„Petőfiéknek volt egy álma”

2024.03.15. 21:00

Városi megemlékezés nemzeti ünnepünkön, Enyingen

Nemzeti ünnepünkön a városi megemlékezésnek a Vas Gereben Művelődési Ház adott otthont Enyingen. Köszöntőt mondott Iván Géza református lelkipásztor, műsorral szolgáltak a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjai és tanárai, a koszorúzás az 1848-as emlékkőnél zajlott.

V. Varga József

A műsorban a Petőfi Sándor versein átsugárzó szabadságot és a költő hazáját szerető személyiségét állították színpadra

Fotó: Nádasdi Péter

A református iskola műsorát Devecseriné Pelentai Csilla magyar-dráma szakos tanár rendezte. Közreműködött Kiss Gábor néptánctanár és diákjai, Bóza Kristóf gitártanár, Dobozi Dezső dobtanár és Szabó Szilárd igazgató (ének). A műsor a Petőfi Sándor versein átsugárzó szabadságot és a költő hazáját szerető személyiségét állította színpadra versein és drámapedagógiai módszereken keresztül úgy, hogy az egy általános iskolás diák számára is érthető, átérezhető és szerethető legyen. A műsor végén az iskola tanárai és igazgatója Szebelédi Zsolt (Szergya) Szülőföldemen című feldolgozását adták elő.

Az ünnepi megemlékezésen Iván Géza református lelkipásztor mondott köszöntőt:

– Petőfiéknek, a márciusi ifjaknak volt egy álma. Egy szabad és független Magyarország. Egy ország, ami hazává válik. Egy politikai közösség, ami lelki otthona az ott élőknek. Egy haza, ahol a teljesítmény számít, és nem az ügyeskedőknek áll a zászló. Egy közösség, ahol a döntéseket nem a kiváltságosok hozzák meg zárt ajtók mögött, hanem a közösség tagjai. Egy ország, amelynek sorsáról nem külföldön döntenek. Egy ország, ahol, ha dolgozol, áldozatot hozol, eléred céljaid. Egy olyan Magyarország, ahol ember embernek nem farkasa, hanem testvére. Ahol a kezünkkel nem ütünk, hanem egymásba karolunk. Ahol a lábunkkal nem gáncsolunk, hanem előre haladunk – vagy egymással táncolunk. Ahol a szemünkkel nem irigykedve méregetjük egymást, hanem azt fürkésszük, mit tehetünk jobbá.

Az 1848-as emlékkőnél koszorút helyezett el Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője is
Fotó: Nádasdi Péter

– Istennek is van egy álma veled. Kedves fiatalok és régóta fiatalok, kutassátok és találjátok meg, mit álmodott rólatok az Úr! Találd meg helyedet a családodban, iskoládban, munkahelyeden, gyülekezetedben, itt Enyingen, és az Isten békessége, amely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szívedet és gondolataidat a Jézus Krisztusban! Ámen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában