Elismerés

2024.03.26. 09:18

Lengyel kitüntetést kapott Bobory Zoltán

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság elnöke a múlt hétvégén járt ismét a lengyelországi testvérvárosban, Opoléban, ott érte a megtiszteltetés.

Feol.hu

Fotó: Bobory Zoltán

A társaságnál a múlt héten tartottak irodalmi rendezvényt a lengyel-magyar barátság napjának apropóján. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke ezután volt Opole vendége, ahol a Magyar-lengyel barátság napi rendezvényen Opole Vajdaságért Érdemrend kitüntetést vehetett át.

Bobory Zoltán úgy nyilatkozott: mindenkinek hálás, aki az elmúlt tizenöt évben hozzájárult ahhoz a szolgálathoz, amelyet a két nép barátságának fenntartása jelent. Örömteli és megtisztelő volt továbbá számára hallgatni azt a laudációt, amellyel elismerték a Vörösmarty Társaság érdemeit – olvasható a szervezet közösségi oldalán.

A laudációban elhangzott, hogy Bobory Zoltán tizenöt éve erősíti a két közösség irodalmi-kulturális kapcsolatát.

Évente irodalmi találkozókat, könyvbemutatókat szerveznek, Székesfehérváron képzőművészeti kiállítás is erősítette a barátságot. A társaság Vár című folyóiratában és a kiadványokban rendszeresen jelennek meg az opolei vajdaság szerzői. Az elnök és Janusz Wójcik költő (akinek a társaság a jövőben önálló estet tervez szervezni) példaértékű barátságának eredménye, hogy Fehérváron emlékkeresztet állítottak a Katyn-i áldozatoknak, Opoléban pedig emlékoszlop hirdeti az ‘56-os szabadságharc dicsőségét. 

Egy kétnyelvű könyv, Janusz Wójcik verseit és fehérvári költőknek a Katyn-i tragédiát megidéző verseit tartalmazó, egyedülálló leporelló különleges értékű dokumentációja Bobory Zoltán munkásságának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában