két keréken jobb

2018.05.11. 17:07

Critical Mass: most a bringa győz, nem a benzingőz

A Critical Mass (jelentése: kritikus tömeg) néven ismertté vált kerékpáros felvonulás eddig huszonkét alkalommal került megrendezésre a megyeszékhelyen, a szervezők május 12-én is rengeteg bringásra számítanak, kicsikre és nagyokra egyaránt.

Krebsz András

Szombaton 16 órakor indul a kritikus tömeg

Fotó: feol.hu

Az 1992-ben San Francisco városából elindult mozgalom az évek során több cél elérését is a zászlajára tűzte, ezek mindegyike a két keréken közlekedők életét hivatott jobbá tenni.

Fehérváron a fiatal bringás civilek tizenegy esztendővel ezelőtt honosították meg a felvonulást, amely immáron a huszonharmadik fejezetéhez érkezett. A résztvevők szombaton 13 órától a Halesz parkban gyülekeznek, ahol össznépi piknikkel indul a program. A parkban a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és környéke területi szervezete várja az érdeklődőket. Az eseményen bárki számára lehetőség nyílik a BikeSafe programhoz is csatlakozni, ahol a fehérvári rendőrök egy egységes nyilvántartási rendszerbe regisztrálják a kerékpárjainkat, amelyeket lopás esetén sokkal gyorsabban tudnak beazonosítani azok egyedi jegyei alapján, de képviselteti magát a Depónia, a Heti betevő és a „járókelő” weboldal is.

A kerékpáros felvonulás 16 órakor indul a parkból és az eddigiekhez hasonlóan a Budai út – Várkörút – Dózsa György út – Mészöly Géza utca – Palotai út – Piac tér – Horváth István utca – Lövölde utca – Budai út – Seregélyesi út – Halesz park útvonalon halad végig. A tömeg négy helyen, a Halesz parkban az indulásnál és az érkezésnél, valamint a Várkör-úton és a Piac téren áll majd meg magasba emelni a bringákat. A vonulásra minden „kenyérgőzhajtású kerekest, gördülőt” (roller, görkorcsolya, gördeszka stb.) szívesen várnak, a menetben közlekedők rendőri biztosítás mellett haladhatnak.

Szombaton 16 órakor indul a kritikus tömeg
Fotós: feol.hu

- 2007-hez képest nagyon sokat javult Székesfehérváron a kerékpáros társadalom helyzete, de egyik fő célunkat, a sehonnan sehova vezető bicikliutak kiváltását még nem értük el. Sok közlekedésmérnök segíti a munkánkat, ráadásul látjuk a törekvést a városvezetésben is, személy szerint nagyon jó dolgokra számítok a jövőben. A Budapest-Balaton útvonal például gyógyírt jelent majd a még fennálló problémák egy részére. Szeretnénk elérni, hogy a városban napi szinten közlekedők részaránya elérje, sőt, jobb esetben meg is haladja a 10-15 százalékot – mondta Zsihovszky Gábor, az esemény egyik főszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában