Apponyi Geraldine

2018.02.21. 08:31

Kiállítás nyílt Albánia magyar királynéja életéről Fehérvárcsurgón

Kedden 12 órakor nyílt meg az Apponyi Geraldine, Magyarország fehér rózsá­ja, albán királyné – Emlékezések című kiállítás a Károlyi Kastélyban. Március 4-ig látogatható.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás

A megnyitó előtt Károlyi Angelica grófnő köszöntötte a látogatókat, s adta át a szót Arian Spasse-nak, Albánia magyarországi nagykövetének, hogy nyissa meg a kiállítást. A diplomata külön köszöntötte Habsburg Györgyöt, az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó fiát és Szőcs Géza Kossuth-díjas költőt. A nagykövet méltatta Geraldine-t, aki első és egyetlen királynéja volt a tiszavirág életű albán királyságnak.

Apponyi Geraldine 1938-ban ment feleségül I. (Ahmet) Zogu albán királyhoz, miután az államelnökből lett uralkodó – dinasztialapító kedvében – házasodni kívánt. Magyar tanácsadói is voltak, így eshetett a választás Geraldine-ra. Eredetileg feltételül szabta a király, hogy felesége muszlim vallású legyen. Ám Geraldine személyes varázsa úgy elvarázsolta a vőlegénységet megcélzó királyt, hogy lemondott erről.

Az előtérben Arian Spasse nagykövet és Károlyi Angelica Fotós: Pesti Tamás

A királynéról életrajzi könyvet író Joséphine Dedet mesélte el eme történetet a megnyitót követő könyvbemutatón. A kötet francia, magyar és albán kiadásokat is megélt. A kiállítás egyik képaláírásából kiderül, anno Pius pápa azzal a feltétellel engedélyezte a házasságot, ha a frigyből gyermekek születnek, ők keresztény hitben nőjenek fel! Az ennek előtte a Nemzeti Múzeumban látható tárlat képeit az albán nagykövet bocsátotta rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában