A költészet és a színház találkozása

2024.02.28. 17:00

Weöres Sándor művei a színpadon: Tantermi varázslat Fehérváron (videó, galéria)

Valóságos tantermi kaland várt a gyerekekre szerdán délelőtt a Táncsics Mihály Általános Iskolában. Iskolapadok helyett színpad várta a kisdiákokat, ahol Weöres Sándor művei éledtek újjá a szemük láttára, az interaktív tantermi színházban.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Weöres Sándor műveinek újragondolása egy különleges tantermi színházi formában hódítja meg a kisiskolások szívét Fehérváron. Az iGenerációért Egyesület és Tűzkő Sándor családi társulata által életre hívott kezdeményezés célja, hogy a gyerekek a költészet és a színház varázslatos összefonódásán keresztül ismerkedjenek meg a nagy magyar költő, Weöres Sándor életművével.

Szerdán a Táncsics Mihály Általános Iskolában tartott első előadás már a kezdetektől lebilincselte a gyerekeket.
A kisdiákok, amint elfoglalták a helyüket a rögtönzött nézőtéren, Tűzkő Sándor és társulata máris belecsapott a kimondottan kisdiákokra szabott Weöres Sándor életét és műveit bemutató előadásba. Szinte semmit nem bíztak a véletlenre, már bemutatkozásuk is oly barátságos és közvetlen volt, hogy a gyerekek azonnal elfeledkeztek arról, hogy valójában egy iskolai tanórán vesznek részt. Kellékek és illusztrációk garmada került elő a színesre festett dobozokból és már az első percben megindult a játékos okítás. Peregtek a versek és velük a percek, mert szinte észre sem lehetett venni, milyen gyorsan telik az idő a közös mókázás és verselés közben. A tanórán résztvevő tanárok szinte észrevétlenül folytak bele az előadás ritmusába és verseltek, nevettek együtt a gyerekekkel.
Az előadás során a "Pletykázó asszonyok" című vers refrénjét úgy adták elő a színészekkel karba öltve, mintha csak egy sportmérkőzés szurkolói lennének. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az íGenerációért Egyesület nem véletlenül választotta új programsorozata témájának Weöres Sándor munkásságát. Korábbi előadássorozatára épített, hiszen, ahogy az egyesület elnöke, Pletser Ádám fogalmazott, aki részt vett a “Hamvas 125” programsorozaton, az tudja, hogy a mestert most tanítványa követi, aki szintén egy fantasztikus, komoly életművel bíró alkotó volt.

– Weöres Sándor munkásságának nagy része a gyermekversekből és gyermekeknek írt történetekből áll. Ezért gondoltuk, hogy izgalmas lenne ezzel dolgozni. Emellett nagy büszkeség, hogy Tűzkő Sándor és társulata a felkérésünkre létrehozták ezt a produkciót a programnak a részeként, amit szerencsére a város is támogat – mondta Pletser Ádám és hozzátette, hogy nagy várakozással tekint az előadássorozatra, hiszen kifejezetten a harmadik és a negyedik osztályos gyerekeknek tervezték, ahol a rendhagyó óra nem csupán szórakoztat, hanem mélyebb megértést nyújt Weöres Sándor művészetéhez. A program sikere abban rejlik, hogy a gyermekkorban elültetett magok a felnőttkorban is virágzó érdeklődést kelthetnek a magyar irodalom és kultúra iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában