Töretlen siker

2024.03.27. 10:00

Életben tartják a verseket, az irodalmat a legifjabbak

Huszonkilencedszer tartották meg a vers ünnepét Vajda János „gyermekkora tájékán”, a róla elnevezett általános iskolában. 1992-ben hirdették meg az első Vajda szavalóversenyt, s a népszerűsége nem csökken a rendezvénynek.

Zsohár Melinda

Fotó: Iskola

Mondhatjuk, nem „fárad el” a versmondó verseny izgalmasnak lenni, az idén is huszonhárom vármegyei település huszonhét iskolájából érkezett 134 tanuló első osztályos kortól nyolcadikig. Fontosnak tartják a rendezők, hogy sni-s, azaz tanulási hátrányból induló gyerekeket is meghívjanak a nemes vetélkedésre. Huszonegy esztendeje őket is meghallgatják, s értékelik teljesítményüket. A zsűri tagjai ugyancsak sokan voltak, hiszen minden korosztály külön vonult három zsűritaggal és a tanítójukkal, tanárukkal, szülőkkel a napfényes váli általános iskola termeibe!

Fotó: Iskola

 A versmondó verseny rangot, hírnevet kapott a harminckét év alatt, s négyszer nyolc osztály futott ki ennyi idő alatt! Szabó Éva igazgatónő kiemelten köszöntötte a jelenleg is a váli iskolában tanító Tóth Zoltánné tanítónőt, aki a kezdeményezője volt annak idején a Vajda szavalóversenynek. Talán nem bánja Györgyi néni, ahogyan az egész falu szólítja őt, hiszen nemzedékeket tanított a betűvetésre és a versek szeretetére, ha eláruljuk, hetven esztendősen is dinamikus, határozott egyéniség, s szülőfalujában tanít ismét. A fiatal nyugdíjas Kovácsné Darabos Erzsébet tanítónő is a váli iskolába tért vissza néhány év után, hogy ismét szeretett intézményében taníthasson. Ő vezetőként és tanítóként is méltó követője és társa volt Györgyikének a versmondás népszerűsítése, s magának a patinás versenynek életben tartásában kollégáival egyetemben. A Vajda János Iskolában régiek és újak szívügyüknek tekintik ezt a versünnepet.

Fotó: Iskola

A reggeli kezdés előtt Szabó Éva iskolaigazgató köszöntötte a vendég-versmondókat, kinn, az udvaron hamisítatlan tavaszi napsütésben. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is üdvözölte a résztvevő gyerekeket, s a leendő győzteseknek hozott ajándékba egy-egy Pannónia szíve című kiadványt a környékbeli települések szép képeivel, rövid történetével. Hozzátette a mindig elhangzó mondatot, igaz mondatot, hogy itt mindenki győztes már a verseny előtt, iskolájuk versküldötteként. Egymástól, kortársaiktól a magyar irodalomból válogatott költeményeket hallhatnak, mondhatnak. A zsűri névsora évről-évre bizonyítja, hogy a felkért személyek fontosnak és megtisztelőnek tartják a részvételt, s ez sem szólam. Visszatérő vendég a Kossuth-és Jászai-díjas Kubik Anna színművész, aki személyes emlékét osztotta meg a gyerekekkel köszöntésképpen. Őszintén elmondta, hogy szeplős, vöröshajú kislányként egy kisfiútól levélben kapott vers hatására nyert önbizalmat, s évekre adott neki erőt tanuláshoz, szerepléshez. A költészet hatása nem lebecsülendő ilyen értelemben sem, mondta a színésznő. 

Fotó: Iskola

Visszatérő vendég Válban Papp Márió költő, Kozáry Ferenc, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze, Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház fiatal drámapedagógusa, s többen egykori versenyzők, pedagógusok, pedagógiai szakértők, hajdani váli iskolások - hosszú lenne felsorolni. Ádám Rebeka az iskola volt diákjaként maga is szerepelt a versenyeken, most újságíróként hallgatta „utódjait”. Újabb ismerősként zsűrizett a többi között Hécz Attila költő, író, Lengyel Orsolya meseíró. Bechtold Tamás polgármester és a szülők, a szülői munkaközösség vendégül látta az ideutazó kis versmondókat az önkormányzat és az iskola nevében, adományok révén kisebb ajándékokkal, könyvekkel tért haza minden gyermek. A versenyt inkább előadásnak is nevezhetnénk a versünnepen – így élték át a gyerekek, a szülők, tanárok, vendégek, s a zsűritagok is. 

Fotó: Iskola

Kevesebb klasszikus vers szerepelt ezúttal a repertoáron, sokan választották a kortárs költőket, akik közül a jövőben kihullanak az irodalmi emlékezet rostáján. Nehéz eldönteni, hogy valaki vicces és modern, vagy csak vicceskedő és sekélyes. A többség színvonalas, minőségi verset adott elő, s kiderült, hogy a klasszikusokkal soha nem lehet tévedni, ha a legfiatalabb versmondók életkorához és személyiségéhez illik a mű. Az elmúlt Petőfi-évben kiviláglott, hogy zseniális és zabolátlan költőnk sorai soha nem évülnek el.

Fotó: Iskola

A 29. Váli Vajda János Szavalóverseny első helyezettjei voltak 2024-ben: 1. osztály Fugert Franciska (Vál), 2. osztály Bíró Andor Lizander (Székesfehérvár, Kodály Iskola), 3. osztály Pinczés Olivér (Sukoró), 4. osztály Páll Édua (Vál), 5. osztály Mezei Maja (Székesfehérvár, Tóvárosi Iskola), 6. osztály Freész Réka (Csákvár), 7.osztály Dömök Réka (Sárbogárd), 8. osztály Turi Panka (Felcsút), sni 1-2. Vant Botond (Mány), sni 3-4. Lóhr-Nagy Hella (Bicske, Csokonai Iskola).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában