Háromgólos hátrányból mentette hosszabbításra a meccset a Fehérvár

2018.11.13. 21:20

Ámokfutással szerzett pont

A válogatottak soros programja miatti bajnoki szünetet követően a listavezető Moser Medical Graz 99Ers alakulatát fogadta a Fehérvár AV19 jégkorong csapata az EBEL 18. fordulójában. Mégpedig a győzelem reményében.

Ferencz Balázs

Kóger Dániel (j2), a csapatkapitány kétszer is bevette Rahm kapus ketrecét

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A remény hal meg utoljára, tartja a mondás, s bár nincs végveszélyben a fehérvári hoki, nem a tabella legvégén szerénykedik a kék-fehér gárda, azért nem a Fehérvár AV19 várhatta esélyesként a Graz elleni csatát. A Kilencvenkilencesek 17 meccs után vezették az EBEL tabelláját, jó csapat, félelmetes mutatókkal. Ennek azonban nem tökegyenes velejárója, hogy már szinte az első támadásból vezetést szerezzen a fehérvári katlanban. Pedig ez történt. 1 perc és 23 másodperc telt el, mikor Oleksuk távoli húzásába Curtis Hamilton tette bele a botját, Carruth szinte mozdulatlanul nézte, ahogy ketrecébe suhan a pakk, 0-1. Hiába hiányzott a hazaiaktól a válogatottól kéztöréssel hazatérő Sofron István, vagy a még mindig lábadozó Erdély Csanád, az Ördögök komoly offenzívába kezdtek. Philips, Hári, Sille, és Sarauer is tesztelték Robin Rahm kapust, majd 9 és fél perc elteltével már mattolták is. S ami igazán örömteli, az emberelőnyök terén eddig gyengélkedő fehérváriak fórból voltak eredményesek: Szabó Dániel passza után Kóger Dániel közelről emelte a korongot a hálóba, 1-1. A találat után rögtön újabb grazi hokisnak kellett a büntetőpadra csücsülnie, de ezt nem tudta gólra váltani a Volán. Azonban a Graz sem tudta meglepni a Järvenpää-csapatot emberelőnyben. Teljes létszám ellen azonban ismét frászt hozták a hazai hívekre, a duplázó Hamilton korongja vánszorgott át a vonalon a bal vas mellett, 1-2.

Veszélyesen kezdett a Graz a középső periódusban. Jakobsson a bal kapuvasat találta telibe, majd a vonal mögé piszkálták a pakkot az osztrákok, de némi videózás után, magas bot miatt nem adták meg a gólt a bírók. Néhány pillanattal később már tisztán látható volt – csak a védők maradtak le, mint a borravaló –, ahogy Colton Yellow Horn megkerüli a kaput, s a bal kapuvas mellett kanalazza a korongot a vonal mögé, 1-3. Időt kért a fehérváriak finn trénere, s a 25. percben Philips lövése még lecsorgott a kapusról, de a közelben helyezkedő Sarauer begyötörte a korongot, 2-3. Nem maradt el a grazi válasz, a 27. percben egy buli után csúsztatta lágyan a jobb sarokba a pakkot Ograjensek, 2-4. Mozgalmas volt a harmad, egy páros büntetés adta nagyobb területet Caruso használta ki, s felzárkóztatta a kék-fehéreket, 3-4. Újra és újra felkapaszkodott a Volán, de a védekezésben elképesztő hibákat vétettek a fehérváriak, Garbowsky büntetett is, mégpedig emberhátrányból, 3-5. A 35. percben jött a hatodik is, hárman nézték, ahogy Weihager ütőjéről, Tikkanen korijára, majd a ketrecbe csorog a korong. A Volán becsületére váljon, hogy nem adta fel, Jakobsson kiállítása alatt Kóger Dániel második találatával közelebb férkőztek a hazaiak, 4-6. Sőt, 30 másodperccel a harmad vége előtt Hári egyéni attrakciója után tombolt a publikum, 5-6.

Kóger Dániel (j2), a csapatkapitány kétszer is bevette Rahm kapus ketrecét
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A záró játékrész elején Szita rendkívül közel járt az egyenlítéshez, de Rahm kétszer is védett. Kapart, sűrű jégszilánkokat karcolva hajtott a Fehérvár, s tíz perccel vége előtt Sarauer egy centivel maradt le a korongról az üresen tátongó kapu előterében. Fogyott az idő, de a hazaiak lendülete nem lankadt, előbb Harty, majd Hári lövését hárította Rahm, de az 56. percben már rémeket láthatott, mert Hári korongjába Kuralt ért bele rettentően jól, 6-6. Hatalmasat rohamoztak a felek a győztes gólért, de nem tudtak dönteni. A hosszabbításban fórba került a Volán, de képtelen volt betalálni. 28 másodperccel a legvége előtt azonban Caito volt a nyerőember, betuszkolt egy korongot, s 2 pontot vitt el a listavezető Graz, 6-7.

Jegyzőkönyv

Fehérvár AV19–MM Graz 99Ers 6-7 (1-2, 4-4, 1-0, 0-1) hu.

Székesfehérvár, 2976 néz. Vezette: Baluska, Siegel

Fehérvár AV19: Carruth – Glenn, Tikkanen, Szabó K., Reisz, Szita – Harty, Szabó D. (1), Kóger 2(mindkettő ee) (2), Hári 1 (1), Kuralt 1 – Stipsicz, Meland, Sille, Sarauer 1, Philips (1) – Caruso 1, Luttinen, Koskiranta, Sárpátki. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Graz: Rahm – Setzinger, Weihager 1, Oberkofler, Garbowsky 1(eh), Ograjensek 1 – Jakobsson, Caito, King, Oleksuk (2), Zusevics – Kirchschläger, Lakos, Hamilton 2, Yellow Horn 1, Loney – Natter, Moderer, Graffenthin. Vezetőedző: Doug Mason. Kiállítások: 10 illetve 16 perc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában