Filipovics a kispadig már eljutott a válogatottban

2018.03.01. 10:00

Vár a debütálásra az Alba Fehérvár 21 éves bedobója

Az Alba Fehérvár 21 éves bedobója, Filipovics Márkó a válogatott utolsó négy meccsét testközelből figyelhette.

Horog László

Filipovics Márkó (kékben) már együtt készült a válogatott kerettel

Fotó: Unger Tamás

A pályafutását Kaposváron kezdő, majd rövid, amerikai kitérő után Fehérvárra szerződő, 204 centiméterre nőtt magasbedobó a válogatottunk világbajnoki selejtezőit megelőző összetartások mindegyikén részt vett, ám pályára még nem lépett a felnőtteknél címeres mezben. Reményei szerint ez rövidesen megváltozik.

– Az őszi mérkőzéseket megelőzően kaptam először meghívót a szövetségi kapitánytól, a kecskeméti edzőtáborban csatlakoztam a fiúkhoz. Az első, lengyelországi mérkőzésen már a kispadon ültem, nem jutottam szóhoz a vesztes mérkőzésen. Mint ahogy nem kaptam szerepet, a kispadon szemléltem a Debrecenben rendezett, Koszovó elleni győztes találkozót is. A szövetségi kapitány előzőleg említette, ez amolyan megelőlegezett bizalom.

– Azért nyilván számított a bemutatkozásra.

– Természetesen jó lett volna, de tisztában voltam azzal, hogy többen előttem vannak a rangsorban. Az is komoly fejlődési lehetőséget jelentett, hogy a legjobb magyar játékosokkal tréningezhettem.

– A legutóbbi két selejtezőn is ott volt a válogatottban. Litvániában kikaptak, a lengyeleket viszont legyűrték a C csoportban.

– Jól játszottunk, de nem tudtunk nyerni, a baltiak végül 80–75-re győztek. Végig ott voltunk a nyomukban, de nem tudtuk befogni őket, kicsivel jobbak voltak nálunk.

Filipovics Márkó (kékben) már együtt készült a válogatott kerettel
Fotós: Unger Tamás

– Három nappal később pedig következett a lengyelek elleni derbi Szombathelyen.

– Nem kerültem keretbe, erről is egyeztettem előzőleg a szakvezetővel. Ez volt a fontosabb meccs, a litvánok veretlenül, négy győzelemmel vezetik a csoportot, egyértelműen ők a legjobbak. Mivel az ősszel tíz ponttal kikaptunk Bydgoszczban, fontos volt, hogy a lengyeleket itthon megverjük. Ez össze is jött, ugyanúgy 2 sikerrel és 2 vereséggel állunk, ahogy a lengyelek, Koszovó még nem nyert meccset. A csoportból három gárda megy tovább, a következő körben találkozik egy másik csoport továbbjutóival. Június végén folytatódnak a küzdelmek, Koszovóba látogatunk és fogadjuk a litvánokat. Nagyon remélem, azokon az összecsapásokon már szóhoz jutok. Nem vagyok türelmetlen, a kapitány jelezte, bízik bennem.

– A hétvégén klubcsapatában lesz jelenése, az Alba a pécsieket fogadja a bajnokságban. Nyilván győzelemre számít.

– Egyértelműen. Vissza kell vágnunk az októberi, 79–47-es vereségért. Az a meccs volt a szezon mélypontja, félidőben 12 pontot dobtunk. Azóta sokkal jobbak vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában