Szemet gyönyörködtető alkotások

2024.03.24. 16:00

Kézműves húsvéti tojások Káloz szívében

Ha van egy jó ötlet, nem zárkózom el, mert vallom, hogy az alulról jövő kezdeményezések gyakran sikeresebbek mint a már berögzült, megszokott programok, események – mondta el kérdésünkre Karácsony András, a Kálozi Faluház közművelődési szakembere miközben a falu szívében létesült húsvéti installáció születését taglalta.

Kecskés Zoltán

Csodálatos alkotás született a kálozi Gránátalma Hímző szakkör jóvoltából.

Fotó: Karácsony András

Egy hímzőszakkörös tag vetette fel az ötlet – aki nem mellesleg a Faluház vezető felesége – hogy hasonlót látott, de az karácsonyi díszítés volt. De az elv, hogy kis horgolt négyzetekből legyen a díszítés annyira jó ötlet volt, hogy már csak ki kellett találni, hogy hova és mit készítsenek.

A tábla a húsvéti installáció hátoldalán olvasható.
Fotó: Karácsony András

– Leült a kálozi Gránátalma hímző szakkör a szokásos kedd esti alkalomra – ahova szeretettel várnak új tagokat is – és abban egyeztek meg, hogy hungarocell tojásokat fognak horgolással díszíteni – magyarázza Karácsony András a történteket – A Faluház vezető minden segítséget próbált megadni, hogy gördülékeny legyen a munka, így a 30 gombolyag fonal beszerzése, kiosztása után már meg is kezdődött a munka. Beosztottuk ki, milyen színnel, milyen mintával fog dolgozni. Jómagam az alap, hungarocell tojások elkészítését és kihelyezését vállaltam. Összesen a négy tojáson több mint 250 db kiskocka van. Kálozon, a Bajcsy-Zs. utcán található egy igen forgalmas helyen a húsvéti installáció, mely a tervek szerint két hétig lesz látható – emelte ki a közművelődési szakember.

A kálozi Gránátalma Hímző szakkör egyébként már több évtizedes múltra tekint vissza. Keddenként este jönnek össze, és e különleges feladatok mellett különféle tájegységek motívumainak elsajátításával fejlesztik egymást. A horgolás csak egy mellékvágány, mivel alapvetően hímző-varró szakkörről lévén szó. Munkáik a hagyományos technikákkal készülnek, minden részletre gondosan és alaposan ügyelnek, és nagy hangsúlyt fektetnek tudásanyaguk átörökítésére a fiatalabb generáció számára. Taglétszámuk 15-20 fő között van, alkalmanként legalább tízen minden alkalommal összejönnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában