ott volt az junior öttusa világbajnoki címet nyert csapatban

2018.08.06. 20:35

A fehérvári Bernáth Bálint és a csapat sikere

A tavalyi ezüstérem után öttusában világbajnoki címet nyert a Szabó Illés, Bernáth Bálint, Kardos Bence, Szép Balázs alkotta junior válogatott.

Káldor András

A dobogó, és a világ tetején a válogatott Fotó: penthatlon. hu

A magyarok szinte leosztották egymás között a tusákat. A fehérvári Bernáth Bálintnak a vívás, Kardos Bencének az úszás, Szép Balázsnak, pedig a lovaglás sikerült kimagaslóan. A negyedik magyar, Szabó Illés minden számban ott volt a közvetlen élmezőny mögött – számára a stabilitás jelentette a legnagyobb eredményt. Mindennek köszönhetően, a résztvevő országok közül egyedül mi mondhattuk el magunkról, hogy két versenyzőnk is a legjobb tízben várhatta a záró, kombinált számot: a 6. helyen Szabó Illés, valamint a 7., az egyértelmű meglepetésember, Bernáth Bálint személyében. A futás-lövészet vegyes képet hozott. Ha nem is nagy különbséggel, de Szabó a 9., Bernáth pedig a 10. helyre csúszott vissza. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egyedül Magyarországnak volt két versenyzője a legjobb tíz között így is igaz maradt. Ráadásul a junior Európa-bajnokságról néhány hete egyéni ezüstéremmel hazatérő Kardos Bence szenzációsan hajrázott, és a 25. helyről indulva 12. futott be a célba. Szép Balázs szintén jelentősen javítva 21. lett.

– A tizedik Bernáth Bálint talán a legnagyobb meglepetése a vébének. Eredetileg csak a váltóra jött volna, a rajt előtt egy héttel döntöttünk úgy, hogy csapatban is megkapja a lehetőséget. Ezzel pedig maximálisan élni tudott. Ő vívott a legjobban, a lovaglása is szintén közelítette a tökéletest, csak az időtúllépés miatt vesztett pontokat. Húszéves, így még van egy junior szezonja. Ezzel a mai versenyzéssel, plusz egy kis tapasztalattal bármit el tudok képzelni vele kapcsolatban a következő évre. – fogalmazott Martinek János szövetségi kapitány.

A dobogó, és a világ tetején a válogatott
Fotó: penthatlon. hu

– A tavalyi ezüsthöz képest, igaz más összeállításban, de sikerült még egy – az utolsó – lépést megtennünk előre. Előzetesen egyéniben is reménykedtem egy éremben, ez viszont nem jött össze – tette hozzá. Természetesen klubjában, a Volán Fehérvárban is nagyon büszkék Bernáthra, Korponai István szakmai igazgató elégedett volt versenyzőjével.

– Érdekes, hogy Bálint volt az, aki az előző években mindig lemaradt a válogatottbeli csapattagságról. Most azonban úgy adódott, hogy ötödik helyen rangsorolva a szövetségi kapitány bizalmat szavazott neki, mivel az előtte álló Burcsik Barnabás fegyelmi vétséget követett el, így kerülhetett az utazó csapatba, és teljesítményével ezt a gesztust meghálálta. Idén a junior Eb-n a váltóban is „első bálozóként” negyedik lett. Bár úszásban többet várt magától, de szenzációsan vívott, amivel az élmezőnybe került, 24 győzelem mellett csak 11 vereséget szenvedett. Jó napja volt, a kombiban sem mondhatjuk, hogy sokat hibázott volna, megtette a magáét. – hangsúlyozta Korponai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában