Összefogtak, s alkottak a szakkörösök

2024.03.09. 11:30

Országos döntőbe jutott a seregélyesiek alkotása (videó, galéria)

A magyar népmesék tematikájával hirdetett pályázatot szakköri közösségek számára a Nemzeti Művelődési Intézet. A felhívás láttán összefogtak a seregélyesi alkotócsoportok, s egy közösen létrehozott remekművel neveztek, melyről már kiderült: bekerült a díjazott alkotások közé.

Héjj Vivien

Az elkészült pályamű a Seregélyesen működő nyolc szakköri csoport közös munkája

Forrás: Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár

Évről évre nagy népszerűségnek örvendenek a seregélyesiek körében a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megvalósuló szakköri foglalkozások. A programhoz csatlakozott intézmények, szervezetek számára hirdetett „Egyszer volt, hol nem volt...” címmel tematikus alkotópályázatot az NMI. A szakkörösök a magyar népmesékhez kapcsolódva készíthettek szabadon választott technikával olyan alkotást, amelyet a magyar népmesék világa, szimbolikája, történetei és mesefigurái ihlettek.

– Minden évben a maximálisan indítható szakköri csoportokra pályáztunk, így ma már olyan szakköröket is működtetni tudunk – csuhé, mézeskalács készítés – amelyekre idén ugyan nem pályáztunk, de a korábban biztosított eszközök segítségével meg tudtuk valósítani a foglalkozásokat. Több mint három éve, a program indulása óta töretlen népszerűségnek örvend a program a településen – árulta el lapunknak Skoda István, a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, akitől azt is megtudtuk, az NMI által meghirdetett alkotópályázatokra minden évben neveznek.

 

– Fontosnak tartjuk a közösségépítést, hogy minél változatosabb tevékenységekkel vigyünk színt a településen lakók életébe, amihez ezek a pályázatok is hozzájárulnak, és jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy az intézményünkben működő nyolcféle szakkör tagjai együttesen, egy közös alkotást hozzanak létre. Ötletével és munkájával mindenki segítette a megvalósítást – tette hozzá.

Az „Egyszer volt, hol nem volt...” – a népmesék varázslatos világa című felhívásra készített pályamunka valódi közös alkotás volt: a nemezelés, a vesszőfonás, a mézeskalács készítés, a szövés kereten, a kötés gyönggyel, a csuhé, a gyertyakészítés, a natúrkozmetika, valamint a bútorfestés szakkör tagjai is részt vállaltak a remekmű létrehozásában.

– Olyan mesét választottunk, amelyben meg tudnak jelenni szakköreink tagjainak alkotásai. A Mátyás király meg az igazmondó juhász című mesére esett a választásunk, s mindegyik szakkör lelkesen tervezte, mivel járulhat hozzá a mese megjelenítéséhez. A forgószínpad lehetővé teszi a több helyszínen játszódó mese megjelenítését, a mozgatható figurák, eszközök interaktívvá teszik a mesét, így a gyerekek is tudnak játszani vele. Sok olyan része van a pályaműnek, amely létrehozásához többféle szakkör tagjai fogtak össze, hiszen a királyok ruhája gyapjúból, nemezeléssel, a testük vesszőből, vesszőfonással készült, a koronájuk pedig a kötés gyönggyel szakkörösök alkotása. Még a natúrkozmetika szakkörösök munkáit is meg tudtuk jeleníteni, hiszen szépségápolási szerekre a királylánynak is szüksége van, de az állatok sem mellőzhetik a tappancsvédő krémet. Igazi csapatmunkával készült el a pályázati anyagunk, ami az egész szakkörös közösségünket megerősítette – mesélt a munkafolyamatról az intézményvezető.

Az aprólékos részleteket is precízen megjelenítő alkotás a szakértő zsűri tetszését is elnyerte, a seregélyesiek pályaműve bekerült a díjazott alkotások közé, és ott lesz a Lakitelken, március 12-én megnyíló kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában