Helyi arcok

2018.04.21. 11:30

Laciékkal zúz az újvárosi Keserű Zsolt

Megunta az otthoni fotel rockot, ezért három éve Laciék néven bandát alapított. Ismerjék meg Önök is a művészt!

Elekes Gergő

Kacérkodott a filmezéssel is, ám a szíve végül a zenéhez húzta. Keserű Zsolt évekig játszott a híres dunaújvárosi garázssoron, ma már az ország különböző pontjain tépi a húrokat Laciékkal.

- A filmezés vagy a zeneszerzés volt előbb? Honnan indult az egész művészi pálya iránti érdeklődése?

Ugyan pár produkciót készítettem, azok inkább csak kirándulások voltak a képzőművészet mozgóképes területére, némi dokumentarizmussal vegyítve, ám ettől eltekintve nem tartom magam igazán filmesnek. A forgatókönyvírásról például nincs semmilyen tapasztalatom. Egyelőre.

A dalszövegírásban inkább hályogkovácsként tevékenykedem, és viszonylag rövid ideje.

Zenével kezdtem az önkifejezéssel való ismerkedést kora tizenévesként, ez az időszak kb. 21 éves koromig tartott.

Talán az volt a legerősebb motivációm, hogy nem találtam a helyem abban a közegben, amiben éltem. Ezért kutattam más lehetőségek után, ahol otthon érezhetném magam.

- Vannak-e akár a filmes, akár a zenei világban olyanok, akikre példaképként tekint?

Nagyon eklektikus az ízlésem. Nagyon sok szerző, zenekar van akiknek egy-egy munkája hatással volt, vagy van rám. De az e heti top 6 viszont nagyjából egységes:

  • The Sound – I Can’t Escape Myself
  • Brian Jonestown Massacre – Wisdom
  • The Soft Moon – Dead Love
  • Wooden Shjips – Back to Land
  • Baby Woodrose – Dandelion
  • Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love
  • Egy másik héten természetesen változna a kép. Sőt, a műfaj is.

    A néhai BBS filmstúdió dokumentumfilmjeiből nagyon sok tetszett. Kettőt meg is említenék, Dobai Péter: Archaikus torzó, Gazdag Gyula: A határozat. Ezeket már felnőttként, jóval később ismertem meg, mint elkészültek, de a hatásuk így is nagyon erős volt. Viszont Hal Hartley, Mike Leigh munkái vagy Tarr Béla: Sátántangó című filmjének moziban való megtekintése meghatározó élmény volt fiatalkoromban. Az akkori Dunaújvárosi Filmszínház kamara terme elkényeztetett értékes és friss alkotásokkal. Most a Black Mirror sorozat a legfrissebb felfedezés, de Lukas Moodysson, Roy Andersson, Lars von Trier, Thomas Vinterberg vagy Aki Kaurismaki egyes filmjeit is nagyon kedvelem. Bár ezeket ma már nem moziban nézem...

    Forrás: Facebook.com/Laciekegyuttes/ | Fotós: Csöre András

    - Mikor és honnan jött a Laciék együttes? Kik a zenekar tagjai?

    A Laciék zenekar hirdetés alapján szerveződött Budapesten, egymás számára ismeretlen tagokból. A hirdetést én adtam fel, mert meguntam az otthoni fotel rockot. Közölünk senki sem a zenélésből él jelenleg, polgári foglalkozásokat űznek a tagok. Egyelőre csak szabadidős tevékenységként működik a zenekar, de szerencsére rengeteg fellépésünk van.

    Laciéknak tehát nincs közös múltja, csak jelene, és a jövőben pedig igyekszenek elkerülni a rockzene közhelyeit.

    Aktuális felállás:

  • Baky Dániel – ének, gitár
  • John Tibor – basszus
  • Keserű Zsolt – gitár
  • Mátis Gergő – dob
  • Forrás: Facebook.com/Laciekegyuttes/ | Fotós: Csöre András

    - Miért pont ez lett a csapat neve, mikor a tagok közül senkit sem hívnak Lacinak?

    Egy telefonos félrehallás eredménye a név, amit azonnal magáénak érzett a zenekar.

    - A Laciék formáció „Méz” illetve „Mindegy” című dalaihoz a videoklipet Ferencz Zsófia rendezte. Sosem fordult meg a fejében, hogy a filmes szakmai tudását használva Ön álljon a kamera mögé is?

    A Méz klipjét Ferencz Zsófi fényképezte, vágta, rendezte, lelkesedésből, nagyon gyorsan. A Mindegy című dal videóját Mátis Gergő által, mobiltelefonnal rögzített, apró töredékekből vágta össze.

    Szerintem jó, ha egy külső szem tekint a produkciónkra és az beindítja a fantáziáját, de nem kizárt, hogy egyszer lesz példa arra is, hogy én csinálok egy klipet a zenekarnak.

    Forrás: Facebook.com/Laciekegyuttes/ Fotó: Varga Evelin

    - Hol helyezkedik el a filmezés illetve a zenélés jelenleg az életében? Pusztán hobbiként tekint rájuk vagy jóval több már ez a dolog annál? 10 év múlva mondjuk már világhírű zenészként/filmesként ismerheti majd a világ?

    10 évvel ezelőtt fogalmam sem volt arról, miken fogok keresztül menni, vagy éppen miben leszek érdekelt mostanában. Jelenleg nagyon élvezem a dalszerzést és a színpadi munkát. Amíg inspirál a dolog, biztosan aktív leszek. A többit meglátjuk.

    - A közönség legközelebb április 21-én Budapesten, majd május 5-én Veszprémben találkozhat Önökkel. Ezt követően mik a távolabbi tervei? Újabb filmek, dalok, netán valami más? Terveznek esetleg egy Fejér megyei/dunaújvárosi koncertet?

    Három új dalt vettünk fel nemrég, és ezeket hamarosan publikálni is fogjuk. A nyár folyamán szeretnénk készíteni egy újabb videót. A zenekar meghívást kapott a Fishing on Orfű fesztiválra és június 20-án ott lépünk fel a PMSC színpadon. Nagyon szívesen koncerteznénk Fejér megyében is, például Dunaújvárosban, amihez vannak személyes kötődéseim is. Sok évet éltem a városban, és a zenélést is ott kezdtem a híres garázssoron.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában