog csapatában, a koronázóvárosban telepedett le családjával. – Nagyon jó közösséget alkottunk az akkori csapat játékosaival. Jó hangulat uralkodott a pályán, s azon kívül is. Mindenki tette a dolgát, de ha valaki hibázott, azonnal kisegítettük egymást. Küzdöttünk egymásért és a szurkolókért. Talán ezért állhattunk oda magabiztosan a tizenegyesekhez is, melyeket természetesen gyakoroltunk a döntő előtt.

A Vidi mezében 116 mérkőzésen 48 gólt szerző Sitku Illés biztos abban, hogy tíz nap múlva újra a fehérváriak emelhetik magasba a serleget.

– A Vidi az egyértelmű esélyese a döntőnek, még akkor is, ha a Honvéd a közelmúltban már megtréfálta egyszer a fehérváriakat. Természetesen az egész családdal ott leszünk a Groupama Arénában, megvan a jegyünk, a helyszínen nézzük végig, hogy letaszítják a trónról a mi kis kupagyőztes csapatunkat. De ez az élet rendje, tiszta szívből szurkolunk a Vidinek! – nevetett a piros-kékek korábbi gólvágója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában