Nagy érdeklődés volt

2024.04.11. 14:00

A vers örök – gyönyörű szavalatok a Tolnaiban!

Hiszem, hogy életünk során mindannyian átéltük már azt az érzést, amikor egy-egy verssel teljesen azonosulni tudtunk, olyan volt, mintha csak a mi gondolatainkból születtek volna. Ezt a különleges egymásra találást ünnepeljük ma – jelentette ki a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtár vezetője Székesfehérváron, a témában tartott jeles eseményt megelőzően.

Kecskés Zoltán

A VMK Tolnai utcai tagkönyvtárában méltó módon emlékeztek a 119 éve született József Attilára.

Fotó: Könyvtár

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna kulcsfontosságúnak nevezte a magyar költészet napjának megünneplését, amely lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk a versekhez, amely örök. Rámutatott arra is, hogy mekkora öröm megtapasztalni, amikor a költészet összeköt, időn és téren át, időset és fiatalt, költőt és olvasót. 

– Évek óta hagyomány, hogy a könyvtárunkban minden évben április 11-én vagy a hozzá közel eső napon ünnepeljük a Magyar Költészet Napját, mely lehetőséget ad arra, hogy méltó módon megemlékezzünk József Attila születésnapjáról és a költészetről. Az előző években az évfordulós költők szabadon választott verseit szavalták a kis iskolások: például: Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor. Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok minél többet olvassanak és a verseket megszeressék. Magam küldetésének is érzem, hogy ezt a vágyat, az olvasás  és a versek szeretetét átadhassam a fiataloknak. Weöres Sándor így írt a a költészet és vers szépségéről, varázsáról: „ A jó vers élőlény, akár az alma, / Ha ránézel, csillogva visszanéz, / Mást mond az éhesnek és a jóllakottnak..." – fűzte hozzá.

A jutalom sem maradhatott el a három tagú zsűritől: Simon József a zsűri elnöke a KÖFÉM művház igazgatója(b), Kántor Zsuzsanna nyugdíjas pedagógus (k), Kupeczik Antalné nyugdíjas pedagógus (j)
Fotó: Könyvtár

Idén a Vasvári Pál és a Teleki Blanka Általános Iskola 1. és 2. osztályos tanulói érkeztek a Tolnai utcába, hogy megmérettessék magukat. A tagkönyvtár felhívásában arra kérte a gyerekeket, hozzák el kedvenc állatukról szóló versikéjüket és szavalják el. Végül a pedagógusok 27 bátor versenyzőt hoztak el, nagyon bájos, rövid és hosszabb lélegzetű, humoros írások kerültek előtérbe. Igazán értékes és sokszor vidám pillanatok részesei lehettünk, a kicsik pedig igyekeztek minden verset érzékletesen, hangsúlyozva elmondani. A zsűri tagjai különböző szempontok alapján értékelték a produkciókat. A legjobban teljesítők jutalomkönyvet kaptak, a többi versenyző emléklapot. Az eseményt követően mindenki nagy örömmel, boldogsággal a szívében térhetett haza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában