Háromnapos program

2024.04.27. 07:00

Belvárosi énekléssel vette kezdetét a kórusfesztivál Fehérváron

Több száz gyermek énekelte Kodály „A magyarokhoz” című kórusművét pénteken a székesfehérvári belvárosban. Ezzel a felemelő eseménnyel vette kezdetét az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál háromnapos programja a megyeszékhelyen.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

„Forr a világ bús tengere, oh magyar!/ Ádáz Erynnis lelke uralkodik,/ S a föld lakóit vérbe mártott/ Tőre dühös viadalra készti….” – több év szünet után Kodály Zoltán A magyarokhoz című kórusművének e sorait énekelve töltötték meg a teret az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál résztvevői április 26-án, pénteken Székesfehérvár belvárosában. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban megrendezendő háromnapos fesztiválon ezúttal kilenc kórus vesz részt, a házigazda, Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI meghívására.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Lehrner Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a városba Szegedről, Kiskunfélegyházáról, Gödöllőről, Budapestről és Várpalotáról érkező kórusokat, valamint megköszönve a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI szervezését.

– Nagyon fontos, hogy újból van kóruséneklés Székesfehérváron és erre van igény! A kórusban éneklés ugyanis valódi közösségi élmény! – fogalmazott az alpolgármester, kérve: – Őrizzük meg és tápláljuk a kodályi örökséget: „a zene mindenkié!”

Kneifel Imre, a Kodály címzetes igazgatója szólt ezt követően a közönséghez, emlékezve arra: az elmúlt évtizedekben a kórusfesztiválokon csodálatos harmónia született a közös fellépések alkalmával. Így volt ez most is, a kórusok értve Kneifel Imre eligazítását, harmóniában dalolták el a kórusművet.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Április 27-én, szombaton a Szent István Művelődési Házban folytatódik a fesztivál. 9.30-tól lépnek színpadra a kórusok: a budapesti Vörösmarty Gyermekkar Zsákainé Papp Anita vezényletével, a Vörösmarty Vegyeskar Herboly Bendegúz karnaggyal, a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusa, akiket Somogyiné Kovács Andrea vezényel, továbbá a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Felső Tagozatos Kórusa Molnár Elvira karnaggyal, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium Fiúkórusa Valkai Dávid karnaggyal, a várpalotai Pueri Castelli Gyermekkórus Horváthné Csomó Orsolya vezényletével. Természetesen fellép a vendéglátó Kodály Zoltán iskola négy kórusa is: az iskola Gyermekkara, a Bárdos Lajos Gyermekkar, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskar, valamint a Kodály Zoltán Leánykar.

A szombati délután folyamán karnagyi kerekasztal beszélgetésen osztják meg a szakemberek egymással tapasztalataikat, a kórustagok pedig Székesfehérvár nevezetességeivel ismerkednek. Szombaton este 18.30-kor a fesztivál résztvevői a Szent Imre-templomban adnak koncertet. Április 28-án, vasárnap 9 órakor várható az ünnepi eredményhirdetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában