Gratulálunk!

2018.09.15. 07:40

Demeter Bence legjobb magyarként zárt az öttusa világbajnokságon

A Volán Fehérvár olimpikonja, Demeter Bence a 12., az első felnőtt világversenyén induló Regős Gergely 13. lett az öttusa vb-n.

Horog László

Demeter Bence (balra) és Regős Gergely a célbaérkezés után

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

„Lelépett, utána adta a találatot!” – magyarázta hosszasan a körvívás során az éppen döntetlenre álló Demeter Bence, amikor aktuális ellenfele nem pusztán lelépett, hanem a pást mellett fenékre ült, majd találatot adott a megálló fehérvári versenyzőnek. A sportoló és a teljes edzői stáb Martinek János szövetségi kapitány vezetésével hiába reklamált és kért videózást, a bíró érvényesnek ítélte az akciót.

Demeter ezzel együtt is pozitív mérleggel zárta az első tusát, 19 tust adott és 16-ot kapott, amivel nem volt elégedetlen. A medencében jól szelte a habokat, 2:02-es ideje ebben a számban a 9. helyhez volt elegendő, ez sem adott okot bosszankodásra, a 13. helyen várta a lovaglást. Az első felnőtt világversenyén induló Regős Gergely volt még érintett a 36-os fináléban, Fröhlich Tamás és Bereczki Richárd elvérzett a selejtezőben, így a mieink a csapatversenyben nem voltak érdekeltek. Regős gyengébben vívott és úszott Demeternél, a 24. helyen lovagolt a pályára. Nem hibázott, fel is jött a 13. pozícióba, a fehérvári sportoló lova két akadályt vert. Ám miután a mögötte következők is többször rontottak, Demeter felkapaszkodott a negyedik helyre a záró futás és lövészet előtt. A vezető amerikai Amro Elgeziry mögött nagy volt a tülekedés, a hazai drukkerek által űzött Sandoval és a cseh Kuf után Demeter rajtolhatott.

Az első lövészete nem sikerült jól, nyolc helyett visszacsúszott, a folytatásban a 12. helyen haladt. Regős a táv felénél ellépett mellette, a cél előtt a volános öttusázó visszaelőzött, maradt ereje hajrázni is, de előrébb lépni már nem tudott. A győzelmet nem mindennapi körülmények között szerezte meg az angol James Cook, riválisa, a francia Valentin Prades komoly előnnyel futott a cél felé, az egyenesbe fordulva a gall már ünnepelte magát, azonban korai volt az öröm, Cook hatalmas hajrával elsőként szakította át a szalagot.

Demeter Bence (balra) és Regős Gergely a célbaérkezés után
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A bronz az ukrán Pavlo Tyimoscsenko nyakába került.

– A vívásomat közepesre értékelem, nem voltak jók a támadásaim, párszor meg is leptek – mondta Demeter Bence. – Aztán összeszedtem magam, a végére kiegyenesedtem. Az úszás egy másodperccel gyengébben sikerült, mint a selejtezőben, de ez elfogadható volt, miként a lovaglás is. Két akadályt vert a lovam, de ezzel sem volt gond, mert a mögöttem következők is hibáztak. Annak nem volt jelentősége, hogy a 4., vagy a 12. helyről indultam, nagyon közel voltunk egymáshoz. A lövészetem nem sikerült, tíz hibát vétettem, általában ötöt szoktam. A futásban mindent kiadtam magamból. Sajnos nem tudtam megfelelően felkészülni, a vb előtt két héttel a begyulladt Achilles-ín miatt nem edzhettem, az is kérdéses volt, hogy indulhatok-e a vb-n. Otthon injekciót kaptam, pihentem, javult is az állapotom, ám az edzés nélkül töltött napok éreztették hatásukat. Ha optimális a felkészülésem, sokkal jobban teljesítettem volna.

Ezen a véleményen volt a szövetségi kapitány, Martinek János is.

– Bence szerepelt a legjobban a fiúk között. A sérülése miatt a legfontosabb időszak maradt ki a felkészüléséből, amikor a finomhangolás zajlik. Az indulása is erősen kérdőjeles volt, ennek tükrében a szereplését megfelelőnek értékelem. Meggyőződésem, ha nincs a sérülése, éremért harcolt volna a vb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában