két legenda

2019.01.30. 20:05

In memoriam Horváth II Lajos (1938–2019) és Németh Lajos (1930-2019)

Két napon belül két legendás játékosát, vezetőjét, edzőjét vesztette el a Vidi-család.

Káldor András

Forrás: Pixabay

Január 28-án, hétfőn, életének 81. évében elhunyt a piros-kékek korai éveinek egyik legnagyobb legendája, Horváth II Lajos. A hátvédként és fedezetként is szereplő egykori kiválóság tíz éven keresztül, 1958-as debütálásától 1968-ig szolgálta az akkor még VT Vasas néven szereplő egyesületet.

Horváth II Lajos

Több mint 220 NB-s bajnokin lépett pályára, csupán a sorkatonai szolgálat miatt hagyott ki hosszabb időszakot. Háromszor szerepelt az NB I-ben, az 1967-es NB I/B-s bajnoki cím után már kevesebbet játszott. A kiesés után vissza is vonult, és 1969-től 1979-ig technikai vezetőként dolgozott a csapat mellett.

Kedden, 88 évesen távozott Németh Lajos, aki 1955-től 1962-ig játszott a VT Vasasban. A Kiskőrösi Petőfitől érkezett Fehérvárra, majd katonaként az Építőknél játszott, mely szakosztály megszűnése után igazolt a piros-kékekhez. Visszavonulását követően egy ideig szakosztályvezető-helyettes, majd a tartalékcsapat edzője volt. 1966–67-ben az Ikarusnál dolgozott, de visszatért a VT Vasashoz. Nem sokkal később a Videoton SC második csapata mellett dolgozott, ám a második félévre már az NB I-es gárda vezetőedzője lett, Kárpáti Bélát váltva a kispadon.

Németh Lajos

A csapat kiesése után visszatért a tartalékokhoz, ezzel párhuzamosan Kalocsay Géza és Kovács Ferenc pályaedzője volt, 1977-ig. Az élvonalbeli Kaposvári Rákóczi, később a Veszprém vezetőedzője lett. 1982-ben ismét a klub alkalmazottja volt, utánpótlás szakágvezetőként dolgozott 1990-es nyugdíjazásáig. Öt évvel később ugyanebbe a pozícióba hívták vissza, 1998-ban végleg nyugdíjba vonult. Idős kora ellenére már számítógéppel és korszerű technikai eszközökkel mérte labdarúgói teljesítményét. Egészen 80 éves koráig dolgozott, utoljára a Fehérvári Titánok jégkorongcsapatánál, ahol Kóger István vezetőedző munkáját segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában