Két fehérvári is a dobogó tetejére állhatott

2018.09.13. 22:07

Világbajnok a női öttusacsapat

Egyéniben nem léptek dobogóra, de a csapatversenyt megnyerte Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara és Földházi Zsófia.

Horog László

Kovács, Alekszejev és Földházi, a három grácia újra megvédte világbajnoki címét

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A nemzetközi szövetség újításaként a körvívást a döntő hivatalos időpontja előtt egy nappal korábban lebonyolították, amelyen a Volán Fehérvár egyéni világbajnoka, Kovács Sarolta az elején nem kapta el a fonalat, mínuszban is járt, aztán 15 győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki, meg is kezdte az előrenyomulást, 24-11-es mérleggel zárt. Csak a francia Marie Oteiza szúrt többet nála, 25-10-et produkált. A másnapi úszásban Kovács ott folytatta, ahol előző este abbahagyta, szintén második lett, ezúttal az orosz Guinaz Gubaydullina előzte meg. A fehérvári lány megismételte kimondottan jó, 2:09-es, selejtezős idejét, az orosz versenyző egy másodperccel volt gyorsabb. Kovács átvette a vezetést, a bónusz vívás során Alekszejev nem szerzett győzelmet, Földházi és Kovács egyaránt egy sikert számlált.

Kovács, Alekszejev és Földházi, a három grácia újra megvédte világbajnoki címét
Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A lovaglást megelőző sorsolás során Kovács elégedetten mutatta fel az 1-es számot. Lovasedzője, Sós Attila elégedetten bólogatott a leletón, a versenyző mellé rendelt négylábú egyenletesen teljesített az elmúlt napokban, általában egy akadályt vert. A fehérvári versenyzővel is egyet rontott, az utolsó akadályt. Így Kovács öt másodperces hátránnyal kezdte a futást a júliusi, fehérvári Eb-n egyenletes teljesítménnyel győztes, a lovaspályán ezúttal sem hibázó Oteiza mögött. A másik fehérvári, az Alba ÖSE pentatlonistája, Alekszejev Tamara nagyon jól kezdett a páston, aztán hullámvölgybe került, semmi sem sikerült neki, végül javított, egy tussal adott többet, mint kapott, 18-17-tel zárta a vívást. Az úszást 2:21es idővel fejezte be, ugyanazt hozta, mint a selejtezőben. A lovaglásban két akadályt vert, ez nem tette csalódottá, de elégedetté sem. A záró, kombinált számot a 18. helyről várta. A harmadik magyar versenyző, a fővárosi Földházi Zsófi a ugyanúgy 18-17-tel zárta a vívást, mint Alekszejev, jobban úszott (2:12), a lovaspályán két rudat vert, a 8. helyen kezdhette a futást és a lövészetet.

A mieink közül Kovács rajtolt utolsóként, Oteiza mögött, sokáig tapadt is a gall versenyzőre. A lövészete nem volt rossz, azonban az idő és a körök múltával egyre inkább elfogyott az ereje, először a hatodikként rajtoló, német Annika Schleu robogott el mellette, majd a 12. pozícióból startoló fehérorosz Anastasia Prokopenko is elsuhant, majd a német sportolót is maga mögött hagyta. A gyomorbántalmakkal küzdő Kovács egyre nehezebben szedte a lábait, Földházi is elhaladt mellette, Kovács végül a 6. helyen ért célba, Földházi éppen lecsúszott a dobogóról, Prokopenko, Schleu és Oteiza mögött következett. Nagy hajrát vágott ki Alekszejev, akinek harcossága kellett a csapat aranyérméhez, a 14. helyre küzdötte fel magát. Ezzel nem volt elégedett, azzal viszont igen, hogy a csapatversenyt 3924 pontot gyűjtve megnyerték a franciák (3918) és a németek (3914) előtt.

Kovács Sarolta a lovaglás után második volt
Fotó: MTI/J. Mendes

– A vívás vége remekül sikerült, az úszás is jól ment, a lovaglással sem volt gond, nehéz pályát jelöltek ki a szervezők, de jó lovakat biztosítottak hozzá. Az élről vártam a futást, a gyomrom nem volt az igazi, engem is utolért a betegség, ahogy korábban a többieket. A lövészettel nem volt különösebb gond, a futás végére elfogytam. Ha átlagosan futok, dobogós vagyok. Ha extrát nyújtok, megnyertem volna a vb-t. A csapataranynak örülök, zsinórban harmadszor lettünk világbajnokok – közölte Kovács.

Alekszejev Tamara is a trió sikerét emelte ki, egyéni teljesítményétől nem volt elragadtatva. „Tavaly 7. lettem, két éve 15., ezúttal a hatba vártam magam, úgy gondoltam, meg tudom valósítani. Csak a kombival lehetek elégedett, négy helyet feljöttem, ez kellett a csapat aranyhoz, ami azért valamelyest kárpótol. A fizikai számok egészen jól sikerültek, a technikai tusák nem igazán, fejben fáradt voltam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában