Pontot mentett az Alba FKC

2018.09.08. 19:59

Bravúros döntetlent harcoltak ki a fehérváriak

A K&H Liga női kézilabda NB I második fordulójában a győzelemre esélyesebb ellenfelével szemben háromgólos hátrányból zárkózott fel az Alba FKC a győzelemre esélyesebb Kisvárda ellen.

Ferencz Balázs

Alexandra Nascimento Martinez (a labdával) a fehérváriak vezére volt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ünnepi pillanatok vezették fel az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapatának idei első hazai bajnokiját. A jelen amazonjai előtt a múlt nagyasszonyainak tapsolhatott a publikum, azoknak az egykori játékosoknak és edzőiknek, akik történelmet írtak. Az 1991–92-es kiírásban az NB I/B első helyén végzett a mai klub jogelődje, a Köfém SC, s a csapat kiharcolta az élvonalbeli tagságot, női kézilabdában először Fehérváron. A hölgykoszorút Pánczél Barabás irányította a legjobbak közé, ahol aztán az első idényben már Barabás Zsolt dirigálta Pánczél Anikóékat.

Alexandra Nascimento Martinez (a labdával) a fehérváriak vezére volt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elődöket Balássi Imre, a Köfém SC elnöke köszöntötte, majd az idei „legek” csaptak össze. Legek, mert talán az Alba FKC szerződtette a nyáron a legkevesebb játékost – kettőt, Györkös Rebekát és Szarka Adriennt –, míg a vendég Kisvárda a legszorgalmasabb volt az átigazolási időszakban: 14 új játékossal vágott neki a 2018–19-es idénynek. Ráadásul több klasszis, a BL-t is megjárt kézilabdázóval vették fel a harcot az FKC ellen. Némi meglepetésre kellett is kapaszkodniuk a vendégeknek, hiszen jól működött a Temes Bernadett–Májer Krisztina kapcsolat, utóbbi nagyon élt a jobb szélen, s Mistina Kitty is bravúrral indított. A Kisvárda azonban nem engedte ellépni az Albát, 10 perc után is csak 3–3 állt az eredményjelzőn. Gorsenyina találatával még a hazaiak vezettek, majd miután Mendynek átlövésből és betörésből sem jött össze a gól, a 13. percben fordított a Várda Benko hetesével.

Új erőre kapott

Ahelyett azonban, hogy a papírforma beigazolódott volna, a formába lendülő Mendy, valamint a brillírozó Májer góljaival – no meg Mistina ziccerhárításaival – újra a fehérváriaknál volt az előny (6–5). A játékrész második felében bizonytalanabbá vált kicsit a hazaiak támadójátéka, de Mistina mecscsben tartotta az FKC-t. Deli Rita időkérése után kettőre növelte előnyét a Vlatko Donovics vezette keleti együttes, de miután a hazaiak brazil csapatkapitánya, Alexandra Nascimento új erőre kapott, a szünetre egy gólra olvadt a különbség (10–11). Fordulás után Pelczéder villámgyorsan egyenlített ugyan, de ekkor futott az eredmény után az Alba – hozzá kell tenni, rendre utol is érte a már Isabel Guialo góljaira támaszkodó szabolcsiakat. Hiába kézilabdázhatott emberelőnyben Deli Rita csapata, nem talált be a két perc alatt, sőt utána sem. Mistinának köszönhető, hogy nem léptek a vendégek, 8 percen át volt gólképtelen az FKC… Jókor jött Deli időkérése a 46. percben, mert onnantól ismét dirigáltak a fehérvári hölgyek. Hiába növelte háromgólosra a fórt Guialo, de Nascimentóval nem tudtak mit kezdeni.

Ez a jövő útja

A brazil sorozatban négy gólt dobott, az időközben nyitottá váló hazai védekezés pedig nem ízlett a légiósoktól hemzsegő Várdának. 20–20- nál vágtak neki az utolsó 5 percnek a csapatok. Felváltva estek a gólok, melyek sorát ebben az etapban a vendégek indították. Az utolsó percben 23–22-re vezettek a látogatók, s Donovics mester meglepetésre lehozta kapusát, hogy bebiztosítsa győzelmét, azonban Nascimento labdát lopott, s az üresen hagyott kapuba helyezte, 23–23. Nagy volt az öröm, a pontmentés bravúr volt a javából. – Nagyon boldog vagyok, mert nagyon erős csapat a Kisvárda. Amit véghezvittek a lányok, az mindenképp dicséretes. A második félidőben volt egy gyenge periódusunk, nem voltunk pontosak. De ezen a nyitott védekezéssel jól átlendültünk. Ebből tudtunk labdákat szerezni, s visszajönni a mérkőzésbe. Ez a jövő útja. Fair és kemény meccset vívtunk – értékelt Deli Rita, a fehérváriak vezetőedzője. – Azzal, hogy a második félidőben erősebb volt a lövőjátékunk a kinti területről, jobban meg tudtuk nyitni a Kisvárda védekezését, s ebből tudtuk a keresztjátékokat szélre játszani. Volt benne tudatosság is, nagyon erős volt mindkét szélünk, de nem tulajdonítanám a pontszerzést csak a szélsőknek.

 

Jegyzőkönyv

Alba Fehérvár KC–Kisvárda Master Good SE 23-23 (10-11)

Székesfehérvár, Köfém csarnok, 400 néző. V.: Andorka, Hucker.

FKC: Mistina – Pelczéder 3, Gorsenyina 4, Temes, Mendy 3, Nascimento 7/2, Májer 4. Csere: Györkös, (kapus), Boldizsár, Rózsás, Sztankovics 1. Vezetőedző: Deli Rita.

Kisvárda: Horváth-Pásztor – Radojevic 3/1, Avdekova 2, Litre 3, Hakunova 6, Klikovac 1, Orbán 1. Csere: Kordowiecka (kapus), Araujo, Benko 2/1, Guialo 4, Dragut. Vezetőedző: Vlatko Donovic.

Kiállítások: 2 ill. 4 perc Hétméteresek:

Az eredmény alakulása: 5.p.: 2-2, 10.p.: 3-3, 15.p.:4-5, 20.p.:7-8, 25.p.: 8-10, 35.p.: 13-13, 40.p.: 14-15, 45.p.: 15-17, 50.p.: 17-19, 55.p.: 19-20.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában