Röplabda Akadémia

2017.12.15. 10:30

Fésűs Irén megvalósította az álmait

Fésűs Irén röplabda edző tanítványai hosszú évek óta szállítják az eredményeket. De igazán idén nyáron ért révbe a szakember, akinél a nevével fémjelzett akadémián pallérozódhatnak a jövő fehérvári röplabdázói.

Káldor András

Fésűs Irén újra lendületben van, naponta több korosztálynak tart foglalkozást az akadémián

Fotó: Pesti Tamás

- Ízlelgetjük az elnevezést, Fésűs Irén Röplabda Akadémia. Úgy véljük ennél találóbb, és célzatosabb nem is lehetne!

- Őszintén? Számomra ez fergeteges érzés, mindent visz! Örülök annak, hogy ezt Nagy Róbert kitalálta.

- Ezek szerint a MÁV Előre SC elnöke, Nagy Róbert volt a „keresztapa”?

- Igen, ő. Azt hiszem nem sértek meg senkit azzal, ha azt mondom, hogy az utóbbi tíz év minden olyan ötlete, ami építő jellegű a férfi és a női röplabdában az tőle ered. A két szeme helyén is röplabda van, és vészesen hasonlít ezzel rám… Nélküle mindez nem jöhetett volna létre!

- Mindenesetre azt látom a szemében, hogy szinte újjászületett!

- Így is van. Nagyon hálás vagyok a korábbi iskolámnak, a Vörösmarty Általános Iskolának, és Szili Csaba igazgatónak, ott ledolgoztam 21 évet, és építettem az előző generációkat, ám váltanom kellett. A Felsővárosi Általános Iskolába olyan helyre érkeztem Földi Zoltán irányítása alá, ahol a röplabda az első számú. Ez az, amit lát a szememben, mert ez új lendületet adott. Azt pedig óriási dolognak tartom, hogy négy év alatt felépítettünk egy jól működő rendszert. Korábban nem gondoltam volna, hogy lesz erőm még egyszer ezt végigcsinálni.

- Hány nebulója van az akadémiának?

- 110 utánpótláskorú játékosunk van, komoly bázissal rendelkezünk, de az akadémiával már kinőttük a helyet. Nagy Róbert próbál más iskolákat is bevonni.

- Volt valamilyen minta önök előtt az akadémia megalapításkor?

- Nem, mert az előző csapatomnál végig egyedül voltam edző, és lényegében a mindenes szerepét is betöltöttem, mellette öt generációt edzettem egyszerre. Akkor kényszerből kialakítottam egy rendszert, miután az működött, erre alapoztam. Három évvel ezelőtt részletes anyagot tettünk le a röplabda szövetség asztalára, amelyben leírtuk, hogy régiókra bontanánk a megyét, és a régiókban hány iskola lenne. A cél, hogy egy városban legalább három általános iskola legyen, fölötte egy középiskola, illetve régiónként egy főiskola, vagy egyetem. Nem voltak rá vevők a szövetségben, de nem baj, mi megvalósítjuk. A végső célunk, hogy fehérvári kötődésűek legyenek a játékosaink.

Fésűs Irén újra lendületben van, naponta több korosztálynak tart foglalkozást az akadémián
Fotós: Pesti Tamás

- A Felsővárosin kívül mely iskolákban foglalkoznak behatóbban a sportággal?

- Az István Király Általánosban, valamint a Bugát Pál Szakközépiskolában folyik a munka, a Ciszterci gimnáziumot pedig szeretnénk bevonni. Amúgy ez az első év, amikor másik iskolákból is érkeznek hozzánk edzésre. Nyilván nyitottak vagyunk, hiszen ez lenne az akadémia lényege.

- Az akadémia szép lassan kinevel egy újabb generációt, ők lehetnek a tíz évvel ezelőtt az NB I-ben kis híján dobogóra került MÁV Előrések utódjai?

- A 2002-03-as csapatban jelenleg öt ifi Eb-re készülő válogatott játékosom van, a 2004-05-ös együttesben pedig ketten képviselik a klubot a legjobbak között. Ezzel a csapattal tavaly minden megmérettetést megnyertünk, most az NB II-ben nagyon jól állunk. Célunk, hogy egy-két éven belül NB I-es csapatunk legyen. A lányoknak legfontosabb, hogy mindent megtanuljanak, igaz nem hátráltatja őket az eredménykényszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában