triatlon

2019.03.28. 20:32

Nem taktikázik, mindent belead Dévay Márk

Több mint biztató kezdéssel rukkolt elő Dévay Márk a triatlon Európa-kupa-sorozat első, spanyolországi állomásán, aki a három számból kettőt nyert, végül a negyedik helyen ért célba.

Nagy Péter

Dévay Márk egyelőre Székesfehérváron készül, hogy jövőre, Tokióban is rajthoz állhasson a nyári játékokon Fotó: ETU

Édesapja révén nem meglepő, hogy a nemzetközi mezőny egyik – ha nem a – legjobb úszójának tartják számon a még mindig csak 22 esztendős Dévay Márkot. A székesfehérvári triatlonistát továbbra is az a Dévay László készíti fel, aki 2012-ben Risztov Évát az aranyéremig vezette a londoni olimpia 10 kilométeres nyílt vízi úszószámában.

Márk villámrajtot vett az idei esztendőben, hiszen a Huelvában megrendezett Európa-kupa-futamon rögtön egy negyedik hellyel jelezte, hogy vele bizony komolyan kell számolni a 2020-as nyári játékokra vonatkozó küzdelemben.

Az egykori U23-as Eb-harmadik címvédésre készül a kontinentális sorozatban.

– A tavalyi Ek-győzelmemet követően kaptam a hírt, hogy az európai szövetség döntése értelmében bekerültem a földrész három legjobb férfi triatlonistája közé. A dublini díjkiosztón meg is jelentem annak rendje, és módja szerint de az ellenfeleim, a spanyol világelső Mario Mola és a francia Európa-bajnok Pierre Le Corre el sem jött. Igaz, őket is a felkészülés utolsó fázisában ért ez a ceremónia. Elmondhatom, hogy papírforma eredmény született: Mora győzelméhez nem férhet kétség, már annak is örülök, hogy egy lapon említenek ezzel a két nagyszerű sportolóval.

Ne szerénykedjen, hiszen remekül kezdte az idei évet!

– Tény, hogy nagyon jól sikerült a felkészülésem, majd a spanyolországi Ek-viadalon is sokáig dobogós pozícióban voltam, de végül a negyedik lettem. Új helyszín volt számomra Huelva, az andalúz városban még sohasem versenyeztem. Az úszást a tengeren, a településtől mintegy 20 kilométerre rendezték, amelyet szerencsére sikerült az első helyen teljesítenem. Aztán ezt a „húszast” le is kellett tekernünk, mert beleszámították a kerékpározásba. A bringát annak ellenére sikerült az élen befejeznem, hogy macskaköves szakaszok nehezítették meg az életünket, a szökésem után körülbelül 11 kilométert egyedül tekertem. Az utolsó felvonásnak előnnyel vághattam neki, sokáig vezettem is, majd hárman is megelőztek.

Dévay Márk egyelőre Székesfehérváron készül, hogy jövőre, Tokióban is rajthoz állhasson a nyári játékokon
Fotó: ETU

Nem kellett volna taktikázni?

– Én úgy gondolom, hogy a sportágat nem hiába hívják triatlonnak, nem pedig atlétikának. Én mindegyik számot megtisztelem azzal, hogy megpróbálom a legjobbamat nyújtani, nem taktikázom, nem fogom vissza magam.

Pedig több érme is lehetne.

– Lehet, de most is valamilyen szinten működött, amit elterveztem: sikerült akkora előnyre szert tennem, hogy alig tudtak befogni, pedig „futógépekből” nem volt hiány. Még csak 22 éves vagyok, természetesen sokat kell még tanulnom, fejlődnöm ahhoz, hogy egyszer a világ legjobbjai között tartsanak számon.

Akkor nincs hiányérzete?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs. Jelenleg klubváltáson gondolkodunk, mivel az Alba Triatlon SE egyesületénél nemkívánatos személyekké váltunk a családommal (Márk öccse, a szintén triatlonozó Zsombor is az Alba Triatlon SE színeit képviseli – a szerk.). Nem tudok semmi előzményről, az edzőtáborból hazajövet már szinte belecsöppentem egy kialakult helyzetbe: az egyletnél dolgozó szüleim és a vezetőség között megszűnt az egyetértés, és az elitversenyzők felé sem érzek túlságosan sok bizalmat. Ez nem új keletű, eddig hiába szállítom az eredményeket, még egy hátba veregetést sem kaptam. Szeretném, ha minél előbb megoldódna ez a szituáció, amelyik egyik félnek sem kedvez. Ugyan nem vagyok tősgyökeres székesfehérvári, de itt képzelem el a jövőm, ebben a városban, így azonban nem könnyű az előttem álló feladatokra koncentrálni.

KÖZLEMÉNY

Dévay Márk nyilatkozatával kapcsolatban az Alba Triatlon SE így reagált:

„Az Alba Triatlon SE mindig büszke volt arra, ha Dévay Márk vagy Zsombor sikeresen képviselte a klub, Székesfehérvár, illetve Magyarország színeit. Egyesületünk fiatal, nem tartozik a leggazdagabb klubok közé, ennek ellenére amit az anyagi forrásaink lehetővé tettek, azzal mindig próbáltuk támogatni, segíteni Márk és Zsombor felkészülését, versenyeztetését. Az Alba Triatlon SE évzáróján is büszkén hallgattuk élménybeszámolójukat, és elismerésünk jeléül jutalmaztuk őket a 2018-as szezonban elért eredményekért. Az Alba Triatlon SE vezetősége aláírta, lepecsételte Dévay Márk és Zsombor idei szezonra szóló versenyengedélyét, ezek azonban a mai napig nem jutottak vissza a klubhoz. Klubunk ezt úgy értelmezi, hogy a jövőben sem Márk, sem Zsombor nem kíván az Alba Triatlon SE színeiben versenyezni. Egyesületünk vezetése sok sikert kíván Márknak és Zsombornak a 2019-es versenyszezonra!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában