Bábelőadás

2024.02.20. 12:00

Mikszáthi ősbemutató érkezik Sárszentágotára

Az irodalomtörténészek méltatása szerint Mikszáth Kálmán egyik legművészibb alkotása A fekete kakas, amelyet a Déryné Program keretein belül hamarosan a sárszentágotai közönség is láthat.

Héjj Vivien

Az előadást rendezte és játssza Fabók Mariann színésznő, bábművész

Fotó: Németh Márk Botond/Déryné Program

Habár a szakemberek egyöntetű méltatását élvezi Mikszáth Kálmán A fekete kakas című műve, az valamilyen rejtélyes okból mégis hangsúlytalan darabja maradt a mikszáthi életműnek. Ez is az egyik oka lehet annak, hogy a közönség most láthatja először színpadon a darabot.

– A „nagy palóc mesemondó” utánozhatatlan humorával elénk tárt misztikus történet, Kupolyi figuráján keresztül élesen rávilágít, hogy mennyire megdöbbentő is az a hétköznapi életben, ha valaki a templomban hirdetett erkölcsi értékrend szerint élni és cselekedni képes. Őrültség-e önpusztító módon akár teljes magunkat is odaadnunk, ha a másiknak szüksége van rá? Mikszáth az esendő emberi lelket mélyen ismerő játékmester módjára, szenvedélyes szeretettel köti össze hőseit – írja az előadásról a Déryné Program.

Az ősbemutató egyszemélyes bábjátékként tárul a közönség elé, melyben a bábos és az általa mozgatott báb lép egymással kapcsolatba. A színpadi világban elmosódnak a láthatatlanul, lélekben összekötött szereplők testi határvonalai. A 90 perces előadás felnőtt és serdülő közönségnek ajánlott.

A szövegkönyvet Mikszáth novellája nyomán írta, az előadást rendezte és játssza Fabók Mariann színésznő, bábművész. A sárszentágotai közönség március 9-én, szombaton 18 órától láthatja az előadást a művelődési házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában