Indián portrék

2024.03.26. 16:21

Életre kelt portré – egy kanadai indián törzs tagja fogadja a látogatókat

Élénk színekben pompázó, hagyományos törzsi ruhában fogadja a Niitsitapi – Indián portrék című kiállításra érkezőket az egyik fotón szereplő hölgy, Cara BigPlume, aki egy Kanadában élő indián törzs tagja.

Héjj Vivien

Az újbóli találkozást közös fotón is megörökítették: jobbra a fotográfus, Schram András, balra pedig portréinak egyik szereplője, Cara BigPlume

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A hazánkban első alkalommal látható, indián portrékat bemutató tárlat Schram András autodidakta, nemzetközi többszörösen díjnyertes fotográfus lencséjén keresztül mutat be egy különleges kultúrát.

– Gyerekkorom óta csodálom az indiánok világát, és mindig is imádtam a vadnyugati filmeket. Húsz év munkája, türelme, felkészülése és szervezése ez a mostani „indiános” fotóanyag – fogalmazott a tárlat kapcsán az alkotó, aki arról is beszélt, a fotósorozat elkészítésének elengedhetetlen része volt, hogy az indiánok bizalmukba fogadják.

– Megvívtam azt a harcot, hogy elfogadjanak engem, mint fehér embert. Ha valamire megtanítottak az indiánok, az a nagyon nagy fokú türelem. Húsz év alatt, nagyon pici lépésekkel, nagy odaadással, figyelemmel, jóindulattal jutottam el odáig, hogy beleegyeztek abba, hogy képeket csináljak róluk. A bizalmi kapcsolat náluk nagyon-nagyon fontos, pont azért, mert az ő történelmükben a fehér ember nem sok jót tett nekik. Ez a mai napig bennük van, az ő bizalmukat ki kell érdemelni – mondta Schram András.

Ilyen, amikor a fotográfus alkotása életre kel - Cara BugPlume-mal a kiállítás látogatói is találkozhatnak
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A tárlat utolsó napján egy különleges vendég, az indián portrék egyik szereplője, Cara BigPlume, egy Kanadában élő indián törzs tagja is jelen lesz a kiállításon.

– Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattunk, és hogy ez a gyönyörű anyag eljöhetett ide, Magyarországra. A világnak látnia kell a mi csodálatos kultúránkat, ezek a képek tényleg reprezentálják azt, ahogy mi élünk – mondta Cara BigPlume, akivel március 27-én 14 órától találkozhatnak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájának látogatói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában