Ujjaiban lakozik az ösztönös művészet

2024.04.17. 10:00

Évadnyitó képkiállítás a csákvári tűzoltótorony termeiben

Szekeres Károly festményeiből nyílt a szezonnyitó kiállítás a Vértes Múzeum Baráti Köre által élettel megtöltött Csákvári Emlékház és Tűzoltótoronyban. A helyi alkotó fafaragásban és fazekasságban is jeleskedett, ujjaiban lakozik az ösztönös művészet.

Zsohár Melinda

Szekeres Károly és Szekeresné Horváth Zsuzsanna

Fotó: Némedi István

Szezonnyitónak is szánták a Szekeres Károly festményeiből nyitott tárlatot a tűzoltótoronyban. Tóth Árpádné Mária, a Vértes Múzeum Baráti Köre egyik alapítója (a Kör elnöke Bokodi István) személyes hangú köszöntőjében elmondta, az első kiállítás is éppen Szekeres Károly képeiből nyílt e helyütt. Régi barátság fűzi össze Máriát és a Vértes Múzeum Baráti Köre számos tagját a hetvenedik születésnapját csöndesen ünneplő művésszel, aki a kisváros közéleti alakja. Mária némi túlzással jellemezte Szekeres Károlyt olyan ösztönös alkotónak, aki „hirtelen elhatározásból” döntött elsőként a fazekaskodás, majd a fafaragás, s „egyszer csak” a festés mellett – s mindegyik műfajban színvonalasan produkált. Az alkotó csöndesen elhárította ezt a dicséretet, de valóban úgy történt mások szerint is, hogy amibe Károly belefogott, gyorsan sikerre fordult. Nem naiv művész azonban akkor sem, ha autodidakta módon képezte magát, korábbi akvarelljei és a most kiállított akril művei a klasszikus festészeti stílusban készültek. Sokat tanult a maga kenyerén, fejlesztette elméleti tudását. Feleségével, Szekeresné Horváth Zsuzsannával a „profi amatőrök” elkötelezettségével szolgálták a magukhoz hasonlóan alkotni vágyók igyekezetét a Floriana festőkörben. Hat esztendeje felnőtteket okítanak, nincs felső korhatár.

Szekeres Károly festményei és kerámiái
Fotó: Némedi István

Tóth Árpádné múltidézés gyanánt sorolta fel, miként határozták el vagy harminc éve civilek, barátok, hogyan járulhatnak hozzá Csákvár szépítéséhez. Ilyen „közös gyerök” Mária szavai szerint Károly első fafaragványa, a Szent Orbán szobor, amely a Szent Orbán téren áll, s a vértesi barátok összefogását hirdeti. A ’90-es években a Csákvárra befutó utak köszöntőtábláit is ők tervezték meg, Károly volt a fő kivitelező, s ma is büszkék lehetnek rá, mert olyanok lettek, amint akarták. A legszebbek! A település öt úttorkolatánál belépőket e kőtalapzatokon álló faragott üdvözletek fogadják. Csákvár arculatát ma is meghatározza az Esterházy-épület-hagyaték, s a kastélyon kívül számos helyszínt és építményt, szép régi utcarészletet örökített meg Szekeres Károly is. Templom, ódon ház, szobor, tájkép került ki ecsetje alól, tájképei és csendéletei népszerűek.

Összhang kamarakórus
Fotó: Némedi István

Egy ódon házat ábrázoló kép bújik meg az egyik szögletben, Károly bevallása szerint ez nem egészen a saját szülötte, egy dán festmény ihlette meg. Alul egy férfi kucorog rőzsekötegen, mögötte az udvarház vagy inkább kastély, finom hangulat lengi be a múlt képes üzenetét. Károly verset fabrikált rá. „1824-ben, Dániában, ülök egy köteg rőzsén, kiskabátban.”. A képek többsége ezúttal is tájat ábrázol, virágokat, a fő helyen nagy méretű képen orgonacsokor vonzza magához a tekintetet, örök téma. Húsvét előtt festette a sonkás asztal csendéletet, a másik kedvence lett a helyi közönségnek.

Szekeres Károly Tóth Árpádnéval
Fotó: Némedi István

A Csákvár emlékház minden helyisége csalogató. A cserépkályhákkal, a 20. századi paraszt-polgári enteriőrrel, a kerámiákkal, az Esterházy-ereklyékkel. Az Összhang Kamarakórus hölgyei madrigálokkal köszöntötték a születésnapost. Mária pedig meghirdette az Öltöztessük új ruhába a múzeumot! nevet viselő programjukat. Augusztus 20-ra készen lesznek a hozzájuk tartozó szomszédos tájház felfrissítésével. A maguk erejéből és összefogásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában