Sportmajális keretében kapták

2018.05.01. 22:09

Sokat tettek a sportért – Halász Géza és Korponai István lett a díjazott

A május elsejei városi Sportmajális megnyitóünnepsége keretében adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester a Székesfehérvár Sportjáért díjat. 2018-ban az atlétikaedző, testnevelő Halász Géza, valamint a Volán Fehérvár öttusa szakosztályának szakmai vezetője, Korponai István részesült elismerésben.

Ferencz Balázs

Korponai István (balra) és Halász Géza a Regionális Atlétikai Központban vehették át a díjat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Halász Géza versenyzőként négyszeres országos bajnok volt, kétszer a 4×400-as, kétszer a 4×200-as váltó tagjaként lett aranyérmes az Újpesti Dózsa színeiben. 1985-ben kezdett edzősködni, két évig a fővárosban dolgozott, majd visszatért Székesfehérvárra, ahol előbb a Videoton SC, majd az ARAK kötelékében 33 esztendőn át nevelte az ifjú atlétákat.

– Ez a második alkalom, hogy nem vonulok fel május elsején – mondta az edzői munkától nemrég visszavonult testnevelő. – Most már az élet más szép dolgai érdekelnek igazán, valamint az unokám. 35 évig voltam edző, el is fáradtam picit, s vágytam a több szabadidőre is. A Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa nem számolta, hány érmet szerzett sportolóival. – Voltam a tanítványaimmal magyar bajnok, országos csúcsokat értünk el, voltam ifjúsági olimpián, ifjúsági világbajnokságon. Rengetegen voltak, akikből nem is lett élsportoló, de megszerettettem velük az atlétikát.

Korponai István (balra) és Halász Géza a Regionális Atlétikai Központban vehették át a díjat
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Halász Géza korábbi edzője, Pokrovenszki László hívására költözött vissza Székesfehérvárra. Döntését nem bánta meg. – Ahogy visszatértem, egy komoly, kiválasztáson alapuló rendszerben kezdtünk dolgozni. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy rengeteg gyereknek okoztam örömet, s szép eredményeket értek el, de a sok szeretetért volt érdemes űzni ezt a szakmát. A másik díjazott, Korponai István is bajban lenne, ha számba kellene vennie a tanítványaival megszerzett érmeket. A Volán Fehérvár öttusa szakosztályának szakmai vezetője az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna mesteredzője is volt.

– Meglepődtem, hogy kitüntetést kaptam, mert én a szakosztály nevében írtam pályázatot, s ezek szerint egy, az enyémnél jobb ajánlás is íródott, ami engem javasolt – mosolygott az 1983 óta vívóedzőként dolgozó szakember. – Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnoki aranyát megélni hatalmas élmény volt. Büszke vagyok arra is, hogy mesteredzői kitüntetést is kaptam. Jól esett az idei Mester-M díj is, most pedig a város elismerése jelent sokat. Mindegyik nagy megtiszteltetés számomra. Korponai István versenyzői több mint 300 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet gyűjtöttek, de a tréner nem tud különbséget tenni győzelem és győzelem között. – Nagyon örültem annak is, hogy 2-3 éven belül korosztályos versenygyőzelmekig futtattunk fel gyerekeket vívásban a nulláról, válogatottak lettek, legutóbb pedig Tamás József ifjúsági olimpiára szerzett kvótát. Azt tudom, hogy több mint 30 versenyzőm nyert világ- és Európa-bajnoki érmet. Vörös Zsuzsanna és Horváth Viktor viszik a prímet, de mindenkihez kötődök valamilyen szinten, s minden győzelmet másként éltem meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában