Kell egy csoport!

2017.12.04. 21:50

Szenvedélyes Videoton-szurkolók: 25 éves a Red-Blue Devils

Az 1992-es őszi szezon utolsó meccse után a Kantina nevű, azóta már elszenderedett kocsma sörnedves asztala mellett mondták ki az alapítók: „Kell egy csoport!”

Majer Tamás

vidi

A kilencvenes évek dereka óta a dallamos, latinos jegyektől szép olasz stílus jellemzi a csoportot.

- A világon többfajta szurkolói stílus van. Az olaszországi az egyik legrégibb. A latin eredetű ultra kifejezés is onnan származik. Szervezetten, előénekessel énekelnek. A stadionokban kivitelezett látványokat, élőképeket közösen tervezik és alkotják meg – elemzett lapunknak Őri Márk, a Red-Blue Devils egyik legismertebb tagja. S valóban, mindezek egy az egyben illenek az RBD-re. Bárki tudhatja, aki járt már párszor Vidi-meccsen.

- A látványokat magunk tervezzük. Ha megvan, hogy mi lesz, a nagyságától függően kibérelünk egy helyiséget, ha kell, raktárt. Van, hogy többszáz négyzetméternyi felületet kell megfesteni, összeragasztani. Nyáron a diákok viszik a prímet, de egyébként mindenki kiveszi a részét ebből a kézműves kommunából – mondta Márk, akinek kedvencei között van a lisszaboni Sporting elleni hazai EL-mérkőzésen bemutatott egész stadionos kartonozás és a török Trabzonspor elleni konfetti eső. 11 tonna konfettit szórtak akkor szét a stadionban!

A szurkolói dalok, szimbólumok, a stadionokban létrehozott utánozhatatlan élőképek a városi folklór részei Fotó: Kricskovics Antal

A lelátókon bemutatott élőképekhez szponzori pénzt soha nem fogadnak el, ezt a tagdíjaikból, s a klub többi szurkolója közötti gyűjtésekből állják.

- A kezdeti induláshoz képest az RBD az ország legjobban szervezett csoportjai közé tartozik. Van szurkolói klubhelyiségünk a Budai úton, van bejegyzett küzdősport szakosztályunk, van egy konditermünk. Van zenekarunk: két albuma jelent meg az Ultras Bandnek – foglalta össze a szurkolók legfontosabb, meccsnapon kívüli közös elfoglaltságait Márk.

Az RBD – ahogy minden tábor – sok szurkolói dalt átvesz a világ lelátóiról, de emellett – s ezt Márk az egyik legnagyobb erősségüknek tartja -, nagyon sok egyedi dallamuk is van. Szövegeik túlnyomó részét maguk írják.

Márk úgy érzi, hogy nehezebb ma a stadionokba vonzani a fiatalokat, mint akár 25 éve, sokkal több egyéb program közül választhatnak a kamaszok. A jelenlegi felcsúti albérlet is megnehezíti a dolgukat, de a névre szóló jegyértékesítés is ront a helyzeten – hosszú, lassan haladó sorokat generál a stadionok pénztárainál.

- Nekem szívfájdalmam, hogy a városban nem jelenik meg a Videoton. Ez egy óriási probléma. Baselben szinte mindegyik körforgalom piros-kék, benne az ottani csapat címerével, ilyesmit Fehérváron is könnyen meg lehetne csinálni – véli Márk.

Az RBD jó viszonyt ápol a német Zwickau és lengyel Częstochowa városok csapatainak ultráival. A lengyel srácok éppen azért vették föl a kapcsolatot velük, mert városuk ugyanúgy katolikus központ, mint Székesfehérvár.

- Częstochowában minden évben a legnagyobb egyházi méltóságok áldják meg az ország különböző szurkolói csoportjait – mesélte Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában